Adana Kadın Platformu, 8 Mart’ta gökkuşağı ve Boğaziçi engeline suç duyurusunda bulundu
Adana Kadın Platformu, 8 Mart mitinginde gökkuşağı bayraklarının alana alınmamasını engellemesi ile ilgili suç duyurusunda bulundu.

Adana Kadın Platformu, 8 Mart mitinginde gökkuşağı bayraklarının alana alınmamasını engellemesi ile ilgili suç duyurusunda bulundu. Platform konu ile ilgile yazılı açıklama yaptı. Yasaklama ile İstanbul Sözleşmesi’nden çıkmanın aynı zihniyetin ürünü olduğunun ifade edildiği açıklamada “Hayatlarımızı birlikte savunmak, özgürlüğümüzü birlikte kazanmak için bir aradayız, buradayız, kararlıyız. Tıpkı 8 Mart’ta olduğu gibi gökkuşağının tüm renkleriyle Adana’da olmaya devam edeceğiz. Gökkuşağı her yerde!” ifadelerine yer verildi.

'EYLEMİN İÇERİĞİ TOPLANANLARIN ÖZGÜR İRADELERİNE BAĞLIDIR'

Adana Emniyeti Güvenlik Şube Müdürlüğü, mitinge olur verildiğini bildirirken toplanma sırasında LGBTİ ve Boğaziçi eylemlerinin temsilini içeren pankart, bayrak, slogan, kıyafet ve türevi hiçbir şeye izin verilmeyeceği söylenmişti. Açıklamada Emniyet Müdürlüğünün herhangi bir toplanmanın içeriğini belirleme ve buna ilişkin bir kısıtlama getirme yetkisinin olmadığı, bunun ancak toplananların özgür iradelerine bağlı olduğu ifade edildi. Görüşmede bunları emniyet görevlilerine ilettiklerini ifade eden Adana Kadım Platformu, “müzakere etmiyoruz, yalnızca bildirimde bulunuyoruz” şeklinde bir cevapla karşılaştıklarını, yazılı bir bildirim yapılması taleplerinin ise karşılanmadığını aktardı. 8 Mart günü ise Adana Emniyeti herhangi bir hukuki gerekçe olmamasına rağmen LGBTİ ve Boğaziçi eylemlerine dair materyalleri miting alanına almadı. Platform, yasağı miting esnasında içeri sokabildikleri gökkuşağı bayraklarını sahnede açarak protesto etti. Alana alınmayan materyaller arasında Gökkuşağı renklerini barındıran flamalar, pankartlar, dövizler ve kıyafetler, ile “Rektöre, patrona, kocaya itaat etmiyoruz”, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, aşağı bakmıyoruz” yazılı pankart ve dövizler bulunuyor.  

'EMNİYET TEMEL HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİ HAKSIZ KISITLAMIŞTIR'

İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmeye ilişkin açıklama yapan İletişim Başkanlığının “Türkiye'nin toplumsal ve ailevi değerleriyle bağdaşmayan eşcinselliği normalleştirmeye çalışan bir kesim tarafından manipüle edildiği” şeklindeki değerlendirmeye tepki gösteren Platform açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“İşte bu homofobik değerlendirme ile 8 Mart mitingimizde bize yaşatılanlar aynı zihniyetin ürünüdür. Bizler bu yasakları, dayatmaları kabul etmediğimizi mitingimizin öncesinde ve miting esnasında da dile getirdik. Alana alınmayan materyallerimizle ilgili olarak Adana Cumhuriyet Başsavcılığına bir suç duyurusunda bulunduk. Mitingimizde yapılan bu uygulama ile Emniyet Müdürlüğü ve tüm emniyet görevlileri, temel hak ve özgürlüklerimizi haksız ve ölçüsüz olarak kısıtlamış, kamu güçlerini ve görevlerini ayrımcılık yaparak kötüye kullanmışlardır. Bizler bu şekilde hukuka aykırı davranışları ile temel hak ve özgürlüklerimizi elimizden almaya çalışanlarla yargı önünde de hesaplaşacağız.

Devlet eliyle yok sayılmaya, hedef gösterilmeye çalışılanlara 'Alışın, buradayız, her yerdeyiz!' demekten bir an olsun vazgeçmeyenler olarak bir kez daha haykırıyoruz: Gökkuşağının renklerini asla karartamayacaksınız! Hayatlarımızı birlikte savunmak, özgürlüğümüzü birlikte kazanmak için bir aradayız, buradayız, kararlıyız. Tıpkı 8 Mart’ta olduğu gibi gökkuşağının tüm renkleriyle Adana’da olmaya devam edeceğiz. Gökkuşağı her yerde.”

Fotoğraf: Evrensel

İlgili haberler
8 Mart 2021 | Kadınlar her yerde, mücadele her yer...

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde ülkenin dört bir yanında kadınlar güvenceli iş, şiddetsiz yaşa...

Adana 8 Mart’ında LGBTİ+ ve Boğaziçi yasağına tepk...

Adana Kadın Platformu ve Adana LGBTİ+ Dayanışması, 8 Mart mitingine LGBTİ+ ve Boğaziçi’ne dair döviz...

LGBTİ'leri hedefe koyan söylemler ne gösteriyor?

Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin kayyum rektör protestoları sırasında iktidar kanadından LGBTİ'l...