Kuşadası Kadın Platformu: Aile ve nüfus yılı değil, direniş yılı!
Kuşadası Kadın Platformunun çağrısıyla kadınlar 'Aile ve Nüfus On Yılı'na karşı bir araya geldi.

Aydın'ın Kuşadası ilçesinde Kuşadası Kadın Platformu çağrısı ile kadınlar Kaya Şavkay Meydanı’nda Aile ve Nüfus On Yılı Genelgesine karşı bir araya geldi. 6 Mayıs Çarşamba günü saat 18.00’da buluşan kadınlar, “Aile ve Nüfus Yılı değil, direniş yılı!” pankartı açtı. Basın açıklaması yapan kadınlar, “İktidarın aile ve nüfus 10 yılını kabul etmiyoruz” dedi. Açıklamayı platform adına Suzan Şahin okudu.

Şahin, genelgenin aile dayanışması söylemiyle bakım yükünün sorumluluğunu kadınların üzerine yıktığını belirterek, kadınların eşit yaşam isteklerinin görmezden gelindiğini belirtti. Kadınların eğitim ve istihdamda ikinci plana atıldığını söyleyen Şahin, kadınların hak ve özgürlüklerinin de genelgede sınırlandırıldığını ifade ederek, “Aileyi koruma odaklı geleneksel zihniyet ve politikalar pekiştirilmekte, kadınların bireysel hak ve özgürlükleri özellikle de özgürleşmesi geri plana itilmektedir” dedi.

Genelgede tek tip bir aile modelinin dayatıldığını söyleyen Şahin, aynı zamanda ekonomik gerçekliklerin de yok sayıldığını, cinsiyet eşitliğinin hedef alındığını vurguladı. Genelgede aile içi şiddete ilişkin hiçbir ifade bulunmadığını söyleyen Şahin, “Oysa en çok şiddeti kadınlar aile içinde yaşamaktadır ve bu şiddet uzun süredir artarak devam etmektedir” ifadelerini kullandı. Kadınların nüfusu artırmanın bir aracı, nesnesi haline getirilmeye çalışıldığını belirten Şahin, genelgenin eğitimden medyaya uzanan bir müdahale alanını ortaya koyduğunu söyledi. Genelgenin kadınların haklarını değil, aile içinde uygun görülen rolleri esas alan bir siyasal yönelim belgesi olduğunu belirten Şahin, kadınları “aile paketi” olarak gören politikalara karşı eşitlik ve özgürlük mücadelesini büyütmekten vazgeçmeyeceklerini vurguladı.

Fotoğraf: Evrensel

İlgili haberler
Aile ve Nüfus On Yılı Genelgesi Resmi Gazete’de yayımlandı: Kadınlara ve LGBTİ'lere dönük saldırı ağırlaşacak

Aile ve Nüfus On Yılı Genelgesi, kadınlar ve LGBTİ’lerin eşitlik mücadelesini hedef alırken, önümüzdeki dönemde medeni haklar ve ifade özgürlüğünde daha fazla kısıtlamaya işaret ediyor.

'Aile yılı'nın ardından 'Aile on yılı': Erdoğan 'kutsal aile' dedi, kürtaj hakkını hedef aldı

Erdoğan, Uluslararası Aile Forumu'ndaki konuşmasında 'fıtrat', 'aile kutsaldır', 'en korunaklı liman' diyerek kadınları hedef aldı. Kürtaja 'cinayet' diyerek önümüzdeki 10 yılı 'aile yılı' ilan etti.

TÜOBİK’ten notlar: Aile on yılı ve kadın emeği

'Bizleri karanlığa hapseden sisteme karşı gücümüzü ve bizi ulaştırabileceği aydınlığı konuşacağımız nice kürsülere...'


Editörden