İzmir'de kadınlar pedalları barış için çevirdi
Konak Kent Konseyi Mülteci Meclisi, Dünya Mülteciler Günü kapsamında mülteciler için etkinlik düzenledi. Etkinlikte kadınlar pedalları barış için çevirdi.

Konak Kent Konseyi Mülteci Meclisi, Dünya Mülteciler Günü kapsamında Kültürpark’ta etkinlik düzenledi. Meclis üyeleri ilk olarak mülteci kadınlarla “Pedallarım barış için” talebiyle bisiklet turu yaptı.

Bisiklet turunun ardından etkinlikte konuşan Konak Kent Konseyi Mülteci Meclisi Başkanı Mete Hüsünbeyi, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (BMMYK), dünya genelinde zorla yerlerinden edilenlerin sayısının 80 milyonu geçtiğini bilgisini paylaşırken, Yemen açıklarında teknenin batması sonucu 300 mültecinin yaşamını yitirdiği olayı hatırlattı.

“MÜLTECİLERİN HAKLARININ TANINMASINI İSTİYORUZ”

Savaştan ve şiddetten kaçmak zorunda kalan mültecilerle beraber bulunduklarını ifade eden Hüsünbeyi, “Onlar çoğunlukla çocukları için, onların geleceği için, çok şeylerini bırakıp, dil bilmedikleri coğrafyalara açılmak zorunda kaldılar. Oralarda yaşamlara tutunmaya çalıştılar, çalışıyorlar. Unutmamak gerekir ki her insan hangi coğrafyadan gelirse gelsin hak sahibidir. Bizler de onların hak sahibi oldukları bilinciyle hareket ederek, bu topraklarda onurlu yaşam sürmeleri konusunda yanlarında olmak durumundayız. Başta mültecilik olmak üzere uluslararası anlaşmalarla belirtilmiş hakların tanınmasını istiyoruz” dedi.

“GGM'LER SİVİL DENETİME AÇILSIN”

Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nde çıkan yangında bir mülteci hayatını kaybettiği olayı da hatırlatan Hüsünbeyi, “GGM’lerin sivil denetime açılmasını, ilgili sivil toplum kuruluşları ile işbirliği yapılmasını, oradakilerin avukat erişiminin kolaylaştırılmasını istiyoruz” diye konuştu.

Hüsünbeyi son olarak, hiçbir sınırın olmadığı ve kimsenin ayrıştırılmadığı bir yaşam istediklerini söyledi.

Etkinlik İzmir Müzisyenler Derneğinin müzik dinletisiyle devam etti. Arapça, Kürtçe ve Farsça şarkılar eşliğinde mülteciler halay çekti. Etkinlik çocuklar içinde pantomim, kukla gösterimleriyle son buldu. 


Fotoğraf: Evrensel

İlgili haberler
Mülteci kadınlar güvensiz kamplarda tehlike altınd...

Binlerce mülteci Atina’da bulunan Elliniko kamplarında güvensiz ve elverişsiz koşullarda yaşıyor. Ka...

Türkiye’de mülteci kadınların durumu

Dünya Mülteciler Günü’nde kadın mültecilerin durumunu sosyolog Nilüfer Körükmez ve Suriyeli mülteci...

Türkiye'de mülteci kadın olmak

Ülkelerindeki savaş başta olmak üzere insanlık dışı yaşam koşulları yüzünden göç yollarına düşen mül...