Krize ve şiddete karşı Bornova’da işçi kadınlar ayakta
Genel-İş İzmir 7 No’lu Şubesi üyesi olan Bornova Belediyesi işçisi kadınlar 25 Kasım açıklaması yaptı, taleplerini dile getirdi. Kadınlar güvenceli iş, güvenli yaşam istedi.

Genel-İş İzmir 7 No’lu Şube örgütlü olduğu Bornova Belediyesinde çalışan kadın işçilerle 25 Kasım’a dair açıklama yaptı. Büyükpark Çınar kafe önünde toplanan kadınlar, “Yaşasın kadın dayanışması”, “Krizin yükü patronlara”, “Kadın cinayetleri politiktir”, “Gücümüz birliğimiz” sloganları atarak Bornova Beledisi binasına yürüyüş yaptı.


Açıklama öncesi kadın işçilerden oluşan grup müzik dinletisi yaptı.

‘GÜVENCESİZ YAŞAMA KARŞI BİR ARADAYIZ’

Belediye binası önünde açıklama yapan Şube başkanı Özgür Genç, “İstanbul Sözleşmesi’nden geri çekilenlere, kadınları dövme özgürlüğü isteyen erkeklere, ‘eşit değilsiniz’ diyerek bizi baskıya, şiddete açık hale getirenlere, ucuz güvencesiz bir yaşamı sanki haklarıymış gibi reva görenlere karşı bir aradayız” dedi.


Her gün en az 1 kadının öldürüldüğü bir ülkede yaşadıklarını söyleyen Genç, “Kadınlar öldürülmemek için sonsuz bir mücadele veriyorlar. Bazen çaresiz, çoğu zaman tek başımıza hissediyor olabiliriz. Ama öyle değiliz. Ülkenin dört bir yanında yaşadığımız zorluklar karşısında yan yana geliyoruz. İşyerlerinde sendikal örgütlenmelerde en önlerdeyiz. Yoksulluk, ekonomik kriz, işyerlerinde ki mobbinge, tacizlere karşı mücadele ediyoruz” diye konuştu.

‘YALNIZ YA DA SEÇENEKSİZ DEĞİLİZ’

İşyerlerinde, semtlerde, mahallelerde, üniversitelerde, fabrikada tacize, tecavüze şiddete karşı birlikte mücadele vurgusu yapan Genç, “Adliyelere birlikte gidiyor, adalet haykırışını birlikte yükseltiyoruz. Bu sayede kadın katilleri ceza alıyor, tozlu raflara kaldırılmış dava dosyaları indiriliyor. Kadınlar için yaratılmaya çalışılan zifiri karanlığa teslim olmayan dayanışma ile yürüdüğümüz bir yolumuz var bizim. Bu yol bizim seçeneğimiz. O nedenle yalnız ya da seçeneksiz değiliz. Bizler alanlarda, sokaklarda, işyerlerimizde bulunduğumuz her yerde ILO 190 sayılı İşyerinde Şiddet ve Tacizin Önlenmesi Sözleşmesi’ni konuşacağız, İstanbul Sözleşmesi’ni konuşacağız. Yoksulluğu, bize dayatılan KHK’ları, kadınları hiçe sayan yargıyı, enflasyonu, tacize, mobbinge, şiddete karşı nasıl bir arada olacağımızı konuşacağız” dedi.


‘ILO 190 İMZALANSIN’
Daha sonra 24 işçi sorunlarını ve taleplerini sırayla okuyarak dile getirdi. Kadın işçilerin önce çıkan talepleri ise şunlar;
• ILO 190 imzalansın.
• İstanbul Sözleşmesi’nden çıkmayı kabul etmiyoruz.
• Eşit işe eşit ücret istiyoruz.
• Güvenceli iş, güvenceli gelecek istiyoruz.
• Her işyerine kreş ve her ilçeye sığınma evi istiyoruz
• Ucuz ve güvencesiz işlerde çalışmak istemiyoruz.
• 6284 sayılı yasa uygulansın.
• Ekonomik krizin bedelin ekonomik krizi yaratanlar ödesin istiyoruz.

Fotoğraflar: Eda Aktaş-Nuray Öztürk/ Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Genel İş Şubeleri İzmir’de ‘kadın emeği’ni konuştu

DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası İzmir Şubeleri ‘Kadın Emeği’ etkinliğinde buluştu.

İşçi kadınlar 25 Kasım için sahneye çıkacak

25 Kasım’da eylem ve etkinliğe katılacak kadın çalışanların ücretli izinli sayılmasını fırsata çevir...

Belediye işçisi kadınlardan 25 Kasım sözü: ‘Övgüle...

İzmir’de Genel-İş üyesi kadınlardan şiddete karşı örgütlü mücadele çağrısı: Örgütlenirsek neler olur...