İzmir’den kadın işçilerin asgari ücret tepkisi: Türk-İş’e de AKP’ye de öfke büyük
5 bin 500 TL’ye yükseltilen asgari ücret yine açlık sınırı altında kaldı. İzmir'den kadın işçiler belirlenen yeni asgari ücrete öfkeli.

Asgari ücrete yapılan ara zamma İzmir’de farklı işkollarında çalışan kadın işçiler tepki gösterdi. 5 bin 500 TL’ye yükseltilen asgari ücret yine açlık sınırı altında kaldı. Asgari ücrete yapılan artışı İzmir’den farklı iş kollarında çalışan kadın işçiler değerlendirdi. Gıda, temel tüketim maddeleri, elektrik, su doğal gaz, kiraya gelen zamlar nedeniyle geçinemediklerini dile getiren kadın işçiler, zammın hiçbir şeye çare olmadığına dikkat çekti. İşçi kadınlar hükümete ve Türk-İş Başkanı Ergün Atalay’a tepki gösterdi.

BİR EKMEK 4 TL, KAŞIKLA VERİP KEPÇEYLE ALIYORLAR

Nakış İşçisi Gül Canpolat, “Bu artış hiçbir şeye fayda etmedi. En az 7 bin istiyordum ancak vereceklerine dair umudum yoktu. Öyle de oldu. 2. 800 aldığım zamanlarda daha iyi geçiniyordum alım gücü bu kadar düşük değildi” diyerek tepki gösterdi. “Bir ekmek 4 TL oldu” diyen başka bir nakış işçisi ise son bir haftada yapılan zamlar karşısında asgari ücrete verilen zammın hiçbir anlam ifade etmediğine dikkat çekerek, “Ücretlerimiz kiraya, faturaya yetmiyor.  Bu sözde müjdeye hiç sevinmedik. Kaşıkla veriyor kepçeyle alıyor” dedi.

YAZIK ÇOK YAZIK!

Bir başka nakış işçi kadın ise “Eskiden ekonomik özgürlüğüm vardı. Bir yerde oturup kahve içip, yemek yiyebiliyordum. Şimdi çıkmadan nerede oturup ne kadar harcama ihtimalinin olduğunu hesap ediyorsun” diyerek yapılan zammın bugünkü ekonomik koşullarda bir anlam ifade etmediğini dile getirdi. Asgari ücrete yapılan artışın, zamlar ve enflasyon karşısında taleplerini karşılamadığını dile getiren tekstil işçisi Hamine Ceren ise “Durum berbat herkes aç, işsiz. Eskiden tamam yoksulluk vardı ama bu kadar değildi. Yarım litre su 3.5 TL olmuş daha ne diyeyim. Bir yere çıkıp bir şey yiyip içemiyoruz. Yazık çok yazık!” dedi.

TEK BAŞINA YAŞAYAN ASLA GEÇİNEMEZ

Biyolog Elif Canpolat ise kendisinin de asgari ücrete çalıştığını söyleyerek, “Bu ücretlerle kirada oturan tek başına yaşayan bir insan asla geçinemez. Bu yüzden tek başına yaşayan kadınlar sevgili oldukları insanlarla evlenmeyi düşünüyor çözüm yolu olarak” diye konuştu. AKP hükümetinin ekonomi politikasını eleştiren Canpolat,  “Ekonomi bilmeyen halkın cebinden daha fazla ne alabiliriz diyen insanlardan oluşan bir hükümet. Yani asgari ücrete zam yaptık gibi gösterip, göz boyayıp milletten daha fazla çalmak için bir kılıf olarak görüyorum bu zammı” dedi.

‘ERGÜN ATALAY’A TEPKİ’

Belediye işçisi Berrin ise kendi iş kolunda maaşlarının asgari ücretin üzerinde olduğunu ancak buna rağmen geçinmekte zorlandıklarını ifade etti. Berrin, bütün mesai arkadaşlarının tepki gösterdiğini aktararak, “Emeğimizle dalga geçiliyor, işçi ve emekçinin ve emekten yana olanların kanını sömürmüşlerdi, şimdi iliğini sömürmeye niyetliler” diyerek zammın kabul edilemez olduğunu söyledi.   Sağlık işçisi bir kadın ise Asgari Ücret Tespit Komisyonunda yer alan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay’a tepki göstererek, “Açlık sınırının 6 bin 300 TL olduğu bir ülkede 5500 TL’ye imza atan bu sendikacı 80 bin TL maaş alıyor. Haram zıkkım olsun” dedi.

‘MÜCADELEDEN BAŞKA ÇARE YOK’

Türk-İş’in açıkladığı açlık sınırına dikkat çeken temizlik işçisi bir kadın ise, “Türk-İş Genel Başkanı açlık sınırına 6.390 TL diyor 5.500 TL’ye imza atıyor. Bu zam kabul edilemez. Bizlerde yıllarca askeri ücrete çalıştık. Bu insanlar nasıl geçinecek anlayamıyorum. Bizim de durumumuz farklı değil, zamlara enflasyona yenildik. Herkes gergin, herkes mutsuz ama mücadele etmekten başka çare yok” diyerek bütün işçilere mücadele çağrısı yaptı.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Yeni asgari ücret bizi askıda ekmekten kurtaramadı

‘Ben et yemeği çıkınca ya da sütlaç çıkınca paketleyip ya da ekmeğin içine koyarak eve götürüp karde...

Zamanı geldi!

Yoksulluk, işsizlik, gelecek kaygısı, gericilik, baskı, şiddet dört bir yanımızda ve birbirlerine çe...

Ücretli öğretmenlerin analık ödeneği hakkı gasp ed...

Yaz tatili döneminde sigorta çıkışı yapılan ücretli öğretmenler, analık izni bu döneme denk geldiği...