Kocaeli ve Gebze'de kadınlar: Öfkemizle yaşamı yeniden kuruyoruz
Kocaeli'de ve Gebze'de kadınlar, “Kadın, yaşam, özgürlük”, “Yaşasın 8 Mart” sloganlarıyla sokağa çıktı.

Kocaeli 8 Mart’ında kadınlar, Kocaeli Kadın Platformu’nun çağrısıyla Belediye İşhanı önünde toplanarak Kent Meydanı’na yürüdü. Bu yıl 8 Mart’ı yaşamı yeniden kurmak için mücadele eden depremden etkilenen kadınlara adadığını duyurdu. “Kadın, yaşam, özgürlük”, “Yaşasın 8 Mart” sloganlarıyla Kent Meydanı’na yürüyen kadınlar depremde yaşamını yitiren kadınlar için saygı duruşunun ardından açıklama metnini okudu.

Açıklamada yaklaşık 16 milyon insanı etkileyen depremlerin sonucunda, on binlerce insan hayatını kaybettiği, evsiz kaldığı ve ağır travmalar yaşadığı belirtilerek “Bu yıl, Kadınların Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma günü olan 8 Mart’a, etkilerinin hala sürdüğü ve uzun yıllar da sürmeye devam edeceği bu depremin ağırlığıyla, ataerkil kapitalist ülke düzeninin hayatlarımıza her anlamda kast ettiği, yaşamlarımızın iktidar ve sermaye nezninde hiçbir şey ifade etmediği bilinci ve öfkesiyle giriyoruz” ifadelerine yer verildi.


Devletin krizleri yönetme, sorumluluğunu yerine getirme konusundaki acizliğini ve sonuçlarını çok iyi bildiklerini belirten kadınlar, “Biz bu iktidarı hiç uzağa gitmeden ilimizde Kocaeli’de kadınlarla omuz omuza yürüdüğümüz yolları engellemesinden, yüzlerce polisiyle isyanımızı bastırmak istemesinden biliyoruz. Bu iktidar, Diyanete sonsuz bütçe verip kreşleri kapatırken dini kurumlarda eğitimi teşvik ederken, bugün refakatsiz çocukları tarikatlara, dini kurumlara vermekte beis görmüyor. Kayıp çocuklar ile ilgili ise Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık “Çocukların önemli bir kısmının sağlık kuruluşlarında olduğunu varsaydıklarını”dile getiriyor. Bir bakan, ülkede refakatsiz kalan çocukların durumuna dair varsayımsal açıklamalar yapamaz. Derhal kayıp çocukların akıbetinin kamuoyuna açıklanmasını talep ediyoruz. Çocuklar tarikat yurdunun karanlıklarına hapsedilemez.”dedi.


GEBZE'DE KADINLAR: ‘YEPYENİ BİR YAŞAMI BİRLİKTE YARATACAĞIZ’

Gebze Kadın Platformu'nun çağrısıyla Eski Çarşı'da buluşan kadınlar, buradan sloganlarla Gebze Kent Meydanı'na yürüdü. Yürüyüş güzergahında etraftan alkış da alan kadınlar hep bir ağızdan "Hükümet istifa", "Yaşasın kadın dayanışması", "Kadın cinayetleri politiktir" ve "Kaybolan çocuklar nerede" sloganları attı. Meydana yapılan yürüyüşün ardından burada açıklama Kadın Meclisleri ile ortaklaştırıldı.


