Ne boşanabiliyor, ne de şiddetten kurtulabiliyor
17 yıl evli kaldığı ve sistematik şiddet gördüğü Cerrah K’den boşanmaya çalışan M.K. 4 yıldır boşanamıyor. Şiddet ve tehditlerin de devam ettiğini söyleyen M.K. ‘Artık kurtulmak istiyorum’ diyor.

17 yıl önce evlendiği eşi tarafından yıllarca gördüğü şiddetten dolayı 4 yıl önce ayrılan M.K., boşanma davası açmasına rağmen 4 yıldır ne boşanma davasından bir sonuç alabiliyor ne de defalarca şikayette bulunmasına rağmen tehdit ve şiddetten kurtulabiliyor. Cerrah K.’nin kendisini telefonla arayıp; “Sizi öldüreceğim. Sizi yaşatmayacağım” şeklinde tehdit ettiğini anlatan M.K. eşinde şikayetçi olduğunu ve ceza almasını istedi. Duruşma delillerin toplanması ve M.K.’nin psikolojik durumunu gösteren raporun alınması için 13 Haziran tarihine ertelendi.

‘ARTIK KURTULMAK İSTİYORUM’

Daha önce boşanma talebi de reddedilen M.K., eşinin kendisine 2015 yılında uyguladığı fiziksel ve cinsel saldırı ile ilgili dava açtı. M.K.’nin iddianamede yer alan beyanlarına göre Cerrah K., kendisini 2015 yılında hiçbir neden yokken zorla yatak odasına götürüp üzerine kapıyı kilitledikten sonra darp edip cinsel saldırıda bulundu. Adana 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın ikinci duruşması öncesi Mor Dayanışma ile birlikte açıklama yapan M.K., Cerrah K.’nin evliliği boyunca kendisini yaktığını, kolunu kırdığını, döverek 4 aylık çocuğunu düşürdüğünü belirterek “Artık kurtulmak istiyorum” dedi.

‘ŞİDDETE RAĞMEN MAHKEME BOŞANMA TALEBİNİ REDDETTİ’

17 senedir şiddet gördüğünü söyleyen M.K. “Hâlâ görüyorum. Şu an imam nikahlı, evlendi. Ama beni hâlâ tehdit ediyor” dedi. Elinde Cerrah K.’nin başka biri ile düğün fotoğraflarını gösteren M.K., “Bu resimleri gelip benim kapıma atıyorlar. Tehdit ediyorlar. Şiddete maruz kaldım. Beni yaktı. Karnımdaki çocuğumu öldürdü. Kolumu kırdı. Kabloyla dövdü, aylarca hastanede yattım. Kurtulmak istiyorum artık” dedi. 4-5 yıl geçmesine rağmen boşanma davasından bir sonuç alamadığını dile getiren M.K., “Mahkemeye, hastayım, engelliyim diye rapor sunup gelmiyor. Hiç dinlenmedi. Onun korkusundan hiç kimse gelip bana şahitlik yapmadı. Mahkeme başvurumu reddetti. İtiraz ettik” dedi.
Mor Dayanışma adına konuşan Pelin Çiçek de defalarca şikayette bulunduklarını ifade ederek “Daha önceki şikayetlerden sonuç almadık. Artık sonuç almak istiyoruz” dedi.

İDDİANAME
M.K., Cerrah K. hakkında 12 Haziran 2018’de suç duyurusunda bulundu. Savcılık Cerrah K. hakkında “eşe karşı nitelikli cinsel saldırı”, “tehdit”, “hakaret” ve “kişileri hürriyetin yoksun kılma” suçlamasıyla iddianame hazırladı. Savcılıkça hazırlanan iddianame Adana 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi. İddianamede, M.K., eşi Cerrah K.’nin, 2015’te beraber yaşadıkları evde kendisine şiddet uyguladığını ve cinsel saldırısına maruz kaldığını beyan etti. Haziran 2018’de Cerrah K.’nin kendisini telefonla arayıp; “Sizi öldüreceğim. Sizi yaşatmayacağım” şeklinde tehdit edildiğini beyan eden M.K. eşinde şikayetçi olduğunu ve ceza almasını istedi.
SANIK ‘BOŞANMAYA DELİL ÜRETMEK İSTENİYOR’ DEMİŞTİ
Duruşma 13 Haziran tarihine ertelendi. Önceki duruşmada bulunmayan M.K. bu duruşmada ifade verdi. Yaşadığı şiddeti yineleyen M..K.’nin ruh sağlığının bozulup bozulmadığına dair Çukurova Üniversitesinden bir rapor alınmasına karar verildi. Delillerin toplanması için süre verilerek duruşma 13 Haziran tarihine ertelendi. Sanık Cerrah K. davanın ilk duruşmasındaki ifadelerinde suçlamaları kabul etmedi. Boşanma davasının reddedildiğini söyleyen sanık M.K.’nin ifadelerinin boşanma için delil yaratmak amacıyla söylendiğini dile getirmişti.
‘DAVA KADINLARIN DAYANIŞMASI İLE SONUCA ULAŞACAK’
Davaya dair görüşünü aldığımız Adana Kadın Platformu avukatlarından Sevil Aracı, M.K.’nin yıllarca fiziki ve cinsel saldırıya maruz kaldığını belirterek “Zaman zaman şikayetlerde bulunmuş. Cinsel saldırı ile ilgili bulunmamış ama 10’larca dosyası var. Bazı şikayetlerini tehdit aldığı için geri çekmiş. Sanık, bazı dosyalardan ceza da almış. Boşanma davası delil yetersizliğinden 7’inci Aile Mahkemesi tarafından reddedilmiş” dedi. M.K.’nin 4-5 yıldır boşanmaya çalıştığını dile getiren Aracı, “Tehdit ediliyor. Hâlâ uğradığı bir şiddet var. Şiddetten bir türlü kurtulamıyor. Mücadelesi kadınların dayanışması ile gündeme gelmiş, sonuca ulaştırılması kadın dayanışması ile gerçekleştirilecek. Sanığın ceza almasını istiyoruz” dedi.
‘CEZASIZLIK ŞİDDETİ ARTIRDI’
Sanığın cezalar almasına rağmen şiddete devam ettiğinin altını çizen Aracı, “Yargı sistemimizde bu tip olaylara karşı cezalandırmada eksiklikler var. Ertelenmeli ceza veriliyor. Fiziki olarak ceza çekmediği için şiddete devam ediyor. Yargı sisteminin işleyişinde de sıkıntı var. Çözülmesi için cezaların arttırılması gerekiyor” diye konuştu.
İlgili haberler
2016 Mayısından 2017 Mayısına, Boşanmaların Önlenm...

2016 yılının Mayıs ve Haziran ayı, kadınların Boşanmaların Önlenmesi Komisyonunun haklarımızı sıfırl...

Boşanmak istediği için öldürülen kadınların adalet...

Eşlerinden boşanmak isteyen kadınların haberleriyle uyandık bu sabah da. Öldürme eylemi tasarlanmış,...

Boşanma davası açtığı eşine tecavüzden 18 yıl hapi...

Boşanma aşamasında olduğu eşini tüfekle tehdit edip tecavüz eden ve çıplak fotoğraflarını çeken Cuma...