İzBB emekçileri toplu sözleşme mücadelesinde: 'Çocuklarımıza onurlu bir gelecek bırakacağız'
İzBB emekçileri toplu sözleşmeleri için mücadele etmeye devam ederken gerçekleştirdikleri eyleme, kesilen maaşları nedeniyle masraflarını karşılamakta güçlük çektikleri çocuklarıyla katıldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan kamu emekçilerinin toplu sözleşme mücadelesi devam ediyor. Emekçiler eyleme, kesilen maaşları nedeniyle yaz okuluna gönderemedikleri ve masraflarını karşılamakta güçlük çektikleri çocuklarıyla katıldı. “Biz çocuklarımıza onurlu bir gelecek bırakacağız, ya siz” sloganları atan emekçiler, belediye yönetiminin bir an önce toplu sözleşme masasına oturmasını istiyor.

Kültürpark 4 No’lu hol önünde toplandıktan sonra “holler dışarı” sloganlarıyla iş yerleri olan holleri dolaşan emekçiler, Kültürpark Basmane Kapısı önüne yürüyerek burada bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın metnini ise, Tüm Bel-Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Cevdet Keleş okudu. Aynı zamanda 31 Temmuz günü iş bırakılacağı duyuruldu.

Kendilerine Başkan Tugay’ın imzası ile bir yazı iletildiğini belirten Keleş yazıda, “31.07.2024 tarihine kadar toplu iş sözleşmesi imzalanması ve sosyal denge tazminatının 16 bin 750 lira olarak ödenmesi yetkili sendikaya (Tüm Bel-Sen) iletilmiştir. Ancak yetkili sendika tarafından henüz olumlu dönüş olmamıştır. Bu teklif mali ve sosyal haklarda herhangi bir gerilemeye neden olmamakla beraber, sözleşmenin imzalanması halinde diğer büyükşehir belediyeleri içinde verilen en yüksek sosyal denge tazminatı olacaktır. Yetkili sendika söz konusu teklifi kabulü halinde ödemeler ivedilikle yapılacaktır” ifadelerinin yer aldığın aktardı.

ÜCRETLERİ ERİTECEKLER

Ardından tebliğ edilen yazıya ilişkin yanıt veren Keleş, “Söz konusu yazı ile belediye emekçilerine doğru bilgi verilmemektedir şöyle ki; Sendikamızın mücadele ederek kazandığı, her ay 14 bin lira sosyal denge tazminatı, altı adet 4 bin 500 lira tutarında ikramiye ve altı adet bin lira. Halkın Bakkalı gıda çekinin yıllık toplamlarının 12 aya bölünmesi sonucunda 16 bin 750 lira rakamı bulunmaktadır. Yani Sayın Cemil Tugay’ın bu kazanımların üstüne bir lira bile eklememiştir. Ayrıca 21 ay boyunca yani 2025 yılının sonuna kadar hiçbir artış olmadan 16 bin 750 lira önerilmektedir. Sendika olarak kazanılmış haklarımızın korunması talep ettik ancak Sayın Tugayın önerisi haklarımızı korumak bir yana 21 ay boyunca enflasyon karşısında erimesini hedeflemektedir" diye konuştu.

Son olarak Tugay’ın sosyal denge tazminatını tavan tutara indirmesinden sonra, belediye emekçilerinin bu saldırıyı onurlu ve kararlı mücadelesi ile püskürttüğünü ve mevcut kazanımların toplamı olan 16 bin 750 liraya yeniden çıkmasını sağladığını belirten Keleş, “Ancak kazanımlarımıza karşı saldırılar bitmemiş, şimdi de tavan tutara çekemedikleri sosyal denge tazminatını iki yıl boyunca zam vermeden eritmek istiyorlar” diyerek sendikanın süreci değerlendireceğini ifade etti.

EMEKÇİLER İŞ BIRAKTI

İzBB emekçileri bugün Kültürpark 4 No'lu hol önünde bir araya geldi. Holleri dolaşan emekçiler başkanlık makamının bulunduğu Egemenlik Evi'ne yürüyüşe geçti.  

4 No'lu hol önünde konuşan Tüm Bel-Sen MYK Üyesi Zeynep Sarıkaya Altun, "Biz 90 yılında kurulduğumuzdan bu yana TİS’lerimizi bugüne kadar böyle getirdik. Geriye düşmek kazanım getirmeyecek. Var olan TİS’lerin gerisine düşmeyeceğiz. Bugünkü noktayı aşmak için birleşe birleşe kazanacağız” diye konuştu.


Fotoğraflar: Emirhan Durmaz/ Evrensel

İlgili haberler
İşten çıkarılan belediye işçisi kadınlar: ‘İşten ç...

İzmir’in Çiğli Belediyesinde işten atılan ve mücadeleye başlayan kadınlar anlatıyor: ‘Birleşik bir m...

Çiğli Belediyesi işçileri: İşçi kıyımının kılıfı t...

Yerel seçimlerin ardından işten atılan Çiğli Belediyesi işçileri 13 gündür CHP Genel Merkezi önünde...

Karşıyaka Belediyesinde işçiler iş bıraktı | Kadın...

İzmir'in Karşıyaka Belediyesi şirketi Kent AŞ'de çalışan ve ücret alacakları için iş bırakan kadın i...