Kantin denetimleri yetersiz, fiyatlar el yakıyor
Kantin fiyatları el yakarken, denetimsizlik nedeniyle beslenme ürünleri sağlıksız. Bu soruna öğrenciler ve veliler ne diyor?

Okullarda bir öğün sağlıklı ve ücretsiz yemek talebi toplumun pek çok kesimi tarafından dile getirilirken; okul kantinlerinde ve yemekhanelerindeki yiyeceklerin hem sağlıksız hem de pahalı olması tepki çekiyor. Okul kantinleri ve yemekhanelerin denetimlerinin standart gıda işletmeleri denetim prosedürüne göre yapılması gerekiyor. Kantin fiyatlarını ve denetimini öğrenci, veli ve Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı İbrahim Toprak ile konuştuk.

‘KÜÇÜK SUYU 5 LİRAYA ALIYORUZ’
Zamlar nedeniyle geçinmekte zorluk çektiklerini söyleyen Kâtip Çelebi Üniversitesi İslami Bilimler Fakültesi 2. Sınıf Öğrencisi Gül Şah, “Devletin verdiği KYK bursu yol ücretine bile yetmiyor. Daha önce 1 buçuk liraya aldığımız küçük suyu 5 liradan alıyoruz. En azından bir öğün de olsa okulda ücretsiz yemek sağlanması çok önemli” dedi.

Aylık gelirlerinin asgari ücret düzeyinde olduğunu söyleyen Fatma Çalışkan ise “Çocuğuma her zaman olmasa da 25 lira harçlık koyabiliyorum. Okul kantininde bir sandviç bir ayran 23 lira tutuyor. Suya para vermemesi için yanına su koyuyorum. Benim tek çocuğum var, 3-4 çocuğu olup okula gönderen aileler ne yapsın? Et yiyemeyen, meyve tadamayan, yeterli beslenemeyen çocuklar var. Ailelerin karşılayamadığı olanakları bir öğünde olsa okullarda devletin sağlaması çocukların fiziksel ve ruhsal gelişimlerine katkı sağlar” diye konuştu.
İki çocuğunun okuduğunu ve eşinin bir fabrikada asgari ücretli olarak çalıştığını söyleyen bir başka veli de “Eşimin ailesiyle birlikte oturduğumuz için kira vermiyoruz. Buna rağmen çok zorlanıyoruz. Çocuklarımın beslenme çantasını düzenli ve yeterli şekilde dolduramıyorum” dedi.

‘OKUL KANTİNLERİ ÇOK YÖNLÜ DENETLENMELİ’
Tam gün eğitim veren okullarda beslenme sorununun sadece fiyatlar üzerinden ele alınmaması gerektiğini belirten Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı İbrahim Toprak, kantinlerin periyodik olarak haşere, muhafaza ve sunum koşulları bakımından denetlenmesi gerektiğini ifade etti: “Kantin temizliğinin ve personel temizliğinin yeterli düzeyde olması, kantinde görevli personelin hijyen eğitimi belgelerinin yanı sıra belirli periyotlarda portör muayenelerinin yapılması da en önemli noktalardan biridir. Kantinlerde satılan ambalajlı ürünlerin, etiketlerinde bulunan, işletme kayıt/onay numarası, son tüketim tarihi/tavsiye edilen tüketim tarihi ve saklama koşulları gibi bilgilerin incelenerek satın alınması gerekmektedir.”

Fotoğraf: DHA

İlgili haberler
Kantin denetimleri yetersiz, fiyatlar el yakıyor

Kantin fiyatları el yakarken, denetimsizlik nedeniyle beslenme ürünleri sağlıksız. Bu soruna öğrenci...

Çocuklar da soruyor: Okul kantininde bu neyin kârı...

‘Maddi durumu olmayan çocuklar evden bile beslenme götüremezken okulda nasıl para verip öğlen yemeği...

Kantin işletmecisi Arda: Bir tek kuruş destek görm...

Arda Sincan’da bir okulun kantin işletmecisi. Yüz yüze eğitime ara verilmesiyle bir yıldır çalışamay...