Kadınlar metal sözleşmesinde ‘Kadın Kurulları’na temkinli yaklaşıyor
Türk Metal’in ‘yeni nesil sendikacılık’ adı altında son yıllarda görüntüsünü değiştirmeye çalıştığını söyleyen Cemile şunları söyledi: “Sen görüntüyü değiştir ne olacak maya aynı maya.

Türk Metal 2019-2020 yıllarını kapsayacak olan toplu iş sözleşmesi taslağına “kadın kurulları”nın kurulmasını alması, bu zamana kadar taslakta kadınlarla ilgili bir şeyler yapılmaması nedeniyle kadın işçileri şaşırttı. “Sizin ihtiyaç ve talepleriniz nedir?” diye sorulmaması kadınların bu konuya da şüpheyle bakmasına neden oluyor. Kadın işçiler daha önce gazetemize de yansıyan servis güzergahları, taciz, mobbing gibi sıkıntılar karşısında sendikanın yanlarında durmadığını hatırlatıyor.

Konuştuğumuz kadınlar fabrikalarında bu kurulun kadınlar açısından çok heyecan yaratmadığını söylüyor. Bunun iki nedeni var. İlki açıklanan zam oranının çok düşük olması, ikincisi sendikanın bu konuda samimi olmadığı yönündeki düşünceleri. Türk Metal’in ‘yeni nesil sendikacılık’ adı altında son yıllarda görüntüsünü değiştirmeye çalıştığını söyleyen Cemile şunları söyledi: “Sen görüntüyü değiştir ne olacak maya aynı maya. Ankette bile sorulmadı bu konular şimdi nereden çıktı biz de şaşırdık. Anketi bile bu yıl revize etmemişler geçen dönemin aynısıydı. Bir kere ‘Derdiniz ne’ diye sormayan adamların niye kurul çıkarttığını anlamadım.”

NEDEN İŞÇİLERDEN OLUŞMUYOR?
Metal İşçisi Ayşe sohbete kafasındaki sorularla başlıyor: “Neden hâlâ bu kurulun nasıl oluşturulacağına dair temsilcilerden bir açıklama yapılmadı? Birkaç arkadaşımız sordu ‘Bilgimiz yok’ denildi. Bu kurul gerçekten bizi temsil edecek mi? Başkanın açıklamasına göre yönetimden ve üretimden 2 kişi olacak ve başkanlık dönüşümlü olacak. Böyleyse durum sıkıntılı biraz. Biz yönetimden birilerine derdimizi nasıl anlatacağız? Çünkü ben anlatacağımızı düşünmüyorum. Bu kurul neden sadece işçilerden oluşmuyor?”

Sevgi’nin kafasında da kurulda kimlerin olacağı, nasıl seçileceği soruları var. Sevgi, kurula ilişkin tedirginliğini şöyle paylaştı: “Sendika temsilcilerini atadığı gibi yukarıdan mı atayacaklar? Tabii ki yukarıdan atayacaklar bunu sormak bile saçma! O zaman sendikaya yakın, sözünden çıkmayan biri olursa bizim derdimizi bugüne kadar çözemeyenler şimdi neden bu kurul oluşturuldu diye çözsün. Göstermelik olacağı belli. Bunu şuradan biliyorum, geçenlerde arkadaşımız vardiyasının kendi izni olmadan değiştirilmesine karşı nerdeyse 1 ay uğraştı. Sendika bunun hiçbir yerinde yoktu.”

SÜT İZNİMİ DÜZGÜN KULLANAMADIĞIMI SORMAYANLAR ‘KURUL’ DİYOR
Zeynep de kadınların bugüne kadar onca sorunu karşısında hiçbir şey yapılmadığını, sadece “Kurul oluşturuyoruz” diyerek bu sorunların çözülemeyeceğini dile getirdi: “Bir anne ve kadın olarak benim bu kriz ortamında daha iyi zam almak hakkım değil mi? Okul ihtiyaçları, etüt derken bu ay 1800 lira para verdik, o da ıvır zıvır hariç. Sen ‘Ülke zor’ de bizim hakkımızı alma. Sonra kurul de, kadın de... Böyle olacak iş mi? Çocuk doğduktan bir süre sonra işe geldim. Süt izinleri günde 3 saat falan biliyorsunuz. Ama biz 1 saat kullanıyoruz. Geri kalanı toplu şekilde yıllık izne dahil oluyor. Sendika bunu sordu mu bize? Hayır! Şimdi nereden çıktı bilmiyorum. Yarın, pısırık, sendikanın ağzına bakan biri olur kurulda. İki ağdalı cümleyle ‘Yasal olarak buna yapabileceğimiz bir şey yok’ derler bizimkiler hop geri döner. Keşke böyle iyi bir şey olsa derdimizi anlatsak çözüm üretilse ama nerdeee...”

İlgili haberler
Bir kadın işçi Türk Metal’i anlatıyor

Hayatı boyunca sendikalı bir işyerinde çalışabilmek için mücadele eden ve şimdi Türk Metal’in örgütl...

Türk Metal’in ‘kadın işçiler kurulu’ talebine kadı...

Metal işkolunda toplu sözleşme döneminde gündeme gelen ‘kadın işçiler kurulu’nu kadın işçiler değerl...

Fabrikada çalışma yükü, evde şiddet artıyor

Çorlu’da plastik fabrikasında çalışan bir grup kadın işçi krizin çalışma koşullarına yansımasını anl...