Kadınlar isyanda: İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz
İstanbul Sözleşmesi'nin yürürlükten kaldırılmasına karşı alanlara çıkan kadınlar, bir kez daha ‘Vazgeçmiyoruz’ diye haykırdı.
İSTANBUL


İstanbul'da kadınlar, eylem için Taksim Tünel'de buluşuyor. Saat 18.00 itibarıyla kadınların alana girişleri başladı. Kadınlar sloganlarla "Vazgeçmiyoruz" mesajı verdi. Haber için TIKLAYIN


İZMİR
İZMİR'de "İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz" demek için bir araya gelen kadınlara polis müdahale etti. Polis eylemi engellemek üzere kadınlara biber gazı sıktı. Polis barikatına tepki gösteren kadınlar "Kadınlara değil, katillere barikat" sloganları attı. Engellemeye rağmen kadınlar yürüyüşe geçerken ara sokaklara barikatlar kurdu. Kadınlar barikata yüklenirken polis kadınların pankartına el koydu. Engellemelere rağmen kadınlar Alsancak İskelesi önünde yeniden bir araya geldi. Engellemelere rağmen kadınlar burada basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklama öncesi katledilen kadınların isimleri okundu. Eylemde HDP İzmir İl Örgütü binasında öldürülen Deniz Poyraz da unutulmadı. TIKLAYIN...


ANKARA

İstanbul Sözleşmesi Ankara Kampanya Grubu çağrısıyla kadınlar İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına karşı Sakarya Caddesi’nde bir araya geldi. TIKLAYIN.


ANKARA-MAMAK
İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmeyeceğiz demek için, bir araya gelen Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği dernek binası önünde toplandı. Kadınların Tuzluçayır Meydan’a yürümek istemesi engellenirken, kadınlar basın açıklamalarını yürüyerek okudu. Açıklamada şunları dile getirdiler: “Hakkımız olan sözleşmenin elimizden alınmaması, 6284’ün uygulanması için isyandayız. Sesimizi bulunduğumuz her alanda duyurmak için mücadeleye devam edeceğiz. İstanbul Sözleşmesi kadınlar için önemli bir kazanım. Ama biliyoruz ki kapitalist sistemde kazanılanı da korumak ve kullanmak içim mücadele gerekiyor. Sözleşme’den çekilme kararı konuşulmasın, aksine Sözleşme hükümleri tam olarak uygulansın. Artık iş yerimizde, mahallemizde, sokağımızda, en yakın çevremizde iktidarın ne yapmak istediğini konuşmak istemiyoruz. Siyasi görüş, kimlik ve benzeri hiç bir ayrıma izin vermeden kadınlar olarak yan yana gelme, yerel ihtiyaçlarımızı, isteklerimizi belirleme ve sözleşmenin bu isteklerimizi içerdiğini anlatmak konuşmak istiyoruz. Son sözü kadınlar söyleyecektir. Şiddetsiz bir dünya ve ülkede yaşamak isteğimizden de hayatlarımızdan da haklarımızdan da İstanbul Sözleşmesinden de vazgeçmiyoruz vazgeçmeyeceğiz. Şimdi haklarımıza sahip çıkma zamanı.”



ADANA
Kadınlar Adana’da İnönü Parkı’nda bir araya geldi. İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması ve çekilme kararının iptali için kararlı olan kadınlar halaylar çekerek karara tepki gösterdikleri coşkulu bir etkinlik gerçekleştirdi. Adana Kadın Platformu üyesi kadın örgütleri ve Kadın Meclisleri’nin çağrı yaptığı eylemde kararın hukuksuz olduğuna dikkat çeken kadınlar İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasını tanımadıklarını söyledi. 
Kadınlar adına basın metnini okuyan Ayşe Bezeyiş, lütuf değil eşitlik istediklerini belirterek “Kadınları katledenler, iktidara yakın kişiler, kamu görevlisi, kolluk kuvveti ya da milletvekili olunca, devlet eliyle dosyalar birer birer ve hızla kapatılarak katillerin ceza almaları engelleniyor, katledilen kadınlar ise bizim isyanımızda yaşıyor. Nasıl bu sözleşmeyi mücadelemizle var ettiysek, bugünden sonra da daha eşit, daha özgür günleri birlikte var edeceğiz. Sanıyorlar ki gece yarısı karar çıkarsa, bir anda sözleşmeyi elimizden alırlarsa, ben yaptım oldu derlerse, üstümüze polis yığarlarsa biz susarız. Sanıyorlar ki kabul eder de İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçeriz. Sanıyorlar ki evlerimizde sessizce oturur, kararlarını kabul ederiz” şeklinde konuştu. 


