Kadınlardan tepki: Diyanet kapatılsın!
Diyanet’in kız çocuklarının 9 yaşında gebe kalabilecekleri, yanlarında veli olmadan da evlenebilecekleri açıklamasına kadınlardan tepki yağıyor.

Diyanet İşleri Başkanlığının kız çocuklarının 9 yaşında gebe kalabilecekleri, yanlarında veli olmadan da evlenebilecekleri açıklamasına her kesimden tepki yağıyor. Diyanetin skandal sözleri üzerine sosyal medyada #DiyanetKapatılsın hashtagi birinci sırada yer aldı. Diyanet tepkiler üzerine bir açıklama yaptı. “Kız çocukları 9 yaşında evlenip, gebe kalabilir” sözlerini yalanmaya çalışan Diyanet bu ifadelerin kendi hazırladıkları dini terimler sözlüğünde yer aldığını kabul etti. Kadınlar da yaptıkları açıklamalarla ve eylemlerle Diyanete tepki gösterdi.

İZMİR
İzmir Kadın Platformu Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bir açıklama yaptı. AKP iktidarının her gün kadın ve çocuk düşmanı söylemlerine yenisini eklediğini söyleyen kadınlar 4+4+4 eğitim sistemi ile çocuk yaşta evliliklerin önünü açan AKP’nin Meclisten geçirdiği yasalar ve Diyanetin fetvaları ile çocuk istismarı ve çocuk yaşta evlilikleri meşrulaştırmaya çalıştığını ifade etti. Açıklama şöyle devam etti:

... Bu fetvalar ilk değil, kadın ve çocuk düşmanlığınızı, gerici saldırılarınızı biliyoruz. Gerici, erkek şiddetini, çocuk istismarını, çocuk yaşta evliliği meşrulaştıran kadın ve çocuk düşmanı fetvalarınız ve Diyanet hükümsüzdür. Bu fetvaları veren Diyanet kapatılsın! Ne yasanızı tanıyoruz ne de fetvalarınızı. Kadın ve çocuk düşmanı yasalarınıza, fetvalarınıza, yaşamımıza yönelik her gerici saldırıya karşı laikliği savunacak; tacize, tecavüze, şiddete, erkek egemenliğine, tek adama itaat etmeyeceğiz. Diyanet kapatılsın, çocuk parkı yapılsın!



ANTALYA
Antalya Kadın Platformu: Diyanetin çocuklara dönük fetvaları taciz, tecavüz, cinsel istismarı meşrulaştırmaktır. Bu zihniyetin yarattığı zemin toplumsal sahada kadın cinayetlerinin, tacizlerinin, tecavüzlerinin de önünü açmaktadır. Çocuk istismarı günümüzde yüzde 700 artmışsa bunun sebebi bu kadın ve çocuk düşmanı fetvalar ve yasalardır! Ensar Vakfı gibi istismarcı kurumları kapatmayan AKP bugün Diyanetin de verdiği fetvaları destekleyerek çocukların erken yaşta toplumdan uzak,istismara maruz kalmış, gerici bir zihniyetle yetişmesinin önünü açıyor. Biz kadınlar uyarıyoruz; İstismarcı Diyanet kadınlar için artık yok hükmündedir! Kirli ellerinizi, dilinizi kadın ve çocuklardan çekin!


KÖRFEZ BAĞIMSIZ KADIN DAYANIŞMASI
Küçükkuyu, Güre,Altınoluk, Akçay, Edremir, Burhaniye ve Gömeçten kadınların oluşturduğu Körfez Bağımsız Kadın Dayanışması da bir açıklama yayımlayarak Diyanete tepki gösterdi.
Toplumsal yaşamın dini kurallarla belirlenmek istendiği, laik medeni kanunun hiçe sayılarak şeriat hukukunun yerleştirilmeye çalışıldığı, kadınların haklarına ve hayatlarına sınırların çizildiği bu karanlık zihniyetlere; hayatlarımızı, haklarımızı ve çocuklarımızın geleceğini teslim etmeyeceğiz.2017’de öldürülen 409 kadın için, cinsel istismara uğrayan 387 çocuk için, kadınları baskı altına alma, kadına ve çocuklara yönelik her türlü şiddeti meşrulaştırma yasalarına itiraz etmek için varız.
Kadın ve çocuk düşmanı politikalara son verilsin. Çocuklarımızı karanlığa teslim etmeyeceğiz

MUĞLA
KESK Muğla Şubeler Platformu üyeleri, Menteşe Sınırsızlık Meydanı'nda basın açıklaması yaptı. 'Çocuklarımızı, gericiliğe teslim etmeyeceğiz. Diyanet, peşindeyiz' yazılı pankart ve 'Diyanet boş ol, boş ol, boş ol' yazılı dövizler açan kadınlar, Diyanet İşleri Başkanlığı'na tepki gösterdi.


