Kadın Sığınakları Kurultayı Bileşenleri: Kazanımlarımızdan vazgeçmiyoruz!
Kadın Sığınakları ve Da(ya)nışma Merkezleri Kurultayı kadınlara ve LGBTİ’lere yönelik saldırılara, kadınların haklarının seçim malzemesi yapılarak gasbedilmek istenmesine karşı açıklama yaptı.

Kadın Sığınakları ve Da(ya)nışma Merkezleri Kurultayı, Katre Kadın Danışma ve Dayanışma Derneği üyelerine, 6284 sayılı Kanun ve kadınların haklarına yönelik saldırılara karşı açıklama yaptı. Açıklamada “Haklarımızın gasbedilmesine asla izin vermeyeceğiz. Bu düşmanlığı karşı kamuoyunu şiddetsiz, eşit ve özgür bir hayat talebini yükseltmeye davet ediyoruz” dendi. Açıklama şöyle:

“Dünyanın her yerinde kadınlar 2023 yılı 8 Mart’ını direniş ve mücadele ile karşılarken Türkiye’de yaşayan kadınlar olarak bugünü her yıldan farklı olarak doğal afetler ve büyük yıkımlar arasında geçirdik. Depreme, deprem sonrası destek mekanizmalarının işletilmemesine, yaşanan büyük yıkım ve kıyıma rağmen Türkiye’de yaşayan kadınlar olarak her yerde sokaklarda, alanlarda olmaya devam ettik.

Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi Erzincan ilinde aralarında Kadın Sığınakları ve Da(ya)nışma Merkezleri Kurultayı bileşeni Katre Kadın Danışma ve Dayanışma Derneği üyelerinin de bulunduğu Erzincan Kadın Platformu da 8 Mart’ta sokaklardaydı. Ancak platform üyesi kadınların yapmak istediği yürüyüş ve basın açıklaması sırasında tekbir getiren bir grup kadınların bulunduğu alana girmiş ve kadınlara dönük saldırı girişiminde bulunmuştur. Bu sırada alanda bulunan kolluk görevlileri saldırgan gruba müdahale etmek yerine kadınları dağıtmaya çalışmıştır. Yaşanan bu olayın hemen akabinde Konya’da yine tekbir getiren bir grup tarafından Selin Ciğerci’nin açılışını yapacağı güzellik merkezine transfobik bir saldırı gerçekleşmiş, merkezin açılış yapması engellenmiştir. Tüm bunlar yaşanırken siyasi arenada yaklaşan seçimin etkisiyle hızlanan ittifak görüşmelerinde 6284 sayılı Kanun’un kaldırılması gündemi ortaya atılmıştır.

Bir gecede İstanbul Sözleşmesi’nden çekilerek kadınlar, çocuklar ve LGBTİ+’lara yönelik şiddete karşı güvencesiz bir yaşam zemini yaratma çabası, şimdi de 6284 sayılı Kanun’u pazarlık haline getirerek devam ediyor. Kuşkusuz hem toplum nezdinde hem de siyasette kadın ve LGBTİ+’ların karşısında radikal dinci grupların ortaya sürülmesi ile 6284 sayılı Kanun’un hedef haline getirilmesi birbirinden bağımsız gelişmeler değil. Tüm tartışmalar ve yaşanan saldırı girişimlerine dönük etkili kolluk ve adli müdahale süreçlerinin başlatılmaması, düşmanlaştırma ve kutuplaştırma politikalarının devreye konulduğunu göstermektedir. Bu durum önümüzdeki süreçte de kazanılmış haklar ile şiddetle mücadele mevzuat-mekanizmaların hedef haline getirileceğine dair ciddi kaygı yaratmaktadır.

İstanbul Sözleşmesi gibi kadın mücadelesinin yıllarca verdiği emek sonucu edinilmiş kazanımlarımızdan olan 6284 sayılı Kanun’un da asla pazarlık konusu olamayacağını hatırlatıyoruz. Kadınlar, çocuklar ve LGBTİ+’lara yöneltilen düşmanca tutum ve engellemeye karşı haklarımızın gasp edilmesine asla izin vermeyeceğiz. Bu düşmanlığı karşı kamuoyunu şiddetsiz, eşit ve özgür bir hayat talebini yükseltmeye davet ediyoruz.”

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
6284 Sayılı Şiddetin Önlenmesi Yasası kirli seçim...

Yeniden Refah Partisi, Cumhur İttifakı'na katılım şartı olarak 6284 sayılı kanunun kaldırılması tale...

EMEP: Kadınların hakları karanlık ittifakın pazarl...

Emek Partisi Cumhur İttifakının 6284 Sayılı Yasa üzerinden sürdürdüğü seçim pazarlığına karşı açıkla...

Kadınların, çocukların ve LGBTİ’lerin yaşam haklar...

Kadın düşmanlığı ve nefret suçu işleyenlerle diğerleri arasında bir seçim olacak demektir önümüzdeki...

11 kurumdan ortak açıklama: Kadınların ve LGBTİ’le...

Çanakkale’de 11 kurum bir araya gelerek Cumhur İttifakının Yeniden Refah Partisi ve HÜDA-PAR ile kad...

Kadına yönelik şiddetle mücadelede yaşamsal mekani...

Mor Çatı, 6284 sayılı Kanun’u ele aldığı bir çalıştay gerçekleştirdi. Çalıştayda 6284 sayılı Kanun’u...

6284 kadınlara neler sağlıyor?

Ahmet Kural tarafından şiddete maruz bırakılan Sıla’nın da başvurduğu 6284 sayılı Şiddetin Önlenmesi...