ANTALYA

Antalya Kışlahan Meydanı’nında buluşan kadınlar, “İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmiyoruz” diyerek Attalos Heykeli’ne doğru yürüdü. Antalya Kadın Platformu çağrısıyla bir araya gelen kadınlar, coşkulu yürüyüş sonrası HDP Kadın Meclisinden Songül Şarklı platform adına basın metnini okudu. Şarklı, “Avrupa Konseyi’ne yapılan bildirimden itibaren 3 aylık süre bugün itibarıyla bitti. Türkiye bir zamanlar ilk imzacısı olmakla övündüğü sözleşmeden ilk çekilen ülke olacak. Böylece tüm dünyaya toplumsal cinsiyet temelli şiddetle mücadele etme, kadınların ve LGBTİ’lerin eşit yaşamasını sağlama, kadın cinayetlerini engelleme niyeti olmadığını açıkça ilan etmiş oldu” dedi. “Elmalı Davası’nın olumsuz gelişmeleri İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmamış olunmasıdır” diye devam eden Şarklı, Elmalı Davası’nda 6 ve 9 yaşındaki çocuklara cinsel istismarda bulunan faillerin , çocukların yazılı ve resimli anlatımları ile adli tıp raporuna rağmen tahliye edildi. İstanbul Sözleşmesi’ni kaldırmaya çalışanlar , Ensar Vakfı’nı koruyanlar, çocuk istirmacılarına af yasasını çıkarmaya çalışanlar suçludur, sorumludur. Faili devlet, faili AKP’dir” dedi. Şarklı son olarak “Biz bitti demeden bitmez. Bu yasalar , yasaklar , kararnameler sokaktan geçmez” diyerek açıklamayı bitirdi.



ARTVİN-HOPA


Orta Hopa eski hastane önünde toplanan Artvin ve komşu ilçelerden gelen kadınlar alanda buluştu. Yürüyüşten önce konuşan Hopa Kadın Dayanışma Merkezinden Canan Ustabaş, “Türkiye’nin birçok yerinde olduğu gibi Hopa’da da sözleşmeden vazgeçmediğimizi, mücadelemizi sürdüreceğimizi söylemek için buradayız. On yılarca süren mücadeleden doğan haklarımıza bir gecede bir kişinin iki dudak arasında söyleyeceği şey ile yok sayılamaz” dedi.

 

Yürüyüşe geçen yaklaşık 200 kadın “Yaşasın kadın dayanışması”, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” sloganları atarken, alanda polisin yoğun önlemler alması dikkat çekti. Basın açıklaması yapan kadınlar, “Biz kadınlar İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz, haklarımızdan hayatlarımızdan vazgeçmiyoruz, emeğimizi alın terimizi AKP’ye peşkeş çektirmeyeceğiz” dedi. Artvin Baro Başkanı Av. Ayla Varan da bu alanda bulunan kadınların şiddete karşı tüm kadınların yanında olduğunu söyledi. Hopa Kadın Tiyatrosundan Sevil Topal ve Diş Hekimi Alev Aktürk sokak tiyatrosu gerçekleştirdiler, daha sonra Rize Fındıklı Belediyesi Kadın Korosu alandaki tüm kadınlara 3 türkü ile seslendi. Eylem türkülerinden sonra coşkulu bir alkışla sona erdi.



BALIKESİR

Balıkesir Kadın Platformu, Balıkesir Ali Hikmet Paşa Meydanında "İstanbul Sözleşmesinden Vazgeçmiyoruz" diyerek basın açıklaması yaptı.

