Jeff Bezos uzaya uçuyor, Ayşe minibüs için bozukluk sayıyor
Halklar yoksullaşırken patronlar nasıl daha da zenginleşmiş, Oxfam raporu gösteriyor...

Jeff Bezos milyar dolarlar harcayarak uzaya uçuyor; Ayşe, Alime, Sibel yaşadığı şehirde gezmek için ulaşımın bedava olduğu resmi tatil gününü bekliyor.

En zengin beş patrondan biri günde 1 milyon dolar harcasaydı, servetlerini tüketmesi 476 yıl alırdı. Neslihan, Hazal, Ezgi'nin toplam servetini harcaması asgari ücretinin hesabına yatmasının ardından bir ay bile değil.

Dünyanın en zengin beş milyarderinin serveti daha on yılda iki katından fazla artarken, insanlığın yüzde 60'ı daha da yoksullaştı. Halklar yoksullaşırken patronlar nasıl daha da zenginleşmiş, Oxfam raporu gösteriyor...


Milyarderlerin toplan servetinin 2020'ye kıyasla 3,3 trilyon dolar daha fazla olduğu kaydedilen Oxfam araştırmasında, bu servetin enflasyondan üç kat hızlı arttığına dikkat çekildi.

Fortune listesinde yer alan dünyanın en büyük 100 şirketi bünyesinde görevli bir CEO'nun ortalama bir yılda kazandığını, sağlık ve sosyal sektörde çalışan bir kadın işçinin kazanması 1200 yıl alıyor.



En zengin beş patronun her biri günde bir milyon ABD doları harcasaydı, toplam servetlerini tüketmeleri 476 yıl alırdı. Dünyanın en zengin kişilerinden Jeff Bezos 167.4 milyar dolarlık servetini 2020'den bu yana 32.7 milyar dolar artırdı. Bezos, 5.5 milyar dolar karşılığında uzaya uçtu.


Türkiye'de işçiler patronların ödediği verginin yüzde 88'i kadar vergi ödedi. İşçilerden alınan gelir vergisi aralık ayında 82,3 milyar lira olurken patronlardan alınan kurumlar vergisi 19,5 milyar lira ile sınırlı kaldı. Buna göre, işçiler aralık ayında patronlardan 5 kat daha fazla vergi ödedi.
İlgili haberler
Kız çocukları okulda değil tekstil atölyelerinde:...

Mahalle aralarında giderek çoğalan tekstil atölyelerinde yaşları 14 ile 17 arasında yüzlerce çocuk ç...

Sarı sendika, patron, devlet girdabına karşı gücüm...

Sendikalı kadınların başat taleplerinin göz ardı edilmemesi de burada kadınların birliğinden geçiyor...

Bir ‘ilerici kapitalizm’ yalanı: Levi’s ve Özak di...

Bir tekelin yalanları Türkiye’nin bir kentinde, Urfa’da yaşanan gerçeklerle boşa düşüyor...