İzmir’de meydanlar nefret diline açıldı
İzmir Büyük Aile Platformunun düzenlediği LGBTİ karşıtı miting bugün gerçekleştirildi. Pınar Çetinkaya LGBTİ’lerin hedef alındığı mitingden izlenimlerini Ekmek ve Gül’e yazdı.

OHAL sonrası emekçilere, kadınlara, gençlere ve toplum birçok kesimine kapatılan Konak Meydanı bugün valilik izniyle LGBTİ’lere karşı nefret mitingine açıldı. İzmir’in tam göbeğinde olan bu meydan hem sahile yakınlığı ile hem de geçiş güzergahı olması bakımından kitlelerle buluşmak için stratejik bir alan. Böylesi bir alanın, 150’ye yakın dernek ve kitle örgütünün bir araya gelip oluşturduğu İzmir Büyük Aile Platformuna açılmaş olması daha doğrusu kapatılması düşündürücü.

Miting 14.00’te başlayacak olmasına rağmen alanın büyük çoğunluğu boştu ve mitingin ortalarına doğru biraz kalabalıklaşmaya başladı. Miting alanının etrafı polis bariyerleri ile çevriliydi. Ayrıca platformun onay vermediği basın çalışanlarının görüntü ve fotoğraf alması engellendi, gazeteciler emniyet tarafından miting alanı dışına çıkarıldı.

Mitingin etrafından gelip geçen insanlar ise genellikle bakıp yollarına devam etti. Az sayıda izleyen insan vardı. Mitingin kitlesi daha çok platformun çağrısını yapan kurumların taşıdığı bir kalabalıktı. Miting alanında gençlerin hem görev almak hem de katılımcı olmak açısından varlıkları dikkat çekiciydi. Öte yandan İstanbul mitinginin tersine çarşaflı kadınların ya da sarıklı kişilerin katılımı yok denecek kadar azdı. Yine çocuklarıyla mitinge katılım gösteren aileler vardı.

Kürsüden anons edilen katılımcılar arasında İzmir İl Milli Eğitim Müdürü, İzmir Demokrasi Üniversitesi Rektörü ve Katip Çelebi Üniversitesi Rektörü en dikkat çeken isimler oldu.

“Aileye savaş açanlara geçit vermeyeceğiz”, “LGBT kirli elini çocuklarımızdan çek”, “Küresel ve emperyalist örgütler çocuklarımızdan uzak dur” gibi dövizlerin olduğu mitingde sadece platform dövizleri ve Türk bayrakları yer aldı.

Alanda yapılan konuşmalarda ve müzik aralarında kitlenin dağınıklığı ve coşku eksikliği de gözlemlerimden biri oldu. Ancak mitinge katılanların platformun katılımcılarının çoğalmasından dolayı duydukları mutluluk ve bu meselenin gerçekten gelecek ve ülke meselesi olduğuna dair inançları da gözden kaçmadı.

Mitingde yoğun bir konuşma programı vardı, sadece aralarda zeybek gösterileriyle coşku verilmeye çalışılsa da pek etkili olmadı.

‘LGBT DAYATMASI EMPERYALİST BİR KIRDIRMA POLİTİKASI!’YMIŞ

Mitingin açılış konuşmasından son konuşmacıya kadar “LGBT dayatmasının emperyalist bir kırdırma politikası”, “bu dayatmanın, gençleri yozlaştırdığı, çocukları istismar ettiği”, “aile kurumunun yok edilmeye çalışıldığı ve devlet bekasına saldırı olduğu” temaları hakimdi.

Cumhuriyetçi Kadınlar Derneğinden olan Avukat Nuriye Kadan’ın platform adına konuşurken şu sözleri dikkat çekti: “Sayısız cinsiyet üretmişler, kadının adı yok, feminist dernekler de buna ses etmiyorlar. Kadının değersizleştirilmesine izin vermiyoruz.” Ardından da bu politikaları savunanların ve sessiz kalanların Batı destekli ideolojiler olduğunu söyleyerek kadın mücadele alanına da saldırmış oldu.

Dikkat çeken bir diğer konuşma Katip Çelebi Üniversitesi Rektörü Saffet Köse’ye aitti. “Nesillerimizin selameti ve devletimizin bekası için toplanmış bulunuyoruz. Çünkü bizim geleneğimizde aile ve devlet birbiri üzerine kuruludur. Kurumsal olarak aileyi yıktığınızda o devleti yıkmış olursunuz” diyerek, LGBTİ tartışmalarının devlet meselesi merceğine çekti.

Göze çarpan bir diğer konuşma ise Memur-Sen temsilcisi Ali Kaya’nın aile kurumunun çökertilmesine karşı devletin acil tedbir alması gerektiğini ve ivedilikle yasal düzenlemeler getirilmesini talep etmesiydi.

Miting sonunda Cumhuriyet Meydanı’na sessiz yürüyüş gerçekleştirip basın açıklaması yapılacağı söylenmesine rağmen miting bitmeden alandan ayrılanlar oldu.

Konak Meydanı’ndan polis eşliğinde yürüyüşe geçen kitle “LGBT dayatmasına karşı Ailelerimizle Ailemiz için” pankartıyla kordon boyunca sessizce yürüdü. Yürüyüş esnasında sahilde yürüyen vatandaşlardan eyleme dair bir ilgi söz konusu değildi. Örneğin bir genç fotoğraf çekecekken arkadaşları tarafından “LGBT karşıtı bir eylem olduğu” söylenerek vazgeçirildi, yine bir diğer genç ve arkadaşı eylemi yapanlara dair olumsuz fikirlerini söyledi.

Mitingin duyurusunu görmemiş olan, bu fikre yakın olan vatandaşlar ise katılımın İzmir için az olduğu görüşündeydi.

Cumhuriyet Meydanı ise tamamen bariyerlerle çevrilmiş, platform adına ayrılmış bir şekilde bekliyordu. Bariyer etrafında konuşlanan polisler ve yoğun güvenlik önlemleri de dikkat çekiciydi. Bu vaziyette aslında Platform İzmir’in iki merkezi meydanında miting ve eylem gerçekleştirmiş oldu. Basın açıklaması esnasında coşkuyu artırmak isteyen kürsü bayrakları sallama anonsları geçse, eylem sonunda “Kulak ver bu sese ailen hedefte”, “Ailen hedefte başını çevirme” gibi sloganlarla hareketlendirmeye çalışsa da coşkusuzluk burada da hakimdi.

Nefret mitingi yürüyüş | Fotoğraf: Pınar Çetinkaya/Evrensel


İlgili haberler
LGBTİ+ Aileleri ve Yakınları: '18 Eylül Büyük Aile...

18 Eylül'de gerçekleşecek LGBTİ karşıtı yürüyüşe dair Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans, İterseks+ Ail...

'Büyük Aile Buluşması'nda LGBTİ örgütlerinin kapat...

Pazar günü İstanbul Saraçhane'de 'Büyük Aile Buluşması' adıyla LGBTİ karşıtı miting gerçekleşti.

LGBTİ’lere dönük saldırıların arka planı: Mevzu he...

Toplumsal kazanımları, örgütlülüğü, değişim, özgürlük talebini bozguna uğratmaya çalışırken, bir yan...