Kadınların İstanbul Sözleşmesi eylemleri devam ediyor
Cumhurbaşkanı kararıyla tek taraflı feshedilen İstanbul Sözleşmesi için kadınlar alanlarda “İstanbul Sözleşmesi Bizim” sözünü büyütmeye devam ediyor.


GAZİ MAHALLESİNDE KADINLAR SOKAKTA

İstanbul’da Gazi Mahallesinde, Sultangazi Kadın Dayanışması çağrısıyla kadınlar Gazi Cemevi önünde buluştu. “İstanbul Sözleşmesi bizimdir, vazgeçmiyoruz” diyen kadınlar okudukları basın açıklamasıyla Türkiye’nin Sözleşme’den çekilme kararına tepki gösterdi:

“İstanbul Sözleşmesi bizim. İstanbul Sözleşmesi hala yürürlükte ve her satırını uygulatana kadar mücadeleye devam edeceğiz.

Biz buradayız. Her yerdeyiz. İsyandayız. Daha bu hafta içi, bir gün içinde en az 4 kadın öldürüldü. İstanbul Sözleşmesi’ni feshetmeye harcanan çaba, uygulamak için harcansaydı hayatta olabilirlerdi. İstanbul Sözleşmesi’ni uygulamakla yükümlü olduğu halde uygulamayanlar, şiddeti önlemeyenler, cezasız bırakanlar, eşitliği sağlamayanlar bu cinayetlerin suç ortağı. Açıkça söylüyoruz: Ya görevinizi yapın ya da istifa edin, çünkü bizim bir kişi daha eksilmeye tahammülümüz yok. Yaşama hakkımızın güvencesi olan İstanbul Sözleşmesi’nden de, tek bir hakkımızdan da vazgeçmiyoruz. Herkesi toplumsal cinsiyet eşitliği sağlanana kadar mücadelemizi birlikte büyütmeye çağırıyoruz.”


ADANA'DA İSTANBUL SÖZLEŞMESİ EYLEMLERİ SÜRÜYOR

Adana Kadın Platformu, İstanbul Sözleşmesi’nin gece yarısı Cumhurbaşkanı Kararı ile kaldırılması ile ilgili Adana’nın çeşitli mahallelerinde  kadınlara seslenmeye devam ediyor. İlk eylemini Seyhan İlçesine bağlı Akkapı Mahallesi'nde gerçekleştiren Platform, bugün Yüreğir İlçesi’ne bağlı Haydaroğlu ve Seyan mahallelerinde bildiri dağıtımı yaptıktan sonra Sağlık Ocağı önüne basın açıklaması yaptı.

Basın açıklamasını okuyan Ayça Özelköse, “Milyonlarca kadının hayatı ve hakları tek bir adamın kararına sığamaz, milyonlarca kadının canı tek adamın bekasına kurban edilemez. Bu sözleşmeyi biz kadınlar dişimizle, tırnağımızla, mücadelemiz ile kazandık. Haklarımızı elimizden almanıza, bizleri şiddete ve öldürülmeye mahkum etmenize izin vermeyeceğiz. Sözleşmeden vazgeçmiyoruz!” dedi.

8 Mart mitinginde gökkuşağı bayraklarının alana alınmamasını engellemesi ile ilgili suç duyurusunda bulunduklarını ifade eden Özelköse, “Gökkuşağının renklerini asla karartamayacaksınız!  Gökkuşağı her yerde” dedi.


BODRUMLU KADINLAR: İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NİN FESHEDİLMESİNİ KABUL ETMİYORUZ

Bodrumlu kadınlar belediye meydanında toplanarak “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” dedi.

Muğla Bodrum’da kadınlar, İstanbul Sözleşmesi’nden çelikle kararına tepki göstermeye devam ediyor. Belediye meydanında bir araya gelen kadınlar “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” diyerek mücadele çağrısında bulundu. 

Kadınlar adına basın açıklamasını Zuhal Macit okudu. İstanbul Sözleşmesi’ni kadınların mücadele ederek kazandığını hatırlatan Macit, tek bir adamın kararıyla bir gece yarısı kadınların haberi bile olmadan sözleşmenin feshedilmesini kabul etmediklerini söyledi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Nasıl girdiysek öyle çıkarız” sözlerine tepki gösteren Macit, “Biz kadınlar çıktık demeden çıkılmaz. İstanbul Sözleşmesi bizim. Biz İstanbul Sözleşmesi’nden çıkmayacağız. Meydanlarda sesimizi duyurmaya devam edeceğiz” dedi. 

Açıklama, “İstanbul Sözleşmesi bizim”, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” sloganlarıyla son buldu. 

Fotoğraflar: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz çünkü...

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Kararı ile feshedildiği açıklanan İstanbul Sözleşmesi nedir? Kadın...

27 Mart 2021 | Kadınlar sokakta: Biz bitti demeden...

Türkiye'nin dört bir yanında kadınlar haklarından ve hayatlarından vazgeçmeyeceklerini haykırmak içi...

Adana Kadın Platformu, 8 Mart’ta gökkuşağı ve Boğa...

Adana Kadın Platformu, 8 Mart mitinginde gökkuşağı bayraklarının alana alınmamasını engellemesi ile...