BURSA: CEZASIZLIK FAİLLERE ORTAKLIK EDİYOR
Bursa Kadın Platformu çağrısıyla Fomara Meydanı’nda bir araya gelen kadınlar, polisin engellemelerine rağmen Kent Meydanı’na yürüdü. Fomara Meydanı’nda bir araya gelerek yürümek isteyen kadınlar, polisin engellemesiyle karşılaştı. Kadınların mücadelesi sonucu polis, barikatı açmak zorunda kaldı. “Cinselliğime değil tecavüze müdahale et”, “Çıplak arama işkencedir” yazılı ve katledilen kadınların isimlerinin olduğu dövizlerle yürüyen kadınlar Kent Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi. 



İstanbul Sözleşmesi’nin hayatlarının güvencesi olduğunu ve vazgeçmeyeceklerini söyleyen kadınlar, “Cezasızlık politikasıyla faillere ortaklık eden bir devlet bu şiddetin ve cinayetlerin suç ortağıdır” dedi.
Bursa Kadın Platformu adına açıklamayı okuyan Buse Satır, “Göstermelik komisyonlar, torba yasalar ve düzenlemelerle hakikat çarpıtılamaz. Gerçeklerin üstü örtülmesin, bir kişi daha aramızdan ayrılmasın, şiddete karşı somut adımlar atılsın diye İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz!” dedi.

ÇANAKKALE: HAKLARI İÇİN YÜRÜDÜLER

Çanakkale'de kadınlar İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmediklerini ve vazgeçmeyeceklerini haykırmak için Çanakkale Saat kulesi önünde toplandılar. Alkışlarla, sloganlarla yürüyen kadınlar polisin “yürüyemezsiniz” müdahalesi karşısında geri adım atmayarak yürüyüşlerini sürdürdüler.

ESKİŞEHİR
Eskişehir’de kadınlar “Güvencemizden vazgeçmiyoruz ve sizlere etkin uygulatacağız” diye haykırdı. Eskişehir Demokratik Kadın Platformu (EDKP) ve Eskişehir Kadın Meclislerinin çağrısıyla Adalar Porsuk Mevkii’nde bir araya gelen kadınlar Ulus Anıtı önüne yürüdü.


Üzerinde ‘İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz’ yazılı mor balonlarla yürüyen kadınlar, İsmet İnönü Caddesi’ni yürüyüş esnasında mor balonlarla süsledi. Yürüyüş boyunca sık sık “Sözleşmeyi değil, cinayeti engelle”, “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” sloganları atan kadınlar, Sözleşme’nin kazanımlarından asla vazgeçmeyeceklerini haykırdı. 



AYDIN-DİDİM

Didim Kadın Platformu, İstanbul Sözleşmesi için Altınkum sahilinde basın açıklaması yaptı. Kadınlar, öldürülen, şiddet gören kadınların hikayelerini okuyarak sözleşmeden vazgeçmeyeceklerini bir kez daha haykırdı.

Kadınlar adına açıklamayı Gülçin Akın ve Belkıs Kahraman okudu.


Kadınlar, “Haklarımızı gasbetmenin, hayatlarımıza kast etmenin yolunu açmak; şiddeti, eşitsizliği yasal hale getirmek istiyorlar. Cinsel istismar faillerini koruyan, kollayan, aklayan işleyişi yasalaştırmak istiyorlar. Kadınların şiddetsiz ve eşit bir yaşam taleplerinin, yaşamak istiyoruz haykırışlarının karşısına bir gece yarısı tek adamın kararı ile çıkıyorlar. Kabul etmiyoruz. Her türlü hakkımızı gasp etmenin önü açılmasın diye İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmiyoruz” dedi.


