MESEM bu kez taciz iddiası ile gündemde: İki kız çocuğunun istismarı Meclise taşındı
EMEP Milletvekili İskender Bayhan iş cinayetleri ve sömürü koşullarıyla gündemde olan MESEM'e kayıtlı iki kız öğrencinin Sertrans Lojistik ve Mercedes'te yaşadığı istismarı Meclis gündemine taşıdı.

Emek Partisi (EMEP) İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, İstanbul’un Avcılar ilçesindeki Mehmet Emin Horoz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin MESEM programına kayıtlı olan iki kız çocuğunun maruz kaldığı istismarı Meclis gündemine taşıdı. Lojistik bölümüne kayıtlı MESEM'li kız çocuğunun Sertrans Lojistik’te çalıştığı sırada cinsel istismara maruz kaldığını anlatan Bayhan, patronun öğrencilere “taciz iş hayatında sıklıkla karşılaşacağınız bir şey, alışın” nasihati verdiğine dikkat çekti.

MESEM programına kayıtlı öğrencilerin çalıştırıldıkları iş yerlerinde uzun çalışma saatleri, iş kazaları, iş cinayetleri ve taciz vakalarına sonuç doğurabilecek bir denetimsizliğin mevcut olduğuna dikkat çeken Bayhan, Sertrans Lojistik’te çalıştığı sırada cinsel istismara maruz bırakılan kız öğrencinin yaşadıklarını Bakan Yusuf Tekin’e sordu.

"TACİZ İŞ HAYATINDA SIKLIKLA KARŞILACAĞINIZ BİR ŞEY, ALIŞIN" DENİLDİ

İstanbul’un Avcılar ilçesindeki Mehmet Emin Horoz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin MESEM programının 12'nci sınıfına devam eden lojistik bölümüne kayıtlı MESEM'li kız çocuğunun Sertrans Lojistik’te çalıştığı sırada cinsel istismara maruz kaldığını anlatan Bayhan, patronun öğrencilere “taciz iş hayatında sıklıkla karşılaşacağınız bir şey, alışın” dediğine dikkat çekti. Bayhan, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e, “Okul ile olan anlaşması sona erdirilen Sertrans Lojistik adlı firmaya sözleşme iptali dışında herhangi bir yaptırım ya da cezai işlem uygulanmış mıdır?” diye sordu.

"TACİZ MAĞDURU ÇOCUK SUÇLU BULUNDU"

Aynı okulda MESEM programına kayıtlı ve Mercedes’te çırak olarak çalıştırılan bir kız öğrencinin daha tacize maruz bırakıldığını ifade eden Bayhan, şöyle devam etti: "Çırak olarak çalıştırılan öğrenci, iş yerinin bir müşterisi tarafından tacize uğramış, Mercedes yetkilileri ise taciz mağduru kadın öğrenciyi haksız ve suçlu bularak işten çıkarma yöntemine başvurmuştur. Kadın çırakların aktardıklarına göre; bu iki örnek münferit olaylar değildir, yaygın yaşanan olaylardır. İş yerlerinde tacizin bu denli yaygınlaşmasının bir sonucu olarak çırak kadınlar kendi aralarında kurdukları dayanışma ile iş yerlerinde yaşadıkları taciz olaylarını birbirleri ile paylaşmakta, tacizin yaşanmış olduğu iş yerlerinde çalışma konusunda birbirlerini bilgilendirmektedirler.”

UZUN ÇALIŞMA SAATLERİ, İŞ KAZALARI, İŞ CİNAYETLERİ VE TACİZ

Bayhan, Milli Eğitim Bakanlığının MESEM ile açık açık örgün öğretim hakkından koparılan çok sayıda çocuğu patronların insafına terk ettiğini, patronlara “eti de kemiği de sizin” denildiğinin altını çizdi. Programın patronlara yalnızca bedava iş gücü imkanı sağlamadığını belirten Bayhan, aynı zamanda denetimsizliğin çocuk emeği üzerinde sınırsız inisiyatif hakkı da tanıdığını ifade etti.

Bu bağlamda Bayhan’ın Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e sorduğu sorular şu şekilde oldu:

- MESEM programının faaliyette olduğu yıllar boyunca, çalıştırılmış olduğu iş yerinde tacize ve istismara maruz kalan çırak ve kalfa sayısı kaçtır?

-Bakanlığınızın, iş yerlerinde yaşanması muhtemel taciz olaylarını denetlemek üzere ne gibi önlemleri mevcuttur? Bakanlığınızın, yaşanan taciz olaylarından haberdar olabilmesinin tek yolu, taciz mağduru öğrencinin bu durumu okul idaresine iletmesi ile mi mümkündür?

- Okul ile olan anlaşması sona erdirilen Sertrans Lojistik adlı firmaya sözleşme iptali dışında herhangi bir yaptırım ya da cezai işlem uygulanmış mıdır?

- Mercedes’te çırak olarak çalıştırılan öğrencinin yaşadığı istismarın ardından şirket yetkilileri kendileri bir muhakemede bulunarak haksızı da suçluyu da kendisi tayin etmiştir. Yaşanan taciz/cinsel istismar olayından Bakanlığınız haberdar mıdır? Kendi bünyesinde çıraklık yapan bir öğrencinin yaşadığı bu olay karşısında Bakanlığınız duruma ne şekilde müdahalede bulunmuştur?

- Sertrans Lojistik patronu, tacizin iş hayatında sık karşılaşılan bir durum olduğunu belirtmiştir. İlgili işyerine herhangi bir yaptırım ya da cezai işlemde bulunulmamış olması Bakanlığınızın da Sertrans Lojistik patronu ile aynı kanıda olduğunu düşündürmektedir. Bakanlığınız duruma müdahale etmeyi düşünmekte midir?

- ‌Yaşanan taciz ve istismar vakalarında mağdur öğrenciye psikolojik destek verebilmek konusunda okulların yeterlilik düzeyi ne seviyededir? MESEM programının bulunduğu okullarda kaç tane rehberlik, psikolojik danışmanlık personeli mevcuttur?

- ‌Öğrencilerin cinsel taciz/istismar bildirimleri üzerine adli yollara başvuru yapılmış mıdır? Sonuçları ne olmuştur? Adli başvuru yapmayan kamu görevlileri hakkında suç duyurusunda bulunulmuş mudur?

İlgili haberler
İktidar görünmez kılmaya çalışıyor, çocuk işçi ölü...

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi verilerine göre AKP’li 20 yılda en az 811 çocuk işçi çalışırken...

‘Paralı’ eğitimin sonucu çocuk işçilik

14 yaşında bir çocuk işçiyim. Ağabeylerimle birlikte kuryelik yapıyorum. Neredeyse 5 ay olacak çalış...

Uzun mesailer, bitmeyen borçlar, taciz...

İşçi kadınlar çalıştıkları yerlerde insanların ekonomik gidişata tepkili olduklarını, ancak güvensiz...