Kayseri Barosu: 'Kadına yönelik her türlü şiddet bitene kadar mücadeleye devam'
Kayseri Barosu, 25 Kasım kapsamında panel ve basın açıklaması düzenledi. Açıklamada konuşan Av. Eylem Sarıoğlu, nafaka başta olmak üzere kadınların hakları için mücadeleye devam edeceklerini söyledi.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü için Kayseri Barosu bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Kayseri Barosu Kadın Hakları Komisyon Başkanı Av. Eylem Sarıoğlu, “25 Kasım sadece şiddete karşı mücadelenin değil, kadın olarak tüm alanlarda verilen mücadelenin ve direnişin günüdür” diye konuştu.

Kayseri Barosu adına konuşan Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Av. Eylem Sarıoğlu, “Dünyanın birçok ülkesinde ve Türkiye’de kadına yönelik şiddet azalmak şöyle dursun, her geçen gün artarak devam etmektedir. 2023 yılında 335 kadın erkek şiddetiyle öldürülmüş olup kadınların bedeni, kimliği ve emeği üzerindeki baskılar yoğunlaşmaktadır. Dünya ekonomik forumun 2023 tarihli küresel cinsiyet uçurumu raporuna göre Türkiye cinsiyet eşitliği sıralamasında bir önceki yıla oranla gerileme yaşayarak 146 ülkenin bulunduğu listede 129. sırada yer almaktadır” dedi.

NAFAKA HAKKIMIZDAN VAZGEÇMEYECEĞİZ

Sarıoğlu, “6 Şubat depremin henüz yaraları sarılmamışken, kadınların var olan haklarına göz dikiliyor. Uzun yıllardır her vesile ile kadınların nafaka hakları tartışmaya açılıyor. Kadınların asıl sorunu yoksulluk sınırı dikkate alınmadan nafaka miktarının çok düşük oranlarda belirleniyor olması, nafakanın tahsil edilememesi ve yaptırım gücünün olmaması, kadınların defalarca mağduriyet yaşamasının nedenleriyken şiddet cenderesinden kadınların kurtulması için ufakta olsa nafakanın dayağı ortadan kaldırılmak isteniyor. Haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu.

Yaşanan ekonomik sorunların ve artan yoksulluğun en çok kadınları etkilediğine değinen Sarıoğlu, “Erkeğin uyguladığı şiddetle birlikte, kadının güvencesiz, kayıt dışı-sigortasız, düşük ücretle, esnek çalışma yöntemiyle emeği sömürülmektedir. Bizler kadının insan haklarının temel insan hakkı olduğunu bir kez daha hatırlatıyor. Kadına yönelik her türlü şiddet ve ayrımcılık bitene kadar mücadelemizi sürdüreceğimizi, haklarımızdan ve hayatlarımızdan vazgeçmeyeceğimizi paylaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

PANEL: 'KADINA YÖNELİK HER TÜRLÜ ŞİDDETE HAYIR DİYORUZ'

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü’nde, Kayseri Barosu Başkanlığı, “Kadına Yönelik Her Türlü Şiddete Hayır Diyoruz” şiarıyla panel düzenledi.


Panelde; “Toplumsal cinsiyet ve toplumsal cinsiyet ayrımcılığı” başlığıyla ERÜ Hukuk Fakültesi Dr. Öğr. Görevlisi Eylem Çakmaz, “Kadına yönelik şiddetin önlenmesi açısından uluslararası sözleşmeler ve 6284 sayılı yasa” başlığıyla Av. Eylem Sarıoğlu, “Kadınların şiddetten kkorunması (ŞÖNİM)” sunumuyla Sosyal Araştırmacı Besime Kütük, “Kadınların adalete erişiminde Adli Yardım Büroları’nın Rolü” başlığıyla Av. Gülçin Gökçe Peker sunumlar yaptı.

Kayseri Adliyesi Savcılık Konferans Salonu’nda gerçekleştiren panele, Kayseri Baro Başkanı, çok sayıda avukat ve stajyer avukatlar katılım sağladı.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Kayseri Barosu Genel Kurulu'nda kadın avukatlardan...

Kayseri Barosu Olağan Genel Kurulu'nda kadın avukatlar, İran'da kadınların yürüttüğü özgürlük mücade...

25 KASIM 2022 | Kayserili kadınlar: Güvenceli çalı...

Kayseri Kadın Platformu çağrısıyla kadınlar Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya geldi. Kadınlar güvence...

Kayseri Ekmek ve Gül: 'Kız kardeşim için bir ped d...

Kayseri Ekmek ve Gül Grubu, 'Kız Kardeşim için Bir Ped de Benden' kampanyası için tüm kadınlardan de...