Kadınlar Meclisin yüzde 20’sini oluşturacak
Genel seçimlerin sonuçlarına göre 121 kadın Meclise girdi, Yayın Kurulu Üyemiz Sevda Karaca bu isimlerden biri oldu. Mecliste HÜDA PAR ve Yeniden Refah Partisinin yer alması kaygıları artırdı.

Türkiye önemli bir seçimin ilk turunu geride bıraktı. Genel seçimlerin sonuçlarına baktığımızda 28’inci dönem Meclisinde 121 kadın yer aldı. Öte yandan Hizbullah’ın çizgisinden ilerleyen siyasal İslam’ın Türkiye’de öne çıkmış partilerinden HÜDA PAR’dan 2 erkek ve Yeniden Refah Partisinden de 5 erkek milletvekili seçildi.

Meclisin yeni dağılımında 480 erkek sandalyelerini garantilerken 31 ilde yani; Adıyaman, Aksaray, Amasya, Ardahan, Artvin, Bayburt, Bilecik, Bingöl, Bolu, Burdur, Çanakkale, Çorum, Elazığ, Erzincan, Gümüşhane, Iğdır, Karabük, Kilis, Karaman, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Kütahya, Niğde, Ordu, Sinop, Tokat, Uşak, Rize, Yozgat, Zonguldak’tan hiçbir kadın aday Meclise giremedi.

“En sağcı ve gerici Meclis” dizilimi ise kadınlar açısından yeni bir dönemin başlamasına işaret etti. Ancak kadın mücadelesinin öne çıkan isimleri de yeni meclis diziliminde yer aldı.

YAYIN KURULU ÜYEMİZ MECLİSTE: İLLA Kİ KAZANACAĞIZ

Yayın Kurulu üyemiz, EMEP’in Yeşil Sol Parti listelerinden Gaziantep Milletvekili adayı Sevda Karaca, Yeşil Sol Partinin Diyarbakır Milletvekili adayı Sevilay Çelenk Meclise girdi. Yeşil Sol Partinin Diyarbakır Milletvekili adayı ve Rosa Kadın Derneği Başkanı Adalet Kaya, Yeşil Sol Partinin Erzurum Milletvekili adayı Meral Danış Beştaş, İstanbul Milletvekili adayı Çiğdem Kılıçgün Uçar da Mecliste yer aldı. TİP’ten Sera Kadıgil de bir kez daha Meclise seçildi.

Seçimin ikinci tura kalması ve yeni meclisi dizilimine ilişkin Gaziantep 1. sıradan seçilen Sevda Karaca, sonuçların ardından Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Halk bize daha çok kapı kapı gezme, daha çok çalışma, daha çok örgütlenme görevi verdi. Dinleyeceğiz, öğreneceğiz ve değiştireceğiz. Karanlık güçlerin olduğu bir mecliste kadın mücadelesini, Kürt düşmanlarının olduğu bir mecliste demokratik çözüm mücadelesini, emek düşmanlarının olduğu bir mecliste sınıf mücadelesini yükselteceğiz. Emekleriyle, çabalarıyla bu süreci ilmek ilmek ören tüm yol arkadaşlarıma, Kürt halkına, demokrasi ve özgürlüğü seçen emekçilere, kadınlara ve gençlere yürekten teşekkürler. İlla ki kazanacağız, halklar kazanacak” dedi.

Tüm tabloya baktığımızda ise Yeşil Sol Partiden 26 kadın, TİP’ten 1 Kadın, CHP’den 35 kadın, İyi Partiden 5 Kadın, AKP’den 50 kadın ve MHP’den 3 kadın Mecliste yerini aldı.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Şiddet gören kadınlar kapalı adresle oy kullandı

Şiddete maruz kalan ve uzaklaştırma kararı alan kadınlar, İstanbul’un 3 bölgesinde kapalı adres ile...

Adana milletvekili adayları Sevil Aracı ve Müzeyye...

Yeşil Sol Parti Adana Milletvekili Adayı Sevil Aracı ve CHP Adana Milletvekili Adayı Müzeyyen Şevkin...

Yeşil Sol Parti Gaziantep Milletvekili Adayı Sevda...

Yayın Kurulu üyemiz, Yeşil Sol Parti Gaziantep Milletvekili Adayı Sevda Karaca: ‘Bu ülkeye eşitlik ö...