MEB 'kaynak kısıtlı', Danıştay çocuk açlığı 'zarar doğurmaz' dedi
Okul öncesi eğitimde ücretsiz yemek hakkına dönük kısıtlamanın durdurulması, tüm okul öncesi eğitime ücretsiz yemek verilmesi talebimiz Danıştay 8. Daire tarafından reddedildi.

2022 yılı Eylül ayında “Okullarda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek her çocuğun hakkı!” diyerek başlattığımız kampanyanın sahiplenilmesiyle 2022-2023 eğitim öğretim yılının ikinci döneminde Milli Eğitim Bakanlığı okul öncesi eğitimde ücretsiz okul yemeği uygulaması başlatacağını duyurmak zorunda kalmıştı. Ancak bunu ülke genelinde sadece bir dönem sürdüren bakanlık, yeni okul döneminin başında hiçbir açıklama yapmadan bu uygulamayı sadece deprem illeri ile sınırlandırmıştı. Yeni okul  dönemi başladığında aileler çocuklarını okula gönderdiği gün ya da hemen  bir gün önce öğrendi ücretsiz okul yemeğinin kaldırıldığını. Nejla Akyıldız Göçer de bir önceki dönem gibi ücretsiz okul yemeğinin verilmeyeceğini çocuğunu okula gönderirken öğrenen kadınlardan. "Okullarda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek her çocuğun hakkı!” kampanyamız kapsamında Nejla Akyıldız Göçer ile Milli Eğitim Bakanlığına açtığımız davada, kazanılmış, bir dönem önce uygulamaya konan okul öncesi eğitimde ücretsiz yemek hakkına dönük bu kısıtlamanın durdurulması, tüm okul  öncesi eğitime ücretsiz yemek verilmeye devam edilmesi talebimiz Danıştay 8. Daire tarafından reddedildi. Gerekçe ise yine aynı! “Kaynaklar kısıtlı.”

Sağlıklı  ve dengeli beslenme hakkı eğitim hakkının bir parçası. 1739 sayılı  Milli Eğitim Temel Kanunu’nda fırsat ve imkân eşitliği başlıklı 8.  maddesindeki "Eğitimde kadın, erkek herkese fırsat ve imkân eşitliği  sağlanır (...)" düzenlenmesi ile idareye bu konuda somut bir görev yükleniyor.

Sosyal devlet ve eşitlik ilkeleri, yaşam ve parasız eğitim hakkı kapsamında okul öncesinde başlanan ücretsiz yemek uygulamasının sanki hiç yokmuşçasına tüm okul öncesi eğitime verileceği duyurulan ücretsiz yemek uygulamasının kaldırılması hukuka aykırıdır.

Ancak, Danıştay 8. Daire, “idari işlemin uygulanması hâlinde giderilmesi güç veya olanaksız zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması koşullarının birlikte gerçekleşmesi durumunda yürütmenin durdurulmasına karar verilir. Bu koşulların birlikte gerçekleşmediği anlaşıldığından yürütmenin durdurulması isteminin reddine karar verilmesi sonucuna varılmıştır” diyor.

Yani, Danıştay, çocukların açlığının, boş beslenme çantalarıyla okula gelmesinin, derslerde başını kaldıramamasının, gelişim yetersizliğinin "güç veya olanaksız bir zarar doğurmadığını" iddia ediyor. Milli Eğitim Bakanlığının kendi yasasını çiğner şekilde hareket etmesini hukuka aykırı bulmadığını ilan ediyor.

Acil ve hızlı bir karar ile tüm okul öncesi eğitimdeki çocukların ücretsiz yemeğe ulaşması Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararı ile sağlanabilecekken bu yapılmadı. Bir yandan davanın takipçisi olurken Danıştay'ın yürütmeyi durdurma talebine verdiği red kararına da itiraz edeceğiz.

Okullarda tüm çocuklara bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek verilene kadar hukuki  mücadeleden de mahallelerde, iş yerlerinde, okullarda yani her yerde bu  talebi örgütlemekten vazgeçmeyeceğiz.

Fotoğraflar: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
1 Öğün Ücretsiz Sağlıklı Yemek davasında mahkeme,...

Okullarda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek verilmesi için açılan davada karar verildi.

Kocaeli'de kadınlar 1 öğün ücretsiz, sağlıklı yeme...

Kadınlar, Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği’nin yaptığı çağrı ile 'okullarda bir öğün ücr...

Denizli'de 1 öğün ücretsiz sağlıklı yemek için 3 k...

KESK Denizli Şubeler Platformu, Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) Denizli Şubesi ve Denizli Ekmek ve G...