Kadınlar Reyhan Korkmaz’ın evinin önündeydi: İstanbul Sözleşmesi uygulansın
Ayrıldığı erkek tarafından öldürülen Reyhan Korkmaz’ın evinin önünde açıklama yapan kadınlar: ‘Biz, ‘Kadınlar ölmesin’ derken her gün ölüyoruz. Öldürülmemek için tek çaremiz kaldı yan yana gelmek.’

Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği, eşi Zeynel Korkmaz tarafından 4 çocuğunun gözü önünde öldürülen Reyhan Korkmaz’ın evinin önünde açıklama yaptı. Reyhan Korkmaz’ın daha önce sığınma evine gittiğini, uzaklaştırma kararı aldırdığını söyleyen kadınlar, İstanbul Sözleşmesi ve yasaların uygulanmamasının bir kadının daha canını aldığını söyledi.

Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği, geçen hafta eşi tarafından 4 çocuğunun gözleri önünde katledilen Reyhan Korkmaz için evinin önünde eylem yaptı. “Susma haykır cinayeti durdur” sloganlarının atıldığı eylemde dernek adına açıklama yapan Handan Apaydın, Reyhan Korkmaz’ın daha önce eşi Zeynel Korkmaz hakkında uzaklaştırma kararı aldırmasına, sığınma evine gitmiş olmasına rağmen korunamadığını söyledi. Korkmaz’ın şiddet gördüğü eve geri dönmeye mecbur bırakıldığını belirten Apaydın, “Yasaların ve İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmaması bir kadının daha erkek şiddetine kurban gitmesine sebep oldu. Buna rağmen AKP Kayseri Milletvekili Hülya Atçı, öldürülen erkeklerin kadınlardan 12 kat fazla olduğunu söyleyerek kadın cinayetlerinin erkek egemen sistemin bir parçası olmadığını iddia ediyor. Biz kimsenin öldürülmesini savunmuyoruz. Fakat erkekler kadınlar gibi eski eş, yeni eş, sevgili, anne tarafından öldürülmüyor. Demek ki yaratılan geleneksel yargılarla ve iktidarın söylediği sözlerle kadın katliamları yaşanıyor. Atçı’ya soralım kaç kadın daha öldürülürse tatmin olacak?” dedi.

Şiddet söylemlerinin ortadan kaldırılması, uzaklaştırma kararı çıktığı andan itibaren tedbirlerin genişletilmesi gerektiğini ifade eden Apaydın, “Kadına hayatını kazanma imkânı sağlamalı, ekonomik ve psikolojik güçlendirme yapılmalı. Şiddet uygulayan ve uzaklaştırma kararı çıkan erkekler psikolojik tedavi altına alınmalı ve düzenli takip edilmeli. Bu tarz önlemler cinayetleri azaltmaya yardımcı olacaktır. Bütün kadınlar şiddete maruz kalıyor. Bu şiddeti görüp birlikte mücadele etmezsek her gün öldürülmeye devam edeceğiz. Sevgili kız kardeşlerimiz, şiddetle mücadele edebilmemiz için birlik olmalıyız. Çünkü biz kadınlar bir olursak durduruyor, birlikte olursak kazanıyoruz. Yan yana birlikte daha güçlüyüz” diye konuştu.

Fotoğraf: İlayda Bilgen / EVRENSEL


İlgili haberler
Tuzluçayır Kadınları öldürülen Reyhan Korkmaz için...

Uzaklaştırma kararına rağmen öldürülen Reyhan için Mamak’ta kadınlar ‘adalet’ talebiyle eylem yapaca...

Muğla'da kadın cinayeti| Bensu Narlı, Serhat Kanta...

Muğla'nın Milas ilçesinde, 23 yaşındaki Bensu Narlı, Serhat Kantaş tarafından tabancayla vurularak ö...

Ayşe Tuba Arslan davasında korumayanları korudular...

23 kez suç duyurusuna rağmen Ayşe Tuba’yı koruyamayan devlet; hakimini, polisini, ŞÖMİN uzmanını kor...