Kadın hastanesinde 2 aydır kanser kiti yok
Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 2 aydır kanser tarama kiti olmadığı ortaya çıktı.

Kadınların güvenli sağlığa erişimi zaten sınırlandırılırken var olan hizmetlerdeki sorunlar da bitmiyor. Birgün'den Sarya Toprak'ın haberine göre 27 Ağustos Salı günü Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 2 ay boyunca rahim ağzı kanseri taraması için kullanılan kitlerin olmadığı ortaya çıktı.

DOKTORLAR KİT SIKINTISI OLDUĞUNU SÖYLEDİ

6 ayda bir Pap Smear ve HPV testi yaptırması gereken bir kadın daha önce de tüm kontrollerini yaptırdığı Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne gitti. Tarama testlerini yaptırmak istediğini söyleyen kadın, doktorlardan şu yanıtı aldı: “Biz doku alırız. Ama HPV test sonucun çıkmayabilir. Kit sıkıntısı var. Sonuç çıkmazsa başka bir hastanede tekrar test yaptırman gerekiyor.” Kendisine en yakın hastanenin orası olduğunu belirten kadına bundan sonra Ümraniye Eğitim Ve Araştırma Hastanesi'ne gitmesinin daha iyi olacağı söylendi.

İl Sağlık Müdürlüğü'nden konuya ilişkin bilgi talep edilse de hastaneden bir dönüş olmadı. Zeynep Kamil Hastanesi Başhekimliği ise bu sorunun iki ay sürdüğünü ancak önceki gün kitlerin hastaneye geldiğini ifade etti. Hastaların neden Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne yönlendirmesini ise “Durum belirsizdi” sözleriyle açıkladı.

YETMİYORSA İTHAL EDİN

Sağlık Bakanlığı’nın kağıt üstünde rahim ağzı kanserine karşı adım atıyor gibi gözükse de uygulamada çok kötü olduğunu hatırlatan Jinekolog Prof. Dr. Cem Baykal şunları söyledi: “Bakanlık rahim ağzı taramaları için yerli kit üretmeye başlamıştı fakat bu kitlerin tanı değerlerinde kuşkular var. TTB de daha önce buna dair bir açıklama yapmıştı. Bilimsel olarak her seferinde aynı sonucu vermesi gereken testler farklı sonuçlar veriyor. Bu sebeple de özel hastanede HPV testi yaptıran kadınlara devlet hastanesinde test yapmıyorlar. Zeynep Kamil Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi aynı statüde hastaneler. Bölgede yaşayan kadınları sağlık hizmetinden 2 ay mahrum bırakmak yerine Ümraniye'de olan kit Zeynep Kamil'e getirilebilirdi. Yerli kitler yetmiyorsa kit ithal etmek zorundalar. Zaten bu testlerin özellikle 25 yaşından büyük kadınlara düzenli yaptırılması gerekirken erişim zorlaştırılıyor. Genç kadınlar özellikle bekârsa her şey kayıt altına alındığı için devlet hastanesine gitmekten çekiniyor. Bakanlık teşvik edici adımlar atmak yerine var olan hizmeti de azaltıyor.”

Fotoğraf: Canva Pro

İlgili haberler
TTB Kadın Hekimlik Kolu: Kamuda kürtaj hakkı sağla...

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Kadın Hekimlik Kolu ile Ankara Tabip Odası Kadın Hekimlik ve Kadın Sağl...

İskoçya’da rahim ağzı kanseri HPV aşısıyla ortadan...

HPV aşısının rahim ağzı kanserini önlemede son derece etkili olduğunu gösteren araştırma, HPV ile il...

Rahim ağzı kanserini önleyen HPV aşısı ücretsiz ol...

Binlerce insanın hayatını kurtarabilecek olan HPV aşısı, Türkiye’de ulusal aşı programında değil. Sa...