Lezita işçileriyle dayanışmaya giden kadınlara sendikacı müdahalesi
İKP'nin Lezita işçileri dayanışma ziyareti sırasında İKP adına konuşan Nuray Öztürk'ün konuşmasına sendika başkanı müdahale etti. Olayın ardından yaşananları Öztürk, Ekmek ve Gül'e aktardı.

İzmir Kadın Platformu, hakları için 44 gündür direnen Lezita işçilerine dayanışma ziyaretinde bulundu. Ziyaret sırasında İKP adına konuşan Nuray Öztürk'ün konuşmasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın isminin geçmesi üzerine Öz Gıda İş Sendikası Genel Başkanı Halil Çukutli ve yanındakiler sözlü ve fiziki saldırıda bulundu.

İKP adına konuşan Nuray Öztürk,

Lezita işçilerine yönelik jandarma aracılığıyla yapılan devlet şiddetinin aşina oldukları bir şiddet olduğunu söylerken, “Nerede bir kadın direnişi, kadın mücadelesi olsa hakları ve hayatları için mücadeleye katılsa kadınlar karşılarında devlet şiddetini görüyor erkek şiddetinin yanı sıra. O yüzden biz bu şiddete karşı her şeyden önce buradayız.” dedi.

Hakları ve sendikal özgürlükleri için direnen işçilerin mücadelesini kutlayan Öztürk, “Biz biliyoruz ki AKP iktidarının geçmişten bugüne devam eden bugün daha da doludizgin sürdürdüğü emek düşmanı ve kadın düşmanı ekonomik politikalarının sonucudur aslında bu yaşadıklarınız. Dolayısıyla buna karşı örgütlü mücadele çok önemli, çok elzem, her bir mücadele bu yüzden dayanışmayı, birleşmeyi, mücadeleyi elbette hak ediyor” dedi.

Öztürk, “Fabrikanızda biliyorsunuz sizlerden öğrendiğimiz kadarıyla göçmen işçiler çalıştırılıyor. Bu göçmen işçiler en temel haklarınızı elinizden almak üzere kullanılıyor ama aynı zamanda onlar de bir ucuz iş gücü. Bu da AKP iktidarının bugünkü programıyla yani geçmişten bugüne zaten vardı ama Orta Vadeli Program ve 12 Kalkınma Planıyla aslında emek düşmanı politikalarının sonucudur. Yani Tayyip Erdoğan'ın şöyle bir sözü vardı hatırlatırım…” derken Öz Gıda İş Sendikası genel başkanı Halil Çukutli “Siyaset yapıyorsunuz” gerekçesiyle Öztürk'ün konuşmasını böldü ve mikrofonu elinden almaya çalıştı. Çıkan tartışma sonucu sendika başkanı Öztürk'ü ve İKP üyelerini “Sizi buradan çıkartırım” diye tehdit etti.

SESİNİZ OLMYA DEVAM EDECEĞİZ

İKP üyesi kadınlarla Halil Çukutli bir süre tartışmaya devam etti. Kadınlar “Siyaset yaptırmam” sözüne karşılık, burada yaşananların kendisinin bir politikanın ürünü olduğunu ifade ederek yasaları tanımayan patronun karşısına jandarmanın dikildiğini, grevdeki işçilere saldırdığını hatırlatarak bunun şu anki iktidardan, siyasetten bağımsız olmadığını vurguladılar. “Birbirimize sahip çıkmak için yan yana olmaya devam edeceğiz. Ama bir kadın arkadaşımızın elinden bir erkeğin mikrofon almasına izin vermeyiz. Dayanışmamızı birlikte yükseltmeye devam edeceğiz. Biz sizin sesiniz olmaya devam edeceğiz. Birlikte güç alacağız, birlikte kazanacağız. İyi ki kadınların direnişi var.”dedi.

İKP üyeleri yaşananlara tepki göstererek alandan çıkmaya hazırlanırken kadın işçiler kadınları çay içmeye davet etti. İKP üyeleri direnişte olan kadınlarla sohbet etti. Sohbetin ardından 1 Mayıs'a katılım çağrısında bulundu. Kadınlar, Lezita işçisi kadınlarla dayanışmaya devam edeceklerini söyleyerek alandan ayrıldı.

TUTUMUMUZU SENDİKAL BÜROKRASİ BELİRLEYEMEZ

Olayın ardından Ekmek ve Gül'e konuşan Öztürk şunları söyledi:

"AKP'nin emek ve kadın düşmanı politikalarını eleştirirken, 'siyaset yapmayın' diyerek elimizden mikrofonu almaya çalışarak sözümüzü kesen, tehdit eden Öz Gıda İş Genel Başkanı Halit Çukutli'nin bu tutumu tam da burjuva siyasetinin ürünü. 

Sendikal bürokrasinin de geldiği noktayı göstermesi bakımından da önemli. Ancak bizim tutumumuzu sendikal bütokrasi belirleyemez. Biz Lezita işçileriyle ve Lezita işçisi kadınlarla dayanuşmaya devam edeceğiz. Grevlerinin kazanımla bitmesi için üzerimizie düşen ne varsa yapacağız.

8 Marttan 1 Mayıs'a hakları ve hayatları için direnen kadınların sözünü de dayanışmamızı da büyüteceğiz. Buradan bir kez daha hakları ve hayatları için mücadele eden işçi kadınlara selam olsun."


Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Lezita’nın kadın işçileri: 'Bayramı direnişte daha...

Grevlerinin birinci ayını dolduran Lezita işçisi kadınlar, bayramı da grev çadırında geçirecek. Kadı...

İçimizdeki nar üstümüzdeki beyaz gömleği boyasın!

‘Bu yıl 1 Mayıs’ta tek adama ‘Seninle işimiz yeni başlıyor, dur bakalım o kadar kolay mı hayatlarımı...

Kadın işçilerden grevdeki Mersen işçilerine destek...

DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş’in 2022 yılında yetki aldığı Mersen’de işçiler greve çıktı. Birleşik...