Meclis sahnesi kadına resmen yasak!
Meclis’te yapılacak tiyatro gösterisinden kadınların sahneye çıkması engellendi. Oyuncular Sendikası duruma tepki göstererek “Ortaçağ karanlığına dönmeyi reddediyoruz” dedi.

Meclis Kültür, Sanat ve Yayın Kurulu’nca başlatılan etkinlikte kadınların tiyatro sahnesine çıkarılması 1 saat önce düzenlenen “acil toplantı” ile engellendi. Bu müdahalenin bizzat Meclis Başkanı İsmail Kahraman tarafından yapıldığı ortaya çıkarken kadınlar salonun kenarına alındı. Erkeklerse sahneye çıktı. 2 gündür bu program için hazırlanan Devlet Tiyatrosu oyuncuları, gösteriden 1 saat önce acil toplantıya çağrıldı. Bu toplantıda oyunun hazırlayıcıları tarafından “Arkadaşlar üzgünüm, kadınlar sahnede istenmiyor” denildi. Bunun üzerine istek doğrultusunda yeni bir düzenleme yapıldı, kadınların sahnede değil, salonun kenarında yer almasına karar verildi.

Alınan kararın iletilmesinin ardından oyuncular gösteri için salona giderken Meclis Başkanı İsmail Kahraman ile karşılaştı. Meclis Başkanı İsmail'in kısa oyunda yer alan asker kıyafetli erkeklere ilgi gösterirken yanındaki kişilere, “Kadınlar yok değil mi? Kadınlar arkada görünmüyor değil mi?” dediği ortaya çıktı.

ORTAÇAĞ KARANLIĞINA DÖNMEYİ REDDEDİYORUZ
Oyuncular Sendikası, dün Meclis Kültür, Sanat ve Yayın Kurulu'nca yapılan etkinlikte kadınların tiyatro sahnesine çıkarılmasının engellenmesine yayınladığı açıklamayla tepki gösterdi. Açıklamada, “Bu çağdışı müdahalenin sebebinin, hangi gerekçe ile bu müdahalede bulunduğunun ve hangi yetkililer tarafından bu talimatın verildiğinin ivedilikle kamuoyuna açıklanması gerekmektedir. 1934 yılında kadınlara seçme ve seçilme hakkı veren Meclis'te, 2018 yılında kadınların sahnede yer alması engelleniyor! Bu vahim duruma sebebiyet veren tüm yetkilileri istifaya davet ediyoruz. Ortaçağ karanlığına dönmeyi reddediyoruz “denildi.

Kadınların Mecliste sahneye çıkarılmamasına sosyal medyada tepkiler geldi, twitterda #İsmailKahramanİSTİFA etiketi saatlerce ilk sırada yer aldı.










DEVLET TİYATROLARINDAN AÇIKLAMA
Gün boyu gündemden düşmeyen skandal hakkında Devlet Tiyatroları (DT) yazılı bir basın açıklaması yaptı. Oyuncuların ifadeleri yalanlanan açıklamada “Bugün bazı basın yayın organlarında yer alan Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı İsmail Kahraman’ın, 28 Mart 2018 tarihinde TBMM’de düzenlediği ‘Meclis Sohbetleri’ toplantısında ‘Kadınlar Sahneye Çıkmasın’ başlıklı asılsız haber üzerine açıklama yapılması ihtiyacı duyulmuştur.
Meclis Sohbetleri programında ‘Birinci Meclis, Gazilik ve Şehitlik Ruhu’nu ele alan toplantının içeriğini zenginleştirmek gayesiyle kısa bir tiyatro gösterisi yapılması için Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğünden destek talep edilmiştir.
Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğümüzden gelen kadın ve erkek sanatçılarımız, TBMM tören salonun iki tarafında ve katılımcıların arasında yerlerini almış, toplantının başında 10 dakikalık bir gösteri düzenleyerek Çanakkale Türküsünü ve Mehmet Akif Ersoy’un Çanakkale Şehitlerine şiirini birlikte icra etmişlerdir.
Gösteride kadın ve erkek oyuncularımız birlikte sahneye çıkmış, tarihimize ve şehitlerimize saygıyı ifade eden bu gösteri izleyenler tarafından büyük beğeniyle seyredilmiş ve uzunca bir müddet ayakta alkışlanmıştır.
Kurumumuzu ve sanatçılarımızı yıpratmaya yönelik yapılan bu art niyetli haberleri kamuoyunun takdirine bırakıyoruz” denildi.

MECLİS DE YALANLADI: KADIN VE ERKEK BERABER OYNADI
DT’nin açıklamasının ardından TBMM Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Başkanlığı tarafından da açıklama yapıldı. Kadın ve erkek oyuncuların bir arada oynadığı iddia edilen açıklamada “Devlet Tiyatrolarından gelen ekip, toplantının başında 10 dakikalık bir gösteri yapmıştır.
Salonun iki tarafında ve katılımcıların arasında yerlerini alan kadın ve erkeklerden müteşekkil sanatçılar gösterilerini yaparak ışık oyunları ve müzik eşliğinde Çanakkale Türküsünü ve Mehmet Akif Ersoy’un Çanakkale Şehitlerine şiirini birlikte seslendirip gösteriyi birlikte icra etmişlerdir. Gösteri, katılanlar tarafından büyük bir beğeniyle karşılanmış ve uzunca bir müddet alkışlanmıştır.
Yapılan gösteri ve toplantı kameralar tarafından kayda alınmıştır. Böylesi başarılı bir toplantıyı gölgelemek, tarihe ve şehitlerimize karşı saygısızlık ve kesinlikle maksadını aşan bir dezenformasyondur” denildi.

İlgili haberler
GÜNÜN CİNSİYETÇİLİĞİ: Olmaz olsun böyle hafıza!

Sözüm ona hafıza teknikleriyle YKS Edebiyat öğreten bu kitap, kadınlara yönelik cinsiyetçiliği ve ay...

GÜNÜN KARNESİ: 2002’den 2018’e AKP’nin Toplumsal C...

AKP’nin iktidara geldiği 2002'den günümüze kadınlarla ilgili veya toplumsal cinsiyet alanında üretti...

GÜNÜN CİNSİYETÇİLİĞİ: Bir kadına daha yer yokmuş!

Bülent Ecevit Üniversitesi’nde görevli akademisyenin ‘bir kadına daha’ kamara bulunamadığı için bili...