‘DEPREMLE DAHA DA DERİNLEŞTİ’

Gebze Kadın Platformu adına basın açıklamasını Eğitim Sen Gebze Şube Kadın Sekreteri Meryem Meriç Atalay ve MMO Gebze Temsilciliği Kadın Komisyonu üyesi Mehtap Demir okudu. İktidar ve kurumlarının deprem ortamında dahi kadınlara ve çocuklara reva gördüğü gerici politikaların uygulamaların devam ettiğini söyleyen Eğitim Sen Gebze Şube Kadın Sekreteri Meryem Meriç Atalay, "Diyanet İşleri Başkanlığı, 'Depremzede çocukları evlat edinenle evlenme engeli bulunmadığına' dair tecavüz ve istismarı meşrulaştıran fetvalar verirken, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, kimsesiz kalan çocukları yurtlarda ve okullarda adları taciz, tecavüz, istismar ve şiddet ile anılan tarikat ve cemaatlere teslim etmekten utanmıyor. Türkiye dünyada kadın işsizlik oranının en yüksek, kadın yoksulluğunun en fazla ve kadın istihdamının en düşük olduğu ülkelerden biriyken deprem ile birlikte bu durum daha da derinleşti. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğiyle de birleşince önümüzdeki sürecin kadınlar açısından yaşamın her alanında güvencesizliği, bakım yükünü, şiddeti arttıracağı aşikârdır" dedi.


‘YEPYENİ BİR YAŞAMI BİRLİKTE YARATACAĞIZ‘

MMO Gebze Temsilciliği Kadın Komisyonu üyesi Mehtap Demir ise, "Bugün 3 kadın vahşice erkek şiddetiyle katledildi. Pendik'te Tülay Erşahin, Batman'da Tuba Atılgan , Malatya'da B.Ç isimli kadın arkadaşlarımız en yakınında olan erkekler tarafından yaşamdan koparıldı" dedi. Her şeye rağmen dayanışmaya, kenetlenmeye, birlikte olmaya devam edeceklerini söyleyen Demir, "Omuz omuza direnmeye, gücümüzü daha da yükseltmeye kararlıyız. Bundan sonra da mücadelemize daha büyük azim ve kararlılıkla devam edeceğiz. Ülkemizin yaralarının sarılma sürecinin bir parçası olacağız. Birlikte güçlü olduğumuzu haykırmak için alandayız, haklarımızı söke söke almak için alanlardayız, iktidarın kadın düşmanı adımlarına, erkek egemen zihniyete, baskılara, törelere, tabulara, cinsiyetçi tüm söylemlere son vermek için alanlardayız. Alanlarda olmaya devam edeceğiz. Yepyeni bir yaşamı birlikte yaratacağız" diye konuştu.


‘SİZİ GÖNDERECEĞİZ‘

Kadın Meclisleri adına ise basın açıklamasını Duygu Kasar okudu. Kasar, "Önümüzde seçim süreci var. Depremlerde bile ilk düşündüğü kendi iktidarı olanların her günü bize zarar. O yüzden hiç bir şeyi zamana yaymaya gerek yok. Deprem bölgesindeki çocukları tarikatların eline bırakanları da, kadınları korumayıp İstanbul Sözleşmesi'nden imza çekenleri de derneğimize hukuksuzca kapatma davası açanları da çok iyi tanıyoruz. Bir kez daha söylüyoruz; sizin gücünüz bizi durdurmaya yetmez. Sizi göndereceğiz, eşit ve özgür bir yaşamı var edeceğiz" ifadelerini kullandı. 

Fotoğraflar: Ekmek ve Gül

İL İL 8 MART EYLEMLERİ | 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde ülkenin dört bir yanında kadınlar rant düzeninin yarattığı yıkıma, haklarına ve hayatlarına yönelik saldırılara karşı sokakta... TIKLAYIN 

İlgili haberler
8 MART 2023 | Dayanışmayla ayaktayız, örgütlenerek...

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde ülkenin dört bir yanında kadınlar rant düzeninin yarattığı yık...

Gebze’den seslenen metal işçisi kadınlar: Mücadele...

Metal işçisi kadınlar DİSK Birleşik Metal-İş Sendikası Kadın Komisyonunun çağrısıyla Gebze Kent Meyd...

8 Mart 2023 | İşyerlerinde, direniş alanlarında 8...

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü işyerlerinde, hak mücadelesi veren işçilerin direniş alanlarında d...