MALATYA
Malatya Demokratik Kadın Platformu Merkez Postanesi önünde “Bugün de yarın da İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz. Asla itaat etmiyoruz!” şiarıyla basın açıklaması düzenledi. Açıklamayı Malatya Demokratik Kadın Platformu adına okuyan Sakine Doğan, “Birileri bugün haklarımızı elimizden alarak, şiddet faillerini sevindirerek, bizi erkek şiddeti karşısında biraz daha korumasız bırakarak kazandıklarını, bizi sindirebileceklerini, susturabileceklerini, hayatlarımızı rehin alabileceklerini sanabilir. Elmalı’da olduğu gibi çocuk istismarını serbest, gökkuşağını, bizim bu sokaklarda yürümemizi suç kılabileceklerini sanabilir. Şirin Ünal, Zaynal Abakarov, Musa Orhan, Rahmi Akman, Tolga Ağar gibilerinin cezasızlığın verdiği pervasızlıkla hayatı biz kadınlara, çocuklara, LGBTİ+lara sonsuza kadar dar edebileceğini sanabilir. Çok yanılıyorlar."dedi.
Hukuksuz kararların kadınlar nezdinde yok hükmünde olduğunu söyleyen Doğan,”Buradan bir kez daha ilan ediyoruz: Bizim için bitmedi. Biz her gün yeniden başlıyoruz, hayatın her alanında, her yerde, her an mücadele ediyoruz. Çok iyi biliyoruz ki biz İstanbul Sözleşmesi’ni uygulatacağız. Yüzyıllardır süren bu mücadele emeğimizle, bedenlerimizle, kimliklerimizle, arzularımızla eşit, özgür, erkek-devlet şiddetine maruz kalmadan yaşayana kadar da bitmeyecek. Biz lütuf değil eşitlik istiyoruz. 20 Mart’tan beri katilleri değil kadınları, LGBTİ+ları engellemek için yaptıkları her şeye rağmen sokaklardayız, her yerdeyiz. Çünkü bu bizim için bir hayat mücadelesi! Nasıl bu sözleşmeyi mücadelemizle var ettiysek, bugünden sonra da daha eşit, daha özgür günleri birlikte var edeceğiz. Yaşasın kadın dayanışması!” diyerek açıklamayı sonlandırdı.



ELAZIĞ

Elazığ Öğretmenler Evi Meydanı'nda kadınların düzenlediği eyleme CHP, KESK ve EMEP’in de içinde bulunduğu siyasi partiler ve sendikalar da katıldı. Açıklamada, “İstanbul Sözleşmesi, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasını öngören, kadına karşı sokakta ya da evde şiddetin önlenmesini amaçlayan hukuki bir belgedir. Türkiye Cumhuriyeti de sözleşmeyi ilk imzalayan ülke olarak sözleşmenin gereklerini yerine getirmek zorundadır” denildi. Kadınlar, "Mücadeleyle kazandığımız, artık bütün toplumun kabul ettiği haklarımızın bir tekinden bile vazgeçmeyeceğiz. İstanbul Sözleşmesini nasıl kazandık ise öyle savunmaya devam edeceğiz. İstanbul Sözleşmesi’nden değil önümüzden çekilin!” dedi. 


DERSİM
Dersim'de de kadınlar Dersim Kadın Platformunun çağrısıyla Seyit Rıza Meydanında bir araya geldi. Dersim Kadın Platformu adına basın metnini okuyan Naciye Turan ''Haklarımızdan, hayatlarımızdan ve İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmiyoruz'' dedi. Kadınların sesini, isyanını bastıramayacaksınız diyen Turan, "Tek adam rejiminiz, haklarımızı ve kazanımlarımızı gasbedemeyecek. Dersim Kadın Platformu olarak yaşamlarımızdan, haklarımızdan eşit ve özgür yaşam mücadelemizden vazgeçmeyeceğimizi buradan bir kez daha haykırıyoruz. Sözleşmenin resmen yürürlükten kalkacağı bugün tekrar söylüyoruz; ne İstanbul Sözleşmesi gibi kadınlar için yaşamsal önemdeki bir sözleşmenin tarafı olmak ne de sözleşmeden çekilme kararı vermek tek adamın iki dudağının arasından çıkan bir söze bağlı değildir. Kadınların yaşamlarına ilişkin böylesi önemli bir kararın, iktidarın kirli ittifak ilişkilerine kurban edilmesini kabul etmiyoruz. Eşitlik içinde ve şiddetsiz bir yaşam kurma gücünü ellerinde taşıyan tüm kadınları, sözleşmeyi ve mücadeleyle kazanılmış tüm haklarımızı korumak için birlikte mücadeleye çağırıyoruz. Haklarımızdan, hayatlarımızdan ve İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz" dedi.

