Jinnews ve MA muhabirleri gözaltına alındı, bir gazeteci tutuklandı: Gazetecileri susturamazsınız!
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, MA ve JINNEWS muhabirleri, evlerine yapılan baskınla gözaltına alındı. MA Ankara muhabiri Zemo Ağgöz’ün 45 günlük bebeği var.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, Mezopotamya Ajansının (MA) Ankara bürosuna baskın yapıldı. Ajansın Ankara bürosunda polis araması devam ederken, İstanbul, Diyarbakır, Urfa, Mardin ve Van’da da MA ve JINNEWS muhabirlerinin bulunduğu evlere polislerce baskın yapıldı, 11 gazeteci gözaltına alındı. Gazetecilerin gözaltına alınmasına tepki büyüktü. Basın meslek örgütleri “Gazetecileri susturamazsınız” dedi. Ankara Emniyeti ise yaptığı bilgilendirme mesajında, gözaltına alınan gazetecilerin “şiddet içerikli toplumsal sokak olayları çıkarmaya çalıştıkları” iddiasında bulundu.

TERS KELEPÇE, TEHDİT, HAKARET, ŞİDDET

Gözaltı sırasında gazetecilerin ters kelepçeyle uzun bir süre yerde bekletildiği öğrenilirken, evlerde yapılan aramalarda, kitaplara, bilgisayarlara ve fotoğraf makinelerine el konuldu.

Ankara’da polisler, evlerine baskın düzenledikleri gazetecilere silah doğrulttuktan sonra ters kelepçeli bir şekilde yere yatırıp üzerlerine oturdu. Ayrıca hakaret ve küfürler savurdu. MA Ankara bürosuna 1990’lı yıllarda katledilen gazetecilerin fotoğraflarına el konuldu. Ayrıca Gazeteci Nagihan Akarsel'in duvara asılmış fotoğrafı yırtıldı.

Polisler, koçbaşıyla evlerin kapısını kırarak, gazetecilere uzun namlulu silah doğrulttu. Bir polisin, gazeteci Berivan Altan’ı, “Ben sana yapacağımı bilirim, buradan gidince göreceksin” şeklinde tehdit ettiği belirtildi. Farklı bir eve yapılan baskında ise polislerin, “Türk müsün?” sözleriyle evde bulunanlara hakaret ettiği ve silah doğrulttuğu aktarıldı.

Emniyet, ayrıca gözaltına alınırken Berivan Altan ve Deniz Nazlım’ın görüntülerini yayınladı. Polisler, ters kelepçe takarak gözaltına aldığı gazetecilere baş eğdirmek istedi ve direnen Berivan Altan’ın yaka paça polis aracına bindirildiği de görüntülere yansıdı.

MA YAZI İŞLERİ MÜDÜRÜ GÖZALTINA ALINDI

MA Yazı İşleri Müdürü Diren Yurtsever'in, İstanbul'da bulunan evine baskın yapıldı. Evde yapılan aramalarda birçok kitaba el konuldu.

MA Ankara Muhabirleri Zemo Ağgöz ve Berivan Altan ile Deniz Nazlım ev baskınıyla gözaltına alındı. Ajansın muhabiri Selman Güzelyüz’ün Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesinde bulunan evine, Hakan Yalçın'ın Van'da bulunan evine baskın yapıldı. Güleryüz ve Yalçın gözaltına alındı. Urfa'da da MA Muhabirleri Emrullah Acar ile Ceylan Şahinli gözaltına alındı. Burada yapılan ev baskınlarında tüm bilgisayar, kamera ve fotoğraf makinalarına el konuldu.

Aynı soruşturma kapsamında Mardin'de JINNEWS Muhabiri Öznur Değer, Diyarbakır'da Habibe Eren gözaltına alındı. Gazeteci Derya Ren’in ise farklı bir soruşturma kapsamında kesinleşmiş cezası bulunduğu gerekçesiyle tutuklanarak Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevine götürüldü. Gazetecilerin dosyasında kısıtlama kararı da bulunuyor.

‘GAZETECİLİĞİ KRİMİNALİZE EDEMEYECEKSİNİZ’

Gazetecilerin gözaltına alınmasına tepki gösteren meslek örgütleri, “Gazetecileri susturamazsınız. Bu baskı ve sindirme politikaları amacına ulaşamayacaktır” dedi.

Türkiye Gazeteciler Sendikası: Sansür yasasının yürürlüğe girdiği günlerde çok sayıda gazeteci evleri basılarak, şafak operasyonlarıyla gözaltına alındı. Bu uygulamalarla gazeteciliği kriminalize edemeyeceksiniz!

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği: Gazetecileri susturmaya yönelik bu operasyonu kınıyoruz. Özgür basın bu saldırılarla yılmayacak.

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP): Basına dönük sindirme politikaları her koldan gazetecileri baskı altına almaya çalışıyor. Dün de söyledik bugün de söylüyoruz: Gazetecileri susturamazsınız. Gerçekleri yazmaktan vazgeçmeyeceğiz.