İSTANBUL
Kamu Emekçiler Sendikalar Konfederasyonu (KESK) İstanbul Kadın Meclisi bugün Çağlayan Adliyesi’nde Diyanet İşleri Başkanlığı ile ilgili suç duyurusunda bulundu. Diyanet İşleri Başkanı Prof.Dr. Ali Erbaş ve Kimliği Soruşturma sırasında tespit edilecek Diyanet İşleri Başkanlığı resmi web sitesinde Dini bilgiler bölümünde dini kavramlar başlığı altında suç unsuru içeren düzenlemeleri yapan ve yapılmasında sorumluluğu olan kişiler hakkında suç duyurusunda bulunuldu. Yapılan suç duyurusunda suç istinat edilen olay “Görev sırasında dini hizmeti kötüyü kullanma ve görevi kötüye kullanmak” olarak yer aldı. Suç duyurusunun ardından KESK’li kadınlar adliye önünde açıklama yaptı. 


CHP’de birçok yerde Diyanat açıklamasına tepki göstererek eylem yaptı. İzmir Konak’ta ve Balıkesir Bandırma’da CHP’ üyeleri il müftülükleri önünde açıklama yaptı. Ankara’da Diyanet İşleri Başkanlığı önünde yapılmak istenen açıklamaya ise polis izin vermedi.

POLİS ANKARA’DA KADINLARA BİBER GAZI SIKTI
Ankara Kadın Platformu Sakarya Meydanı’nda bir araya geldi.
Toplanmaya başladıkları sırada kadınlara, basın açıklamasını yapmaya izin vermeyeceklerini söyleyen polis, dağılmalarını istedi. ‘Çocuk ve Kadın Düşmanı Diyanet Kapatılsın’ yazılı pankartlarına müdahale eden ve yırtan polis kadınları gaz sıkarak dağıttı. Müdahale eden polisler, platform üyesi Yurdagül Çabat’ın direkt yüzünü hedef alarak gaz sıktı. Çabat’a etraftan esnaflar ve kadınlar yardım etti.
Platform üyesi kadınlar polislerin kendilerine müdahale ettiği sırada, “Size az bile daha fazlasını yapmak gerek” dediklerini ifade etti.

Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği de bir açıklama yaptı.

DİYANET’İN BÜTÇESİYLE SIĞINMAEVİ, KREŞ AÇIN
Ankara Keçiören’de de demokrasi güçleri bileşeni kadınlar Diyanet’i protesto etti. “Diyanet’i kapatın, çocukları kurtarın” diyen kadınlar, Diyanet İşleri Başkanlığının TCK’nin 103. maddesini ihlal ederek ‘Çocuğun cinsel İstismarı Suçuna Azmettirme’ suçu işlediğini söyledi. Diyanet’in son dönemde benzer açıklamalarla gündeme gelmesinin tesadüf olmadığına dikkat çeken kadınlar, “AKP’nin kanunları değiştirerek gerçekleştirmek istediği rejim değişikliğini topluma kabul ettirmek üzere işlev görmekte, çocuk istismarını meşrulaştırmaktadır” dedi. Diyanet’in 8 milyarlık bütçesiyle kadınlara sığınmaevi, çocuklara kreş açılmasını isteyen Keçiörenli kadınlar, Diyanet görevlilerine resmi nikah yetkisi veren yasanın iptal edilmesini, Aile ve sosyal Politikalar Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı arasındaki tüm protokollerin iptal edilmesini ve Diyanet’in kapatılmasını istedi.


İlgili haberler
800 çocuk istismarı dosyası Türkiye'nin özeti!

İstanbul Şehir Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğrencileri, 800 çocuk istismarı dosyasını inceleyerek...

Eğitim sistemi çocuk istismarını etkiler mi?

Eğitim sisteminin çocuğa yönelik cinsel istismarda payı var mı? Eğitim Sen Kadın Sekreteri Ebru Yiği...

Şarkısını yeniden yazan kadın: Sakine

30 yaşına vardığında yaşadığı hayatı hak etmediğini fark eden Sakine, kocasına çocukluğundan beri ba...