DERSİM-PÜLÜMÜR


Dersim'in Pülümür ilçesine bağlı Asqirek(Kocatepe) köyünden kadınlarda sözleşmeden çekilme kararına tepki gösterdi. Kadınlar yaptıkları açıklamayla kadınların yaşamının sürekli baskı altına alınmaya çalışıldığını sözleşmeden çekilme kararının da bunun bir parçası olduğunu, İstanbul Sözleşmesinden ve kolay kazanmadıkları haklarından vazgeçmeyeceklerini dile getirdiler. 

ANTEP

İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmeyeceğiz demek için, bir araya gelen Gaziantep Demokratik Kadın Platformu, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ve Kadın Meclisleri Kırkayak Parkı'nda toplandı. 


Yaptıkları basın açıklamasından öne çıkanlar:

"Bu ülkede her gün kadınlar erkekler tarafından öldürülürken evde ,sokakta, iş yerinde; fiziksel, cinsel, psikolojik şiddete maruz kalırken, iktidar ve ataerkil merciiler şiddeti önlemek ve kadın cinayetlerini durdurmak yerine kadınlara ve kadınların kazanımlarına dönük her gün yeni bir saldırı geliştirmekte. Kadınların bedenleri, yaşamları, tercihleri üzerinden yetkisi olduğuna inanan bu iktidar çok yanılıyor. Bedenlerimiz, yaşamlarımız ve doğrularımız bizim. 

“Ekonomik özgürlükleri ellerinden alınan kadınlar erkeğe bağımlı hale getirilmek istendi ve eve kapatılarak ev içi şiddete teslim edildi. İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmek demek ‘toplumsal cinsiyet eşitliğinin’ üzerine beton dökmek demektir. Yaşamın bir parçası olan LGBTQ+ lara karşı iktidarın söylemleri nefret şiddetini meşrulaştırma çabasıdır. Nefret cinayetlerinin işlenmesi, LGBTQ+lara yönelik şiddetin artması devletin yürüttüğü yanlış politikaların sonucudur.”

“Biz kadınlar bir kez daha Gaziantep’ten sesleniyoruz! İstanbul Sözleşmesi kadınların yaşam güvencesidir. Haklarımıza ve kazanımlarımıza saldırmaktan vazgeçin. İktidarın hedefi kadınlara ve kazanımlarına saldırarak şiddeti meşrulaştırmak değil kadına yönelik şiddeti önleyen koruyucu ve kollayıcı tedbirleri güçlendirmek var olan yasaları güçlendirerek uygulamak olmalıdır.”


DENİZLİ

Denizli'de İstanbul Sözleşmesi’nden Vazgeçmeyen Denizlili Kadınlar, İstanbul Sözleşmesi’nden çıkma kararına tepki göstererek, Çınar Meydanı’nda basın açıklaması yaptı. Açıklamayı yapan Sevil Özdemir "1 Temmuz’dan sonra da İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması için mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi. Özdemir, kadınlar olarak kazanılmış haklarının hiçbirinden vazgeçmeyeceklerini söyledi.

MANİSA


Manisa Kadın Platformu, "İstanbul Sözleşmesi'nden Vazgeçmiyoruz" diyerek basın açıklaması gerçekleştirdi. Manolya Meydanı'nda yapılan açıklamada kitle adına SES Manisa Şube Eşbaşkanı Figen Pehlivan Demirel konuştu. 
Geleceklerinden de İstanbul Sözleşmesi'nden de vazgeçemeyeceklerini ifade eden Demirel, yasal girişimlerle birlikte pek çok örgütün, siyasi partilerin açmış olduğu davalara cumhurbaşkanlığınca verilen cevapların manidar olduğunu dile getirdi. 
Demirel, “AKP iktidarı ulusal ve uluslararası alanda yönünü sermayeden, sömürüden ve yana çevirmiştir. Biz iç hukukun işlemediğini, bizleri koruyamayacağını daha 2 gün önce Elmalı davasındaki sonuçla gördük. Artık tek bir kadının, çocuğun, LGBTİ+ bireyin şiddete uğramasına, tacizine, ölümüne tahammülümüz kalmamıştır. Biz hayatlarımızdan, geleceğimizden sizlere inat vazgeçmiyoruz” diyerek mücadele çağrısında bulundu.

