Menteşe Kadın Platformu: İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararını tanımıyoruz
Menteşe Kadın Platformu Sınırsızlık Meydanı’nda yaptığı açıklamada tüm kadınları İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkmaya çağırdı.

“İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” diyehn Menteşe Kadın Platformu, Sınırsızlık Meydanında basın açıklaması gerçekleştirdi. Platform adına basın açıklamasını okuyan Tuğçe Arslan, “Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması, kadına yönelik şiddetin ve aile içi şiddetin önüne geçilmesi gibi konularda devlete pek çok alanda yükümlülükler getiren İstanbul Sözleşmesi bir diğer adıyla ‘Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’ kadınlar için çok önemliydi. İstanbul Sözleşmesi imzacı devletlere ev içi şiddet, taciz, tecavüz, zorla evlendirme, kürtaja zorlama gibi birçok şiddet suçuna sıfır tolerans gösterilmesini, hukuki ve cezai yaptırım uygulanmasını zorunlu kılıyordu. Sözleşme’nin gereklilikleri uygulanmadığı gibi Sözleşme’den çıkılma kararı her gün en az bir kadının öldürüldüğü, kadına yönelik şiddetin gittikçe boyut değiştirdiği bu ülkede şiddetle mücadelenin hukuki temellerinin zayıflamasına neden olmakta, katiller ve destekçilerini cesaretlendirmekte, mağdurlara ise korunmasızlık hissi vermektedir. Kararın hemen ardından sadece bir günde 6 kadın katledildi. Bir kadın boşanmak istediği eşi tarafından yakılmaya çalışıldı, bir kadın eski erkek arkadaşı tarafından kapısının önünde kıskançlık bahane edilerek öldürüldü ve daha nicesi şiddete maruz kaldı, yaşamdan koparıldı.

Biz kadınlar evde, işte, sokakta korkmadan, şiddete uğramadan, çalışmak, yürümek ve yaşamak istiyoruz. Kadınların yıllardır dişi ile tırnağı ile verdiği mücadele sonucunda kazandıkları haklarını ne tek adama ne de ataerkil sisteme bırakmayacağız. Hayatlarımızı ve haklarımızı elimizden almanıza, bizleri şiddete ve ölüme mahkum etmenize izin vermeyeceğiz. İstanbul Sözleşmesi mor çizgimizdir, sözleşme halen yürürlüktedir. Sözleşme’den çekilme kararını tanımıyoruz. Sözleşme bizimdir, vazgeçmiyoruz” dedi.


İlgili haberler
Bodrum’da kadınlar İstanbul Sözleşmesi için nöbet...

Bodrum’da kadınlar, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına karşı ‘Alanları terk etmiyoruz, nöbett...

Belediye işçisi kadınlar: İstanbul Sözleşmesi bizi...

Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube üyesi işçi kadınlar İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyeceklerini belirte...

Polonya Meclisinde İstanbul Sözleşmesi'nden çekilm...

Polonya Parlamentosunun alt meclisi, ülkenin İstanbul Sözleşmesi’nden ayrılıp ayrılmayacağını belirl...