DİSK Basın-İş: Susmuyoruz, korkmuyoruz, meslektaşlarımızın yanındayız. 

EMNİYET ‘SÖZDE GAZETECİ’ DEDİ
Gazetecilerin gözaltına alınmasına ilişkin Ankara Emniyeti de bir bilgilendirme mesajı yayımladı ve Ankara merkezli 9 ilde yapılan operasyonlarda 14 kişi hakkında gözaltı kararı olduğunu, 11 kişinin gözaltına alındığını belirtti.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosu tarafından yürütülen soruşturma kapsamında operasyonun yapıldığını aktaran Emniyet, Mezopotamya Ajansı’nın “Basın Komitesi altında kurularak faaliyet yürüttüğü”nü ve gazetecilerin için “sözde- gazeteci/muhabir görünümü altında” diyerek “örgütsel ideoloji ve amaçlar doğrultusunda terör örgütü adına faaliyet yürüttüğü”nü iddia etti.
KADINLAR GÜNÜ VE NEWROZ HABERLERİ
Emniyet mesajında gazetecilerin “propoganda faaliyeti” yürüttüğü iddiasında da bulunarak Dünya Emekçi Kadınlar Günü ve Newroz gibi önemli günlerde bu “propaganda faaliyetlerine ağırlık verdiğini” savundu. Emniyet “sözde kuruluş yıldönümü, Abdullah Öcalan’ın doğum günü ve ülkemize getiriliş tarihi, etkisiz hale getirilen örgüt mensuplarının ölüm tarihleri, Dünya Kadınlar Günü, Nevroz vb. günlerde propaganda faaliyetlerine ağırlık verdikleri…” ifadelerine yer verdi.
Mesajda ayrıca yapılan haberlerle “müzahir kitleyi kullanarak” Gezi Parkı ve Kobani eylemleri gibi eylemlerle “yaygın şiddet içerikli toplumsal sokak olayları çıkarmaya çalıştıkları” iddiasında bulundu.
‘KİN VE DÜŞMANLIĞA SEVK EDİCİ HABERLER’
Emniyet mesajında gözaltına alınan gazeteciler için şu ifadeleri kullandı: “…terör örgütünün üst yönetiminden alınan talimat ve perspektifler doğrultusunda hareket ettikleri, halkı kin ve düşmanlığa sevk edici yönde asılsız haber ve yorumlarla gazeteci kimliği adı altında gizlenerek örgüt ideolojisi doğrultusunda faaliyet yürüttükleri, şüpheliler tarafından yürütülen faaliyet esnasında gizliliğe azami ölçüde riayet ettikleri, soruşturma kapsamında Ceza Muhakemesi Kanunu çerçevesinde uygulanan tedbirler, alınan ifade ve teşhisler, uzman ekiplerce açık kaynaklar üzerinde yapılan çalışmalarda tespit edilmiştir.”

45 GÜNLÜK BEBEĞİ VAR
MA Ankara bürosuna ve muhabirlerinin evlerine düzenlenen baskınlarda 45 günlük bebeği olan Gazeteci Zemo Ağgöz de gözaltına alındı. Ankara Keçiören’deki evine sabah saat 06.25’de yapılan polis baskınında Ağgöz’ün evinde bulunan bilgisayar, tablet ve telefon gibi dijital malzemelere el konuldu.
Ev aramasının ardından gözaltına alınan Ağgöz'ün anne sütü ile beslenen ve 2 saatte bir süt emmesi gereken 45 günlük Arin, avukatların savcılık ile yaptığı görüşme sonucunda 5 saat sonra annesi tarafından emzirildi. Arin'in, emzirme için götürüldüğü emniyette ailesinden kimse yanında yokken bezinin değiştirildiği fark edildi.
BEZİNE KADAR ARANDI
Akşam saatlerinde yeniden beslenme ihtiyacının karşılanması için emniyete götürülen Arin bebek, daha sonra götürüldüğü evde bezinin değiştirildiği fark edildi.
Yol boyunca soğuğa maruz kalan Arin bebek, ne babası ne de avukatları tarafından annesine götürülmesine izin verilmedi. Arin bebek, götürüldüğü emniyette aramadan geçirildi, bezi alındı ve yerine başka bir bez takıldı. Ailesi, Arin bebeğin maruz kaldığı uygulamalar nedeniyle hastalık riskine karşı emniyete götürmeyeceklerini söyledi.

Haber-Fotoğraf: MA

İlgili haberler
16 gazeteci tutuklandı, gazeteci İnci Hekimoğlu gö...

8 Haziran'da gözaltına alınan 22 kişiden 16 gazeteci tutuklandı. Aynı saatlerde gazeteci İnci Hekimo...

Gazetecilere gözaltı: Baskıları bertaraf etmek içi...

Ekmek ve Gül’e konuşan Jinnews Editörü Nişmiye Güler, yapılan bu gözaltıların hem kadın basınına hem...

Namlunun ucundaki kadın gazeteciler

Uzakta değil yanı başımızda!