Nobel Barış Ödülü töreninde cinsel şiddete karşı çağrı
Nobel barış ödülü alan Êzidî aktivist Nadia Murad, savaşta kadınlara ve çocuklara dönük cinsel şiddete karşı tüm dünyaya çağrı yaptı. Nadia Murad, “Adaletsizliğe ve baskıya karşı birleşelim” dedi.

Nobel Barış Ödülü’ne layık görülen Êzidî aktivist Nadia Murad ile Kongolu jinekolog Denis Mukwege, ödüllerini aldıkları törende savaşlarda kadın ve çocukların maruz kaldığı cinsel şiddete karşı dünyaya çağrı yaptı.

Cinsel şiddetin savaş ve silahlı çatışmalarda bir silah olarak kullanılmasını sona erdirmek, tecavüzün bir savaş ve işgal yöntemi olarak kullanılmasının önüne geçmek için gösterdikleri mücadele nedeniyle Nobel Barış Ödülü’ne layık görülen Kongolu doktor Denis Mukwege ve Êzidî aktivist Nadia Murad, Oslo’da düzenlenen törenle ödüllerini aldı.

Nadia Murad konuşmasında, “Adaletsizliğe ve baskıya karşı birleşelim” çağrısında bulunurken Mukwege, “Harekete geçmek, kayıtsızlığa ‘hayır’ demektir” dedi.
Törende konuşma yapan Denis Mukwege ve Nadia Murad, savaşlar sırasında cinsel şiddete maruz bırakılanların korunması için dünyaya çağrıda bulundu.

Nadia Murad, “Umarım bugün yeni bir çağın başlangıcı olur. Barışın öncelik olduğu ve dünya kadınları, çocukları ve azınlıkları zulümden özellikle de cinsel şiddet mağduru olmaktan korumak için yeni bir yol haritası oluşturulur. Gelin birlikte sesimizi yükselterek söyleyelim: Şiddete hayır, barışa evet, köleliğe hayır, özgürlüğe evet, etnik ayrımcılığı hayır, eşitliğe evet ve herkes için insan hakları” ifadelerini kullandı.

Nadia ile Denis, bu törende Nobel Barış Ödülü altın madalyası ile aralarında paylaşacakları yaklaşık 1 milyon dolar tutarındaki ödülün sahibi oldu.

NE OLMUŞTU?
2014 yılının Ağustos ayında Şengal yakınlarında kaçırılan Nadia, uzunca bir süre IŞİD tarafından rehin tutulmuş ve cinsel işkenceye maruz bırakılmıştı. IŞİD'in elinden kurtulduktan sonra aktivist olan ve cinsel şiddete karşı mücadele eden Nadia, 2016 yılında Birleşmiş Milletler İyi Niyet Elçisi seçilmişti.
İlgili haberler
GÜNÜN GÖRSELLERİ: Êzidîler...

Êzidîlere özgü ve 7 gün süren Batîzmê Bayramı (Dünyanın Oluşum Bayramı) kutlanmaya başlandı. İşte Se...

GÜNÜN EYLEMİ: Êzidî kadınlar için...

3 Ağustos 2014’te Şengal’e saldıran IŞİD binlerce Êzidî’yi katletmiş 6 binden fazla kadın ve çocuğu...

Êzidî kadınların var oluş mücadelesi

Êzidî kadın ve çocuklar savaşın izlerini silme ve var oluş mücadelesi veriyor. Êzidîlerin kaldığı F...