Kadınlar soruyor: Neye yetecek 2 bin 324 lira?
Asgari ücret zammına tepki gösteren kadınlar: ‘Her seferinde işçiyi değil patronu düşündüklerini en açık biçimde bize gösteriyorlar’ diyor.

Kadınların belirlenen 2324 liralık asgari ücrete dair tepkileri Sürüyor.

Kocaeli’den bir tencere fabrikasında çalışan 42, 23 ve 45 yaşındaki kadınlar tepkilerini sırasıyla şöyle dile getiriyor:

“Ben bu yapılan zamdan sonra hakkımı asla helal etmiyorum. İyi ki son seçimlerde bunlara vermemişim."

“Zaten böyle bir zam olacağını tahmin edebiliyordum. Şaşırmadım açıkçası. Çünkü her seferinde işçiyi değil patronu düşündüklerini en açık biçimde bize gösteriyorlar"

“Bu zam zaten hiçbir şey değil. Benim asıl korkum bundan sonra gelecek zamlardan. Çünkü her sene olduğu gibi yine kaşık kepçe durumu söz konusu."

Yine Kocaeli’den 40 yaşındaki yemekhane işçisi bir kadın: “En azından psikolojik eşik olarak kendimizi iyi hissetmek için 2 bin 500 lira olur diyorduk. Fakat o bile olmadı. Benim üniversitede okuyan oğlumun aylık masrafı 2 bin lira asgari ücretle çalışıyorum aldığım parayı direkt ona gönderiyorum. Peki bu saraylarda yasayanlar ne yapıyor? Onların benim gibi ay sonunu düşünmek gibi bir derdi yok ise o zaman alacağım parayı da onlar belirlemesin” diyor.

‘RAFLARDAKİ FİYATLARA BAKMAYA KORKUYORUM’
Ankara’da metal işçisi bir kadın “Kendilerinin öyle bir derdi yok, onların 3 günlük yeme içme parası bu işte. Adaletsiz bir ülkede yaşıyoruz, diyecek başka bir şey yok” diye tepki gösterirken 34 yaşında asgari ücretle çalışan Mercan da yeni zamdan a öfkeleniyor: “Neye yetecek ki? Kuru fasulyenin fiyatı 14 lira. 2 bin 300 lira ile nasıl geçinilecek. Kendileri olsa geçilebilecek mi acaba?”

Bir okulda hizmetli olarak çalışan 30 yaşındaki Deniz de isyan edenlerden: “Neye yetecek 2 bin 300 lira. Benim iki çocuğum var. Kocam da asgari ücretle çalışıyor, nasıl geçeceğiz? Ev kira, yol parası su, elektrik, doğal gaz neye yetecek bu para?"

Gönül “33 yaşındayım. Bir aydır dört gözle asgari ücreti bekliyorum. 2 bin 500 TL olur diye düşünüyordum. Ciddi anlamda hayal kırıklığı yaşadım. Üç sendika bir araya gelmişti, umutlanmıştım iyi bir zam alacağız diye. Gerçi ben onları da samimi bulmuyorum Türk İş masadan çekildi, Bakan da sinirlendi. Hepsi bir oyun gibiydi. Tiyatro olduğu o kadar belli ki. Ama bakalım...” diyor.

Zeynep, “Fabrikada kimse memnun değil, bir kadın Allah bereket versin dedi. Allah neyin bereketini verecek para olmadan dedim. Markete gidince 50 liraya 4 - 5 parça bir şeyler alıyordum. Şimdi sadece 2 parça alabilirsem iyi... Raflardaki fiyatlara bakmaya korkuyorum. Asgari Ücret Tespit Komisyonu kaç kere toplandı. Yediler içtiler bize bir şey vermediler. Annem 100 liraya gaz alıyordum. İki hafta idare ediyordum şimdi bir hafta yetmiyor. Yaptıkları zamları geri çeksinler yeter” diye tepki gösteriyor.

‘YORULDUM ARTIK GELECEK AY KİRA NASIL ÖDENECEK DEMEKTEN’
Zahide KİPER

2020'ye günler kala Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği ile tanışmış kadınlarla asgari ücret, ardı arkası kesilmeyen zamlar, her gün yüreğimizi yakan kadına şiddet/cinayet haberleri ve yeni yılın yeni olmayan beklentileri üzerine sohbet ettik. Bir arkadaşımız sosyal medyadaki asgari ücret şakası üzerinden, “Arkadaşlar asgari ücret açıklanmış 2 bin 750 TL olmuş deyince başka bir arkadaşımız “Yok canım sanmam olsa da net değildir. O brüttür. Hem 3 bin olsa ne olur ki verdiklerinin iki katını yeni vergiler ve zamlarla geri alırlar” deyince gülüştük.
Beş çocuklu bir arkadaşımız kombi tamiri yapan ama daha bir kez bile tamir işi çıkmayan eşini hatırlatarak “Bize asgari ücretten fayda yok zaten iş de yok bu kış günü nasıl olacak? Yoruldum artık gelecek ay kira nasıl ödenecek demekten, ev sahibi eşimin işsiz olduğunu biliyor bir ay yeni biterken diğer ayın kirasını soruyor” dedi.
Eşi boyacı ustası olan üç çocuklu başka bir kadın; ”Eşim iş bulamadığı için yurt dışına gidecek, tabii oradaki durumlarda zor. İnsanlar orda da zor koşullarda çalışıyor, haber gelirse gidecek” diyerek üzüntüsünü belirtti.
Önümüzde yılın en önemli temennileri kadın cinayetlerinin olmaması, eşit işe eşit ve insanca yaşanır bir ücret olması, işçiler arasında ayrımcılığın olmaması, çocukların daha güvenli bir dünyada büyümeleri, eşit ve özgür yarınlarda yaşamak oldu. Bir arkadaşımız bütün güzel dileklerimizin temennilerin ötesine taşınması gerektiğinin daha fazla mücadele ve kendimize olan güvenle, dayanışma ve kararlılıkla olabileceğini söylerken 2020 yılının kadınların en önde olduğu emeğin yılı olmasının bizim örgütlü gücümüze bağlı olduğunun altını çizdi.
Yapacaklarımızın planı üzerine konuşacağımız güne kadar birbirimize veda ettik.

İlgili haberler
Asgari ücrette kadınlar nerede?

Asgari ücret görüşmelerini ve işçilerin taleplerini yakından takip eden Gıda İş Sendikası Genel Sekr...

Parça başı işe, fazla mesaiye, ek işe rağmen asgar...

Asgari ücret ile geçinmeye çalışan ailelerin yaşamları memleketin gerçeğini ortaya koyuyor. Gizem, v...

Asgari ücrete kadınlardan tepki: Bizi açlığa mahkû...

Asgari ücret net 2.324 TL olarak belirlendi. Ancak belirlenen yeni asgari ücreti değerlendiren kadın...