MERSİN

Mersin’de kadınlar Kushimato Sokağı’nda bir araya geldi. Yoğun polis bariaktının ortasında kadınlar Kushimato Sokağı’ndan Özgecan Aslan Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Alandaki bir binanın çatısından kadınlara su şişeleri atan bir saldırgana karşılık polis “Onları tahrik ediyorsunuz” diyerek kadınları suçladı. Olay sokaktakiler tarafından tepkiyle karşılandı ve protesto edildi.

Kadınlar meydana giderken polis yürüyüşe barikat kurarak engel olmaya çalıştı. Kadınlar yerde sürüklenirken en son barikat aşıldı. Kadınlar yürüyüşe devam etti.


Özgecan Aslan Meydanı’na varılmasının ardından Mersin Kadın Platformu adına yapılan açıklamada “İstanbul Sözleşmesi’nden çıkmak demek Elmalı’daki istismara zemin hazırlamak demektir. İstanbul Sözleşmesi’nden çıkmak demek çocuğu, kadını, LGBTİ+’yı toplum kurallarını bahane ederek erkek şiddetine karşı savunmasız bırakmak demektir. İstanbul Sözleşmesi’nden çıkarak Rahmi Akman ve benzerlerinin sözde aile değerlerine teslim etmiş oluyorsunuz o çocukları. Bu kararların, bu politikaların hiçbiri birbirinden bağımsız değildir. Elmalı kararı durduk yere kendiliğinden çıkmadı!” denildi.

Açıklama “İstanbul Sözleşmesi’nden doğan yükümlülüklerini yerine getirmesi için mücadeleden asla vazgeçmemek için dişimizi tırnağımıza takıp var gücümüzle bu eşitsizliklerle mücadele edip toplumu dönüştürme çalışmalarımıza devam edeceğiz. Cinsiyetçi, homofobik, transfobik politikalarınızı görüyor ve tanıyoruz. Sizlerle ve cinsiyetçi politikalarınızla hesabımız burada bitmedi. Biz bitti demeden de bitmez. Bu gücü haklı eşitlik talebimizden ve birbirimizden alıyoruz” sözleriyle son buldu.



KOCAELİ
Kadınlar Kocaeli’de Belediye İşhanı’ndan İnsan Hakları Parkına yürüyüş gerçekleştirdi. Kocaeli İstanbul Sözleşmesi İnisiyatifi, Kocaeli Kadın Platformu ve Kadın Meclisleri’nin çağrısıyla bir araya gelen kadınlar bir gecede Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla feshedilen İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkacaklarına dair kararlılıklarını dile getirdi. Kadınlar “İstanbul Sözleşmesi yaşatır”, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz”, “Jin Jiyan Azadi” sloganları attı.
Kocaeli İstanbul Sözleşmesi İnsiyatifi’nden Elif Sinem Arıkan, “İstanbul Sözleşmesi’nin feshi hukuki değil siyasi bir karardır. Bugün de yarın da
İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz. Bugün bizleri biraz daha korumasız bırakarak bizleri sindirebileceklerini, hayatlarımızı rehin
alabileceklerini sanabilirler ama çok yanılıyorlar çünkü bu hukuksuz karar bizler açısından yok hükmündedir, İstanbul sözleşmesinden vazgeçmiyoruz” dedi.

Kocaeli Kadın Meclisleri’nden Tuana Gencer “ Yıllardır meydanlarda olduğumuz gibi 1 Temmuz’dan sonra da buradayız. Şiddetsiz ve özgür yaşamak için hayatın her alanında mücadeledeyiz. Türkiye’deki kadınlar LGBTIQ+ bireyler İstanbul Sözleşmesi’ne amasiz fakatsız sahip çıkıyor. Kadınların kurtuluş mücadelesi bir günde var olmadı, bir kararla da yok olmayacak.” diye konuştu.
Islıklar, sloganlar ve dans eşliğinde basın açıklaması ve yürüyüş sona erdi. Kadınlar sözleşmeden vazgeçmeyeceklerini yinelediler.
GEBZE


Gebze Kadın Platformunun çağrısıyla "İstanbul Sözleşmesi Bizim" diyerek bir araya gelen kadınlar Gebze 'de sokaktaydı. Yürüyüşte genç kadınlar ve farklı iş kollarından kadın işçiler yoğunluktaydı.

