Aydın Kadın Dayanışma Platformunun çağrısıyla kadınlar panelde buluştu
Aydın Kadın Dayanışma Platformu 25 Kasım kapsamında Ekmek ve Gül Yazı İşleri üyesi Nuray Öztürk ve Eşik Platformu Sözcüsü Hülya Gülbahar'ın katılımıyla panel gerçekleştirdi.

Aydın Kadın Dayanışma Platformu 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü kapsamında Ekmek ve Gül Yazı İşleri üyesi Nuray Öztürk ve Eşik Platformu Sözcüsü Hülya Gülbahar'ın katılımıyla panel gerçekleştirdi.

25 Kasım’ın adlandırılma nedeni yani, 1961 yıllarında Dominik’te diktatör Rafael Trujillo nun halkın üzerindeki baskıcı uygulamalarına karşı direnen Mirabel kardeşlerin öldürülmesinin ardından halkın diktatörlüğü karşı mücadele etmesi ve kazanması panelin başlangıcında hatırlatıldı.

‘YOKSULLUK ARTTI, ŞİDDET YAYGINLAŞTI’

Ardından Ekmek ve Gül Yazı İşleri üyesi Nuray Öztürk söz alarak, “1970’lerden sonra neoliberalizm adı altında dünyada bir dönüşüm yaşandı. Bu dönüşümün temel hedefi emek ve toplumsal hizmetin metalaşmasıydı. Bundan en çok kadınlar etkilendi. Ekonomik kriz dönemlerinde kadın yoksulluğun artışıyla fiziksel şiddet, psikolojik şiddet de artmaya başladı. Kadınlar kendi haklarından, kendi yaşamlarından taviz vererek ‘aileyi’ ayakta tutmak zorunda bırakılıyor. Sürekli kadına ‘doğur’ diyen devlet çocukların sağlıklı beslenmesi için bile görev almıyor” dedi.

Fabrikalarda ve iş yerlerindeki şiddet yumağına dikkat çeken Öztürk, “Kadınlar fabrikada, işyerinde üretim baskısından tuvalete gitmelerinin bile zamana bağlı olmasına kadar sözlü, fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kalıyorlar. Ama bir yandan da iş yerlerinde irili ufaklı mücadelelerin kazanımla sonuçlanmasını da görebiliyoruz. Bu yüzden asıl kurtuluşun mücadele olduğu gerçeğini bilmemiz lazım” dedi.


‘ORTAK MÜCADELEYİ SÜRDÜRELİM’

Nuray Öztürk’ün ardından söz alan Eşik Platformu Sözcüsü Hülya Gülbahar, “Son yıllarda giderek artan baskı kadınların kazanılmış haklarını geri götürmeye yönelik çok ciddi tehlike ve tehditler ile karşı karşıyayız. Kadın cinayetlerinde yasalar uygulanmadığı gibi erkekleri aklama ve kollama politikaları uygulanıyor. Tek adam rejimi politikaları kendi isteğine göre değiştiriyor, biçimlendiriyor. İçinde yaşadığımız bu sert dönemde ortak kazanımlarımızı korumak ve sözümüzü birlikte güçlü bir şekilde dile getirmek için herkesi ortak mücadele etmeye çağırıyoruz” dedi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
BEKEV'li kadınlar 25 Kasım için buluştu

BEKEV'li kadınlar, 25 Kasım'a giderken Türkiye'de kadınların durumunu tartıştı. Dernek yönetiminden...

Bornova’da işçi kadınlar şiddete karşı yol kesti:...

Genel-İş İzmir 7 No’lu Şube üyesi işçi kadınlar, 25 Kasım’a giderken yol kapattı, ‘yoksulluğa, savaş...

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği, kadın tutsaklara...

ÖHD Genel Merkez Kadın Komisyonu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Day...