Keçiören Kadın Platformu ‘Birlikte mücadeleyi büyüteceğiz’ dedi
Keçiören Kadın Platformu, kadına yönelik şiddete karşı dayanışma kapsamında düzenlediği etkinlikte, birlikte mücadelenin önemine dikkat çekti.

Keçiören Kadın Platformu, kadına yönelik her türlü şiddete karşı dayanışma kapsamında, “Kadınlar, erkek ve devlet şiddetinin, tecavüzün, tacizin, yoksulluğun, güvencesizliğin karşısında var” sloganı ile Yunus Emre Kültür Merkezinde bir etkinlik düzenledi. Etkinliğin yapıldığı salonda, “Jin, jiyan, azadi”, “Biz hayatı istiyoruz” dövizleri yer alırken, kadın eylemlerinin fotoğrafları da yer aldı.
Kadın mücadelesinde yaşamını yitirenler ve erkekler tarafından katledilen kadınlar anısına yapılan saygı duruşunun ardından, Şükriye Ercan platform adına basın metnini okudu.

‘TECRİT DERİNLEŞTİRİLDİ’
AKP’nin 16 yıllık iktidarı boyunca OHAL uygulamalarını kalıcılaştırarak yeni bir rejim oluşturduğuna dikkat çeken Ercan, “Başta tecridi derinleştirerek, barışı suç sayan, savaşı tek seçenek gören bir yönetim anlayışı ile kadına yönelik şiddeti tırmandırdı” dedi.

‘TÜM TOPLUMSAL DEĞERLERE EL KONULDU’
Ercan, AKP’nin başta kadınlar olmak üzere toplumun tüm kazanımlarına el koyduğunu ifade ederek, şunları dile getirdi: “Toplumun kolektif olarak açığa çıkardığı ahlaki-politik değerlere yönelik saldırılarla tüm toplumsal değerlere el koydu. 16 yılda kadına yönelik şiddet yüzde bin 500 artarken, çocuk istismarı ise son 10 yılda yüzde 700 arttı. 2016 yılında kadın işsizlerin sayısı 1 milyon 550 bine ulaşıp, 331 bin arttı. Cinsel taciz yüzde 499, fuhuş yüzde 790, cinsel istismar yüzde 434 oranında artış gösterdi. Tutuklamalar ise yüzde 300 artış gösterdi. 2018’in 10’ucu ayı sonunda 309 kadın öldürüldü.”

‘KADIN ERKEĞE BAĞIMLI HALE GETİRİLMEK İSTENİYOR’
6284 sayılı yasa ve nafaka hakkının sınırlandırılmak istenmesi gibi kadın kazanımlarına dönük politikalara değinen Ercan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Savaşla beslenen kapitalist ekonominin en başat rollerinden birini üstlenen sömürge sistemi ekonomik saldırılarla da toplumun gittikçe yoksullaşmasına ve en çok da kadının ekonomi dışına atılmasına, erkeğe bağımlı hale gelmesine neden olmuştur. Kayyım atamalarıyla ’kadın asla kendini yönetemez’ zihniyetini açığa vuran iktidar, yerel yönetimler sistemine el koymuş ve kadın kurumlarını kapatmıştır.”

“AKP- MHP ortaklığı Ortadoğu’ya elini uzatmış, halklara, kadın ve çocuklara tüm yaşamsal alanlara savaş politikalarını uygulamıştır. Evlerinden ve topraklarından koparılan, bunun sonucunda göçe, sürgüne maruz kalan; bedeni, kültürü, toprağı saldırıya uğrayan Afrînli kadınların direnişinin sesine ve haykırışına katılarak birlikte mücadeleyi büyüteceğiz” diyen Ercan’ın sözlerinin ardından kadınların mücadelesini anlatan sinevizyon gösterimi yapıldı.

Daha sonra, kadınların maruz kaldıkları şiddet ve baskıyı anlatan bir tiyatro oyun oynandı. Etkinlik Grup Tersname’nin müzik dinletisi ile son buldu. 

Kaynak: Jinnews


İlgili haberler
Keçiörenli kadınlar şiddete karşı buluştu

Keçiören’de “Sözümüz var! Hayatlarımızdan, haklarımızdan, düşlerimizden, geleceğimizden vazgeçmeyece...

Birileri nafaka hakkında mı konuşuyor!

Okuyacağınız yazı bir nafaka hikayesi, evet. Ancak anlatılanlar sadece boşanmış bir kadının değil eb...

Puslu bir yola girmeyi tercih ettim

Önümdeki yol puslu ve zor bir yoldu. Nafaka talep etmemiştim, kızlarımın velayeti bana verilmişti am...