İşten atılan Xiaomi Salcomp işçileri: Teşvik alan, vergiden muaf olan Xiaomi nasıl zarar eder?
Devlet teşviki alan Salcomp'ta daralma gerekçe gösterilerek 110 işçinin işten atılması protesto edildi. İşçiler örgütlü oldukları Türk Metal Sendikası’nın eyleme destek vermemesine tepki gösterdi.

Yakın dönemde işçilerin sendikalaşma mücadelesi verdiği Çin sermayeli Xiaomi ve iş ortağı Salcomp’un İstanbul Avcılar’daki fabrikasında 110 işçi, 19 Mart’ta daralma gerekçe gösterilerek işten atıldı. İşten atılan işçiler fabrika önünde eylem yaptı. İşten çıkarılmamış işçiler de eyleme destek verdi.

Bir mesajla işten atıldıklarını söyleyen Aynur Dönel, "Bizler bu fabrikaya emek verdik, bu şirkete kazandırdık. Payımıza düşen ise işten atılmak oldu. İşten atmaları ve bizlere yapılan bu haksızlığı kabul etmiyoruz” dedi. Üyesi oldukları Türk Metal Sendikası’nı eleştiren Dönel, "Sendikanın fabrikaya girmesini sağladığımız süreçte ‘evimiz’ olarak tarif edilen şubeden ‘randevu aldınız mı?’ gibi trajikomik bir tavırla karşılaştık. İşçiler olarak var ettiğimiz sendikamızın şubesine gidip görüşme talep eden işçiler olarak ne randevusu alacağız? Şube Başkanımız Mehmet Ali Akman'a işten atılacaklar listesini hazırlanırken sendikanın listeye müdahale ettiğini öğrendik” diye konuştu.


Daralma gerekçesiyle işten atıldıklarını ancak firmanın devletten birçok destek aldığını söyleyen Dönel, “Xiaomi fabrikası 7 yıllık devlet teşvikini alırken daralma için Çalışma Bakanlığı'na nasıl başvuruda bulunabilir? 7 yıl boyunca çalışan işçilerin sigorta primlerinin şirket değil, devlet tarafından ödenmesine ilişkin teşvik alan, gümrük vergisi başta olmak üzere çeşitli vergi muafiyetlerinden faydalanan Xiaomi bizlere zarar ettiğini nasıl açıklayabilir? Bugün işçilere içeride korku salıp fabrikanın kapanacağına ya da işçilerin ücretsiz izne gönderileceğine dair söylentilerle alınan teşvikler çelişmiyor mu? 1 yıldır işleyen Salcomp fabrikası işçilerinin sigorta primlerini dahi devlete ödetirken nasıl oluyor da zarar ediyor?” diye konuştu.


Dönel, Xiaomi Salcomp işçilerinin taleplerini şöyle sıraladı:

▪İşten atılan ve işe geri dönmek isteyen arkadaşlarımız işe geri alınsın.
▪Kıdem ve ihbar süresinin dolmasına birkaç gün kala resmen kötü niyetle işten atılan arkadaşlarımızın mağduriyeti giderilsin.
▪Sendika bu işçi kıyımına ortak olmaktan geri çekilsin ve bu yanlış tutumundan vazgeçsin, biz işçilerle birlikte bu sürecin bir parçası olsun.
▪İşten atmalar durdurulsun.

İşçilerin işten atmalara karşı gerçekleştirdikleri eylem kararını almalarının ardından, Salcomp Kıdemli Başkan Yardımcısı Travel Xue adına işçilere; kovid, savaş, enflasyon ,döviz ve hammadde tedarik sıkıntısı gibi sebeplerden dolayı şirketin giderlerini azaltmak için işten çıkartma yapıldığı ifade edilen bir mesaj gönderilmişti.

XİAOMİ'YE 7 YILLIK DEVLET TEŞVİKİ NELERİ BARINDIRIYOR?
2021 yılı ocak ayında Salcomp Xiaomi'ye verilen 7 yıllık devlet teşviki şunları içeriyor:
▪Salcomp'ta çalışan işçilerin sigorta primi işveren hissesinin asgari ücrete tekabül eden kısmı 7 yıl boyunca devlet tarafından karşılanmasını
▪Yüzde 80 vergi indirimi
▪Yüzde 40 Yatırıma Katkı Oranı
▪Gümrük Vergisi Muafiyeti
▪Faiz desteği
▪KDV istisnası yani ödemek zorunda olduğu KDV tutarından muafiyet

Fotoğraflar: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Ford işçisinden Xiaomi işçisine mektup: Sadece kağ...

Ford’da da, Xiaomi’de de kendi birliğimiz, birbirimize olan güvenimiz, kendi taleplerimiz ve görünür...

Xiaomi’de direniş bitti ama TİS mücadelesi başladı

‘Sendikamız var oh rahatladık, zam da alır otururuz dememeliyiz. Biz sadece kendi fabrikamızdan deği...

Fabrikada bu kez de kılık kıyafetimiz dert oldu!

'Sendikalaştıktan sonra direkt kadınlara yönelik çeşitli kısıtlamalar gelmeye başladı. Bunlar aslınd...