İstismar davasında tutuksuz yargılama kararı verildi
Türk Kızılayı Kartal Anadolu Lisesi’nde öğrencisini cinsel taciz eden öğretmen H.Ç. 21 Haziran'da mahkemenin ilk duruşmasında tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

İstanbul Kartal'da bulunan Türk Kızılayı Kartal Anadolu Lisesi’nde öğrencisini cinsel taciz eden öğretmen H.Ç. 21 Haziran'da mahkemenin ilk duruşmasında tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

10. sınıf öğrencisinin, öğretmen H.Ç. tarafından sözlü ve fiziksel cinsel tacize uğradığını okul müdürü ve rehber öğretmenine beyan etmesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne ve emniyete suç duyurusunda bulunması sonucunda öğretmen H.Ç. hakkında soruşturma açılmıştı, ardından tutuklanmıştı. H.Ç. 21 Haziran 2023’te ilk mahkemesi sonucu tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Dava Anadolu Adliyesi 18. Ağır Ceza Mahkemesinde sürüyor.

Eğitim Sen İstanbul 5 No’lu Şube, son zamanlarda okullarda artan cinsel istismar vakalarına ilişkin yazılı basın açıklaması yayımladı. Antalya Muratpaşa Anadolu Lisesi’ndeki taciz iddialarına rağmen müdür yardımcısının hâlâ aynı okulda görev yapmaya devam etmesinin de hatırlatıldığı açıklamada, "Milli Eğitim Bakanlığı’nın çocuk istismarının meşrulaştırılması anlamına gelecek tüm uygulamaları öğrencilerimize dönük cinsel istismar ve cinsel saldırıların artmasına yol açıyor” dendi.

‘İSTİSMARA KARŞI SESSİZ KALMAYACAĞIZ’

Türk Kızılayı Kartal Anadolu Lisesi’nde yaşanan cinsel tacize ve sanığın serbest bırakılmasına tepki gösteren Eğitim Sen İstanbul 5 No’lu Şube, Anayasa'nın devletin çocukları her türlü istismara ve şiddete karşı korumak için tedbir alması sorumluluğunu hatırlattı: "Türk Ceza Kanunu’nun 77. maddesinde ise çocuklara yönelik cinsel istismar, ‘insanlığa karşı işlenen suçlar’ kapsamında değerlendirilmiştir. Öğrencilerimizin güvenli bir yaşam sürmesi için failleri cesaretlendiren, mağduriyetleri derinleştiren politika ve uygulamalardan vazgeçmeli, çocukların sağlıklı, güvenli koşullarda eğitim alma hakkı sağlanmalıdır. Eğitim Sen İstanbul 5 Nolu Şube olarak öğrencimizin ve ailesinin yanındayız, yargı ve soruşturma sürecinin takipçisiyiz. Çocuk istismarının meşrulaştırılması anlamına gelecek tüm uygulamaların karşısında olacağımız bilinmelidir. Hiçbir öğrencimizin şiddete, tacize, istismara maruz bırakılmasına asla müsaade etmeyeceğiz, istismara karşı sessiz kalmayacağız."

Yargılama sürecinde aileyle dayanışma gösteren Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği’nin Başkanı Adile Doğan, dava öncesi annenin kendilerine başvurduğunu, davayı takip ettiklerini söyledi. Dava sürecinin takipçisi olacaklarını belirten Doğan, istismara karşı mücadeleden vazgeçmeyeceklerini söyledi

Fotoğraf: Emre Orman/csgorselarsiv.org