İstanbul Sözleşmesi' nin iptalinin geri çekilmesi için fabrikalarında açıklama yapan metal ve petro-kimya sektöründen kadın işçilerde alandaydı. Birleşik Metal-İş Gebze 1 ve 2 No' lu şubesine bağlı fabrikalardan kadın işçiler ve Petrol İş Gebze Şube'sine bağlı fabrikalardan kadın işçiler kendi önlükleri ve pankartları ile katıldı. 
Gebze halkından destek gören kadınlara balkonlardan, çevreden alkış ve ıslıklarla destekler geldi. Gebze Kent Meydanı'na gelen kadınlar Elmalı Davası' nda çocukların yaşadıkları korkunç şeyleri anlatmalarına rağmen sanıkların serbest kalmasına, kadınları katledenlerin serbest kalmasına tepkilerini dile getirerek "Kadın Cinayetleri Politiktir, Sözleşmeyi Değil İstismarı Engelle" sloganlarını attı.
Kadınlar adına açıklamayı Gebze Eğitim-Sen Şube Sekreteri Meryem Meriç yaptı: "Biz yalnızca İstanbul Sözleşmesi’ne dokunulmamasını değil, sözleşmenin tüm gereklerinin acilen yerine getirilmesi için acil eylem planı açıklanmasını istiyoruz. Bütün bir hayatı istiyoruz , daha azını değil !" diyerek bitirdi. Kadınlar alanı uzun süre boş bırakmadı. Kadın dayanışmasının ve şiddete, eşitsizliğe karşı kadınların birlikte mücadelesinin önemine vurdu yapan kadınlar alanda halay çeker açıklamayı bitirdi.

KAYSERİ
Kayseri Kadın Platformunun yaptığı açıklamada "Danıştay 10. Dairesi tarafından 29 Haziran’da, yani iki gün önce 2’ye karşı 3 oyla yürütmeyi durdurma talebinin reddine karar verildi. Düzenlemenin mahiyeti gereği ya da Cumhurbaşkanı’nın Devletin başı sıfatıyla yaptığı ve devletin yüksek menfaatini ilgilendiren işlemlerine karşı yargı yolunun kapalı olduğu iddia ediliyor. İstanbul Sözleşmesi devletin hangi yüksek menfaatine aykırılık teşkil etmektedir? Bu ülkede her gün ölümle ve şiddetin her haliyle yüz yüze bırakılan kadınlar, hayatlarının ilk çağlarında istismarla yüz yüze kalan çocuklar bu devletin hangi menfaati tehlikeye sokmaktadır?" 


Açıklama "Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle İstanbul Sözleşmesi’nden bir gecede çekilme kararının alındığı, çocuk istismarının, kadına ve çocuğa karşı baskı, şiddet ve istismarın yoğun biçimde devam ettiği ve birçok delile rağmen sanıkların skandal kararlarla tahliye edildiği bir dönemde, kadınların ve çocukların haklarına yönelik her türlü müdahaleye karşı kararlılıkla mücadelemizi sürdüreceğiz." Sözlerinin kullanıldığı mücadele vurgusu ile tamamlandı.

DÜZCE-AKÇAKOCA

Düzce'de Akçakoca Emek ve Demokrasi Platformu İstanbul Sözleşmesi eylemi gerçekleştirdi. Akçakoca sahil boyunda 3 kilometre yürüyüş yapan Akçakoca Emek ve Demokrasi Platformu üyelerine balkonlardan ve sahilden destek de geldi. Yürüyüşün ardından Fedai Karabıyık Meydanında yapılan basın açıklamasının ardından gökyüzüne balonlar uçuruldu.

MERSİN-TARSUS


Tarsus Kadın Platformu ise Yarenlik’te basın açıklaması yaparak İstanbul Sözleşmesi için mücadeleye devam edeceklerini söyledi. Basın açıklamasını Eğitim Sen Tarsus Şube Başkanı Yasemin Yücel okudu.

