İzmir’de yaşayan İranlılar saçlarını keserek mektupla BM’ye yolladı
İzmir’de yaşayan İranlılar, İran’da Mahsa Amini’nin öldürülmesiyle başlayan rejim karşıtı protestolarla dayanışmak için Gündoğdu Meydanı’nda bir araya geldi.

Eylemde sık sık, “Zan zendegi azadi”, “Kadın yaşam özgürlük”, “Marg bar dictator” sloganları atıldı. Mahsa Amini’nin ve İran halkının mücadelesine anlatan bir dans performansı sergilendi.

İzmir’de yaşayan İranlılar adına konuşan C., “İran ölüyor, can veriyor ve dünyanın sessizliği kalbimizi kırıyor. Bu, 43 senedir yöneten zalim hükümete karşı halkın en büyük protestosudur. Bu olay sadece şimdi ile ilgili değil, aynı zamanda 43 yılın acısını taşıyor” diyerek, dünya devletlerinin tutum sergilememesini eleştirdi.

HAKLARIMIZ İÇİN SAVAŞIYORUZ

İran’dan kaçanların özgürlük ve vatan arasında seçim yapmak zorunda kalmamalarını söyleyen C, “Biz hakikat için savaşıyoruz. Mahsa'yı dünyaya tanıtan gazeteci tutuklandığı ve şimdi cezaevinde olduğu için savaşıyoruz. Daha bugün kurşunlarla öldürülen insanlar, ruhsal ve bedensel olarak ekonomik ve siyasi problemler yüzünden kaybolmuş gençliğimiz için savaşıyoruz, ekonomik yolsuzluk ve yalanlarla mücadele ediyoruz” dedi. C, dünyayı İran halkının yanında olmaya çağırdı.

Eylemde hem rejimin yaptıklarını hem de dünyanın sessizliğini protesto etmek saçlarını kesen kadınlar, bu saçları mektup olarak Birleşik Milletlere yollamak için topladı. 



Fotoğraflar: Pınar Çetinkaya/Ekmek ve Gül


İlgili haberler
Sıla yeni klibini Mahsa Amini’ye ithaf etti: “Kalk...

Sıla, ‘Kalksın Uyuyanlar’ şarkısının klibini İran’da başörtüsü yasasına uygun örtünmediği iddiasıyla...

İran direnişi içerde de dışarda da büyüyor

İran'da Mahsa Emini'nin ölümüyle başlayan direniş 36. gününde devam ederken uluslararası destek sürü...

İran’da protestolar sürüyor, greve çıkan fabrika s...

İran'da Mahsa Amini protestolarıyla yükselen grev dalgası yayılıyor. Petrol ve şeker işçilerinin ard...