Mesafeye dikkat edip 8 Mart’ta sözümüzü söyleyeceğiz
‘Tüm kadınları 5 Mart Cuma günü Tekmezar Parkı’ndan Tuzluçayır Meydanı’na yapacağımız yürüyüş ve Tuzluçayır Meydanı’nda 17.00’de yapacağımız basın açıklamasında yan yana olmaya davet ediyoruz.’

Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği olarak 8 Mart için ocak ayının son haftası başlıyor çalışmalar. Dernekte 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü gündemli toplantımızı yaparak başlıyoruz çalışmamıza. Neler yapabiliriz, bütün kadınlar ayrı ayrı söz alıyor. Daha çok konuşuyoruz, daha çok tartışıyoruz yapacaklarımızı. Biz kadınların gündemi çok. Çünkü gün bizim günümüz. En iyisini, en eksiksiz şekilde yapacaklarımızı planlamalıyız. Böyle düşünüyor bütün kadınlar. Sırayla bütün kurumlar aranıyor, tek tek toplantı yeri ve saati belirleniyor. Toplantılarımızı çağrımıza cevap veren kurumlarla yapıyoruz. Derneklerin önerileri birleştirilip oylayarak alıyoruz kararlarımızı. Bu seneki şiarımız “Şiddete ve yoksulluğa karşı örgütleniyoruz”. Pandemi sürecinin getirdiği yasaklara rağmen bir araya gelip toplantısını yapan kadınlar, 8 Mart'ta da koşullara uygun bir şekilde bir araya geleceklerini ve sokakta olma kararlılığını göstereceklerini dile getiriyor.

PANDEMİ BAHANE AMAÇ TALEPLERİMİZİ ENGELLEMEK

Geçtiğimiz günlerde Mamak bölgesinde bulunan 20’ye yakın dernek ve katılımcı muhtarlıklar ile buluşarak 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar gününde neler yapılacağımızı konuştuk, son hazırlıklarımızı tamamladık. Pandemi ile yasakların artırıldığına ve bu yasakların 8 Mart için bir araya gelen kadınlara da engel olmak amacıyla kullanılacağına değinen bir katılımcı tepkisini şöyle dile getirdi: “Pandemi gerekçe göstererek demokratik her talep engellenmeye çalışılıyor. İnsanları sindirmenin yolu aranıyor. Ama bu bizim demokratik bir hakkımız. Yapmak istediğimiz şeylerde haklıyız. O yüzden yürüyüş yapmaktan, bir araya gelmekten tedirginlik duymamalıyız. Elbette biz de pandemiye uygun koşullara uyarak, mesafeye dikkat ederek bir araya geliriz”.

‘ŞİDDETE VE YOKSULLUĞA KARŞI ÖRGÜTLENİYORUZ’ ŞİARIYLA BULUŞUYORUZ

Yoksulluğun ve açlığın ciddi ölçülerde arttığına değinilen toplantıda 8 Mart’ta talepler içerisinde yoksulluğa, açlığa karşı örgütlenme ve dayanışma çağrısının olması gerektiğinde hemfikir olduk. Şiddete karşı bir araya gelişin bu sene de ana taleplerden biri olduğunu ifade eden katılımcılardan birisi kefen giyilmesini önerdi. Bir başka kadın ise bu öneriye şu sözlerle karşı çıktı: “Biz kadınlar artık kefen giymek istemiyoruz. Zaten bizi çaresiz bırakıp, bize sundukları şey kefen. Bir de bizim için bu kadar önemli bir günde kefen değil bizim güçlü olduğumuzu gösterecek ne varsa onları giyinip gelmeliyiz. Kefeni değil gücümüzü ön plana çıkartmalıyız”.

Katılımcıların ortak kararları sonrası 5 Mart günü gerçekleştirilecek olan eylem ve etkinliklere tüm derneklerin kendi çalışmaları ve ortak taleplerle katılması kararı alındı. Temel talep ise “Şiddete ve yoksulluğa karşı örgütleniyoruz” oldu. Mamaklı kadınları bu yıl 8 Mart’ın hafta sonu yasaklarına denk gelmesi nedeniyle 5 Mart Cuma günü Tekmezar Parkı’ndan Tuzluçayır Meydanı’na yapacağımız yürüyüş ve Tuzluçayır Meydanı’nda 17.00’de yapacağımız basın açıklamasında yan yana olmaya davet ediyoruz.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Bu 8 Mart başka 8 Mart olacak...

Kadın işçilerin sorunları karşında yine her yıl büyüttüğümüz ‘dayanışma’ ruhuyla, fiziken yan yana g...

Ankara Kadın Platformu: Ayrımcılığa, yoksulluğa, ş...

Ankara Kadın Platformu düzenlediği basın toplantısıyla 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü programını...

Kadıköy Belediyesinden kadın işçilerin grev alanın...

Kadıköy Belediyesinde talepleri için grevde olan kadın işçiler 8 Mart için 5 Mart'ta Kadıköy İskeley...