MUĞLA

Menteşe Kadın Platformu bugün “İstanbul Sözleşmesi Bizim” demek için Sınırsızlık Meydanı’nda bir araya geldi.


Menteşe Kadın Platformu adına açıklama yapan Eylem Ölmezoğlu “Uzun süredir, başta İstanbul Sözleşmesi olmak üzere kadınların, LGBTİ+'ların ve ayrımcılığa uğrayan her kesimin yasal güvencelerine ve yaşamsal haklarına yönelik sistemli bir saldırı ile karşı karşıyayız. Pandemi koşullarında tüm baskı ve yasaklamalara rağmen bulunduğumuz her alanda meydanlarda sokaklarda haklarımız için yan yana durmaya devam ediyoruz. Haklarımızdan ve İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmediğimizi haykırdık, haykırmaya devam ediyoruz! Haklarımız yaşamsal, mücadelemiz vazgeçilmezdir. Biliyoruz ki İstanbul Sözleşmesi’ne yönelik bu girişimler kazanılmış diğer haklarımıza yönelik devam edecek saldırıların da önemli bir adımıdır. Bu topyekûn saldırılara karşı her yerde ve hep birlikte mücadele edeceğiz, İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmeme kararlılığımızı ,direnişimizi her gecen gün daha da büyüteceğiz İstanbul sözleşmesi bizim , vazgeçmeyeceğiz! İstanbul Sözleşmesi Yaşatır, İstanbul Sözleşmesini Yaşatacağız- İstanbul Sözleşmesinden Vazgeçmeyeceğiz!” dedi.


HATAY-İSKENDERUN


İskenderun Kadın Platformu, Eski Bit Pazarı'nda yaptıkları basın açıklamasında "Korkmuyoruz susmuyoruz biat etmiyoruz", "İsyanımız büyüyor sokağı örgütlüyoruz", "Haklarımızdan, hayatlarımızdan sözleşmeden vazgeçmiyoruz" sloganları attı. İskenderun Kadın Platformu Dönem Sözcüsü Avukat Mehtap Sert, Türkiye’nin dört bir tarafından kadınlar ve kadın artılar yine sokaklarda olduğunu belirterek, "Bizler kazanılmış haklarımızdan, hayatlarımızdan ve güvencemiz İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmeyen kadınlarız. Temel bir insan hakları sözleşmesinden iç hukuka ve uluslararası hukuka açıkça aykırı bir şekilde çekilme kararının ne Avrupa Konseyi’nde ne de dünyada başka bir örneği bulunmamaktadır. İstanbul Sözleşmesi’nin amacı kadınları ve ev içi şiddete maruz kalan herkesi korumaktır. Türkiye’nin kendi anayasasına ve aynı zamanda uluslararası hukuka aykırı olarak İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesi, Avrupa Konseyinin temel değerlerinden açık bir ayrılış anlamına gelmektedir" dedi.


TEKİRDAĞ- ÇORLU

Çorlu Kadın Platformunun çağrısıyla bir araya gelen kadınlar “İstanbul Sözleşmesinden Vazgeçmiyoruz” diye seslendi, taleplerini sıraladı.



URFA

Urfa Kadın Platformu, İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılmasına karşı Eğitim Sen Urfa Şube binasında açıklama yaptı. Yaşamevi Kadın Dayanışma Derneği Yöneticisi Selma Köroğlu, verilen kararın yok hükmünde olduğunu belirtti.


Urfa Haber-Fotoğraf: MA

Fotoğraflar: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Barolar adliye önlerinde açıklama yaptı: İstanbul...

İstanbul Sözleşmesi’nin yürürlükten kaldırılmasına ilişkin adliye önlerinde açıklama yapan il barola...

EMEP: Türkiye’nin dört bir yanında sokaklarda bulu...

Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selma Gürkan yaptığı açıklamayla, bugün kadınları sokaklarda ol...

EŞİK Danıştay kararına karşı açıklama yaptı: Cesar...

EŞİK yaptığı yazılı açıklama ile Danıştay 10. Dairesi yargıçlarını Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İstanbul...