Mudanya Kent konseyi Kadın Meclisi İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkma çağrısı yaptı
Mudanya Kent Konseyi Kadın Meclisinin yaptığı basın açıklamasında kadınlar, İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkma çağrısı yaptı.

Mudanya Kent Konseyi Kadın Meclisi, AKP iktidarının İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmek istemesine karşı açıklama yaptı. Mudanya Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Başak Baykan’ın yaptığı açıklamada sözleşmeye sahip çıkılması çağrısı yapıldı. Baykan açıklamada “Bizler, siyaset yapmıyoruz. Politik her hangi bir söylemde bulunmuyoruz. Her görüşe eşit mesafedeyiz. Tek amacımız kadınlarımızın ve çocuklarımızın en doğal hakkı olan yaşama hakkını ve pek tabii insanca yaşama hakkını savunmaktır. Kadınlarımızın ve çocuklarımızın hukuki güvence altına alınmasıdır. İşte bu yüzden İstanbul Sözleşmesi hayati önem taşımaktadır. İstanbul Sözleşmesi kadınlarımızın ve çocuklarımızın teminatıdır” derken, Sözleşmede, şiddetin çeşitleri “fiziksel, psikolojik, cinsel ve ekonomik” olarak tanımlanmıştır. Kadın-erkek eşitsizliği, kadının toplum tarafından güçsüzleştirilmesi, itibarsızlaştırılması sonucu şiddetin arttığı belirtilmiştir. Çünkü, kadın değersizleşince kendisine verilen zarar meşru görülüyor” vurgusu yaptı.    

Toplumun bazı kesimlerinin şiddeti sadece fiziksel sandığına dikkat çeken Baykan, diğer şiddet türlerinin olağan karşılandığını söyledi. Baykan şöyle devam etti: “Kadına gözdağı vermek, küfretmek, kadını aşağılamak, karşısında konuşturmamak erkeğin hakkıymış gibi görülüyor. İstanbul Sözleşmesi, benzeri davranışları da şiddetin türleri olarak belirtiyor ve her türlü şiddeti önlemek amacıyla madde madde yol gösteriyor. Bugün, İstanbul Sözleşmesi’ne karşı olanlar ‘Aile kurumuna zarar verdiğini, toplumun yapısına ters düştüğünü’ iddia ediyorlar. Biz de soruyoruz: toplumun geleneklerinde ne zamandan beri kadınları ve çocukları dövmek var?. Bizler İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkıyor, kaldırılmak istenmesine karşı mücadele edeceğimizi buradan bir daha tekrar ediyoruz.”


İlgili haberler
Gebze’de metal işçisi kadınlar fabrikalarda eylem...

Birleşik Metal-İş üyesi kadın işçiler Gebze’de düzenledikleri fabrika eylemleriyle kadına dönük şidd...

Kartal Belediyesi işçileri: İstanbul Sözleşmesi iç...

Kartal Belediyesi işçileri, hükümetin İstanbul Sözleşmesi’ni tartışmaya açmasına ve kadın cinayetler...

Gebze’deki fabrikalarda kadın cinayetleri protesto...

Novares işçileri, sabah vardiya girişinde kadın cinayetlerini ve hükümetin İstanbul Sözleşmesi’ni ta...