Çanakkale’de 8 Mart: ‘Afeti felakete dönüştürenlerden hesap soracağız’
Çanakkaleli kadınların 8 Mart yürüyüşüne deprem nedeniyle göç eden kadınlar da katıldı. Hükümet politikalarını eleştiren kadınlar, dayanışmaya devam edeceklerini vurguladı.

Çanakkale Ekmek ve Gül Topluluğu, Kepez Özgür Kadın Dayanışması, ELDER, Çanakkale DİSK Emekli-Sen, Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, 2021 Tüm Emekliler Sendikası ve Çanakkale Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin bir araya gelerek oluşturduğu Çanakkale 8 Mart Kadın Platformu, Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde Golf Aile Çay Bahçesi'nde bir araya gelerek İskele Meydanına Kahramanmaraş depremlerinde yaşamını yitirenleri anmak için sessiz yürüyüş gerçekleştirdi. Açıklamaya depremden sonra göç ederen Çanakkale’ye gelen kadınlar da katıldı.


Çanakkale'de 8 Mart Kadın Platformu, Kahramanmaraş depremlerinde yaşamını yitirenlerin anısına, afet bölgesinde özellikle kadın ve çocukların yaşadığı hak ihlalleri nedeniyle sessiz yürüyüş gerçekleştirdi. Golf Aile Çay Bahçesi'nden İskele Meydanı'na yürüyen kadınlar, "Bu enkazı biz kadınlar kaldıracağız, Yerine yeni bir yaşam kuracağız" pankartı taşıdı.

8 Mart Kadın Platformu adına konuşan Meltem Gürer, "8 Mart’ta afeti felakete, can kayıplarını adeta katliama dönüştürenlere olan öfkemizle, kaybettiklerimiz için tuttuğumuz yasla alanlardayız” dedi.

Afetlerin ardından var olan eşitsizliğin, ayrımcılığın kadınlar ve çocuklar için daha da derinleştiğini ifade eden Gürer, “Deprem bölgelerinde kadınlar temizlik, çocuk bakımı, yemek yapımı gibi işlerin sorumluluğunu üstlenmek zorunda kaldıkları için kaybettikleri yakınlarının, evlerinin acısını bile yaşayamadılar. Kadınların yükleri artarken bir yandan da zaten ihtiyacı karşılayacak yeterlikte kurulmamış, düzenlenmemiş geçici yerleşim alanlarında çeşitli tehlikelerle karşı karşıyalar. Türkiye’de gerekli mekanizmaların işletilmemesi ve cezasızlık politikaları ile kadına yönelik suçlar artarken, afet sonrası kadınlara ve çocuklara yönelik şiddet suçlarında da artış yaşanması muhtemel. Deprem bölgelerinde kadınları şiddete karşı koruyacak mekanizmaların nasıl işletileceği kocaman bir soru işareti olarak duruyor” diyerek deprem bölgesindeki hak ihlallerine dikkat çekti.


'ÇILGIN PROJELERİ YAPANLARIN İŞ MAKİNELERİ NEREDEYDİ?'

Hükümet politikalarını eleştiren Gürer, “Dere yataklarına koca koca binalar dikenler, gölleri kurutup duble yollar döşeyenler, tarım alanlarına havalimanı yapanlar, ormanları yok edip sanayi bölgeleri kuranlar, ülkeyi baştan başa şantiyeye çevirenler, insan hayatını yok sayarken övünüyorlardı. Hiç ihtiyacımız olmayan çılgın projeler, otobanlar, santraller, azami kâr hırsı için var olan o iş makinaları, hayat kurtarmak için yoktular” dedi. Gürer, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın en az 3 çocuk sözlerini hatırlatarak, “Kadın düşmanı politikalarıyla hayatlarımızı çoktan enkaza çevirenler, afet ortasında kaldığımızda ihtiyaç listelerinde dahi kadına yer vermedi. Her fırsatta bizden 'en az 3 çocuk' isteyenler afet bölgesinde, kadınları bebekleriyle, hasta, engelli çocuklarıyla, yaşlılarıyla yapayalnız bıraktı. Gördük.”

Aile Bakanı'nın depremde akıbeti bilinmeyen kayıp çocuklara ilişkin sözlerine tepki gösteren Gürer, “Hala binlerce kayıp çocuğun peşindeyiz. Aile Bakanı diyor ki 'Çocukların sağlık kurumlarında olduğunu varsayıyoruz”. Buradan sesleniyoruz, afette çocukları koruyamayanları, çocukların hangi tarikat cemaatlerce alıkonulduğunu açıklayamayanları, varsayımlarla cevap verenleri biz kadınlar da yok sayıyoruz” ifadelerine yer veren Gürer, “İşçileri, kadınları, çocukları göz göre göre ölüme gönderenler, hepimizi aynı enkazın altında sesimizi duyulmaz halde bırakmak isteyenler… Bunların hepsini tanıyoruz, biliyoruz. Hepsinin arasındaki bağı görüyoruz” dedi.

Gürer son olarak, “Bize “mahalleleri, işyerlerini, okulları, kentleri, ülkeyi siz yönetemezsiniz, siz bu işten anlamazsınız” diyenlere de bir cevaptır gösterdiğimiz dayanışma. Hayat bir enkaza çevrildiğinde o enkazı kaldırmak için ilk koşanlar, dayanışmayı ilmek ilmek örenler, bizler eşit, özgür, şiddetsiz, insanca bir yaşamı kurmak için yönetmeye talibiz. O güne kadar durmak yok, o güne kadar ellerimizi bırakmak yok, o güne kadar yan yana durmaktan vazgeçmek yok…" dedi. 

İL İL 8 MART EYLEMLERİ | 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde ülkenin dört bir yanında kadınlar rant düzeninin yarattığı yıkıma, haklarına ve hayatlarına yönelik saldırılara karşı sokakta... TIKLAYIN 

İlgili haberler
8 MART 2023 | Dayanışmayla ayaktayız, örgütlenerek...

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde ülkenin dört bir yanında kadınlar rant düzeninin yarattığı yık...

Kocaeli ve Gebze'de kadınlar: Öfkemizle yaşamı yen...

Kocaeli'de ve Gebze'de kadınlar, “Kadın, yaşam, özgürlük”, “Yaşasın 8 Mart” sloganlarıyla sokağa ç...

İzmir'de 8 Mart'ta kadınlar sokakta: 'Bu enkazı ka...

İzmir Kadın Platformu’nun çağrısıyla bir araya gelen kadınlar, “Depremin ve siyasi iktidarın yarattı...