İstismar faili Mehmet A.’yı yargılayacak mahkeme bulunamıyor
Kilis’te 15 yaşındaki E.Ö.’yü istismar eden ve 12 gün tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilen Mehmet A. hakkındaki yargılama, mahkemelerin verdiği ‘görevsizlik’ kararı nedeniyle yapılmıyor.

Kilis’te 3 yıl önce 15 yaşındaki E.Ö.’yü istismar eden ve 12 gün tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakılan fail Mehmet A. ile ilgili yargılama mahkemelerin verdiği “görevsizlik” kararı nedeniyle yapılamıyor. Fail Mehmet A, E.Ö. ve ailesinin şikâyeti üzerine tutuklanmış ve 12 gün tutuklu kaldıktan sonra Kilis Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi sonrası 24 Ağustos 2020 tarihinde Kilis Sulh Ceza Hakimliği tarafından tahliye edilmişti. 

Kilis 2’nci Sulh Ceza Mahkemesi, suçun “çocuğun nitelikli cinsel istismarı” olduğunu belirterek, dosyayı “görevsizlik” kararıyla Kilis Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. Ancak Kilis Ağır Ceza Mahkemesi, Kilis 2’nci Sulh Ceza Mahkemesi’nin, “görevsizlik” kararına karşı fail Mehmet A.’nın avukatlarının yaptığı itirazı kabul edip, “görevsizlik” kararı vererek, dosyayı yeniden Kilis 2’nci Sulh Ceza Hakimliği’ne gönderme kararı verdi.

‘DOSYA ORTADA KALDI’

E.Ö.’nün avukatı İbrahim Halil Demircioğlu, Ağır Ceza Mahkemesi’nin, dosyayı Sulh Ceza Hakimliği’ne gönderme kararının gerekçesinin henüz ellerine ulaşmadığını ve bu yüzden dosyanın ortada kaldığını söyledi. Demircioğlu, “Mahkemeler topu birbirine atıyor. Mehmet A.’nın avukatı dosyanın 2’nci Sulh Ceza Hakimliği’nin yetki alanına girdiğini belirterek, mahkemenin ‘görevsizlik’ kararına yaptığı itirazı, Ağır Ceza Mahkemesi kabul etti. Bizim sanığın tutuklanmasına dair yaptığımız itirazı ise Ağır Ceza Mahkemesi reddetti. Şu anda davaya bakacak bir mahkeme bulunmuyor” dedi.

‘SUÇ ORTADAN KALKMIYOR’

Suçun, “çocuğa dönük nitelikli cinsel istismar” kapsamında olduğunu belirten Demircioğlu, dosyayı Kilis 2’nci Sulh Ceza Mahkemesi’nin kabul etmesi halinde, sanığın, “reşit olmayanla cinsel ilişki” kapsamında yargılanacağını belirtti. Demircioğlu, “Çocuk 15 yaşında istismara uğruyor. Ancak mahkeme çocuğun ve sanığın 2020 yılındaki mesajlarını dikkate alıyor. Çocuğun hamile kalmasından kaynaklı, sanığa ‘çocuğu ne yapacağız’ şeklindeki mesajları esas alıyor. 2020 yılındaki mesaja bakarak 3 sene önceki istismarı örtemezsiniz. Ya da yorumlayamaz mahkeme. İlk başta işlenen tecavüz suçu rızaya düştüyse bu suç ortadan kalkmış olmuyor. 15 yaşındaki çocuğa yapılan saldırı suç olmaktan çıkmıyor” şeklinde konuştu.

‘ÇOCUĞU HİÇBİR MAHKEME DİNLEMEDİ’

Tutuklama taleplerinin reddedildiğini ve çocuğu hiçbir mahkeme ve savcının hala dinlemediğini sözlerine ekleyen Demircioğlu, “Çocuğun sadece kollukta verdiği ifade var. Mağdur sürekli soruyor bana, ‘mahkeme ne zaman olacak, o şahıs tutuklandı mı’ diye. Mahkemenin ne zaman yapılacağı belli değil demek zorunda kalıyorum” diye konuştu.

‘KÖYDEN KAÇTI’

Failin bir an önce yargılanmasını isteyen E.Ö.’nün babası Ş.Ö., fail Mehmet A.’nın eşini ve çocuklarını yanına alarak köyden kaçtığını iddia etti.

NE OLMUŞTU?
Kilis’in bir köyünde yaşayan 36 yaşındaki Mehmet A., 3 yıl önce 15 yaşındaki E.Ö.’yü istismar etti. Fail Mehmet A, E.Ö.’ye kimseye söylememesi için tehditte bulundu. E.Ö.’nün sistematik istismara uğradığı ise oluşan gebelik sonucunda ortaya çıktı. E.Ö.’nün ve ailesinin şikayeti üzerine Mehmet A. tutuklandı. Mehmet A. 12 gün tutuklu kaldıktan sonra avukatları tarafından tutukluluğuna yapılan itiraz sonucu serbest bırakıldı. Fail hakkında “çocuğun cinsel istismarı” ve “çocuğun nitelikli cinsel istismarı” suçundan açılan soruşturmaya takipsizlik kararı verilirken, Kilis Cumhuriyet Başsavcılığı “Reşit olmayanla cinsel ilişki” suçundan 2 yıldan 5 yıla kadar ceza istemiyle iddianame hazırladı.

Kaynak: MA -Diren YURTSEVER

İlgili haberler
Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Başkanı ço...

2017 yılında Erdoğan tarafından Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Başkanı olarak atanan Süleym...

GÜNÜN BİLGİSİ: Cinsel istismarla mücadelede ebevey...

Cinsel Şiddetle Mücadele Derneğinin hazırladığı cinsel istismarla mücadelede ebeveyn olarak yapabile...

2018’de 1014 çocuk cinsel istismara maruz kaldı

CHP ‘çocuk raporu’ yayımladı: Çocuklar şiddete, sömürüye maruz kalıyor; neredeyse hiçbir alanda koru...