Malatya Ekmek ve Gül Grubu: İçme suyu en temel ihtiyaçken neden hâlâ suya erişim mümkün değil?
Malatya Ekmek ve Gül Grubu depremin üzerinden 76 gün geçmesine rağmen hâlâ temiz suya erişememelerine tepki gösterdi, AFAD 'a 'Depoları aç, ihtiyaçlarımızı karşıla' çağrısını yaptı.

Malatya Ekmek ve Gül Grubu, depremin üzerinden 76 gün geçmesine rağmen, süren hijyen sorunlarına ve kadınların temiz suya erişememesine dair Cemal Gürsel’de bulunan Kadın Dayanışma Merkezinin önünde basın açıklaması düzenledi.

'ÇOCUKLARA KİRLİ SU İÇİRMEK ZORUNDA KALDILAR'

Açıklamayı Ekmek ve Gül Grubundan Diren Aksu okudu. Depremin üzerinden 76 gün geçmesine rağmen hâlâ suların düzeltilmediğine değinen Aksu, temiz suyun gönüllüler aracılığıyla temin edildiğine dikkat çekti. Suların kirli olmasından kaynaklı hastalıkların arttığına değinen Aksu, şunları söyledi: "Depremin üzerinden 76 gün geçmesine rağmen hâlâ hiçbir sorun çözülmedi. Barınma, gıda, ısınma ve su gibi en temel ihtiyaçlarımıza bile erişemez olduk. Depremin ilk gününde suların kullanılmaması için duyuru yapan MASKİ ve Malatya Büyükşehir Belediyesi, depremin üzerinden 76 gün geçmesine rağmen hâlâ suları kullanılabilir hale getirmedi. Depremin ilk günlerinde kirli suları kaynatarak çocuklarına içiren kadınlar, kendileri ve çocukları birçok hastalıkla karşı karşıya kaldılar.”


“AFAD DEPOLARINI AÇMIYOR”

Hazır suyu gönüllülerden temin edebilen kadınların da suyu idareli kullanmak zorunda kaldıklarına dikkat çeken Aksu, “Depremin ilk gününden bu yana sorunlar yakıcılığını korurken, Malatya Büyükşehir Belediyesi tüm bu sorunları görmezden gelmeye devam ediyor. En acil ihtiyacımız olan suya ulaşmak için bile hiçbir yetkiliye ulaşamıyoruz. AFAD’ın ilimizde bulunan deposunda su, gıda, ısınma gibi ihtiyaçlarımızı karşılayacak malzemeler varken, depolarını açmamakta ısrar ediyor. AFAD’ı temiz su almak için arayan kadınların ise hiçbir geri dönüş alamıyor” diye konuştu.

“ÇAMURLU SUYA MAHKUM EDİLMEK İSTEMİYORUZ”

Aksu, AFAD’ın depolarının dolu olmasına rağmen dağıtım yapmadığını vurgulayarak taleplerini sıraladı: “Depolar ağzına kadar dolu olduğu halde, neden 76 gündür dağıtım yapılmıyor? İçme suyu en temel ihtiyaçken neden hâlâ suya erişim mümkün değil? Depolarda toplanan malzemelere ne olacak? Temiz suya erişme en temel hakkımız. 76 gündür en temel ihtiyaçlarımızı bile bize çok görenlere karşı mücadelemizi sürdüreceğiz. Çamurlu suya mahkum edilmek istemiyoruz.  AFAD bir an önce depolarını açsın ve ihtiyaçlarımız karşılansın. Sular düzeltilsin, temiz suya erişim sağlansın. Dayanışmayı hep birlikte ördük, suyu da mücadeleyle kazanacağız. Tüm kadınları sesimizi duyurmaya ve mücadeleyi büyütmeye davet ediyoruz.”

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Malatyalı depremzedeler: ‘Suya muhtaç bırakanlar o...

Malatya’da seçimlere günler kala çadır kentlerde görüştüğümüz depremzede yurttaşlar, ‘Bu süreç gerçe...

Malatya'da depremzedeler hâlâ temiz suya ulaşamıyo...

Malatya Ekmek ve Gül, depremin üzerinden 2 ayı aşkın süre geçmesine rağmen hâlâ temiz su sorunun çöz...

Malatya’da Kadın Dayanışma Merkezi açıldı: ‘Çok fa...

Ekmek ve Gül’ün çağrısıyla Malatya'da Kadın Dayanışma Merkezi kuruldu. Dersim Yenigün Kadın Dayanışm...