İstanbul Sözleşmesi'nin feshini onaylayan hakim AYM'ye atandı
İstanbul Sözleşmesi'nin fesih kararını hukuka uygun bularak onaylayan, eski Danıştay 10'uncu Dairesi Başkanı Yılmaz Akçil AYM üyesi olarak atandı.

Anayasa Mahkemesi (AYM) üyesi Muammer Topal’ın görev süresinin dolmasının ardından yeni üye seçimine gidildi. Topal’ın yerine, Danıştay kontenjanından Yılmaz Akçil, Bilge Apaydın ve Aydemir Tunç arasından bir ismin Erdoğan tarafından atanması bekleniyordu. Resmi gazetede yayımlanan kararda, İstanbul Sözleşmesi'nin feshi kararına imza atan eski Danıştay 10'uncu dairesi başkanı Yılmaz Akçil, AYM üyesi olarak atandı.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİNİN FESHİNİ ONAYLAYANA AYM 'ÖDÜLÜ'

Erdoğan'ın bir gece yarısı İstanbul Sözleşmesi'ni feshetmesi birçok demokratik kitle örgütü, siyasi partiler ve kadınların ısrarlı itirazlarıyla karşılık bulmuştu. Kararın iptali ve yürütmenin durdurulması istenerek fesih kararının hukuksuz olduğu yönünde birçok dava açılmıştı. Ancak Yılmaz Akçil'in başkanlığını yaptığı Danıştay 10'uncu dairesi, açılan davalarda yürütmenin durdurulmasını reddetmişti ve Cumhurbaşkanlığı kararını hukuka uygun bulmuş ve davanın reddine karar vermişti.

Yılmaz Akçil'in AYM üyesi olarak atanmasına karşı kadın ve demokratik örgütler sosyal medyada tepki gösterdi.

AYASOFYA'NIN İBADETE AÇILMASINA YEŞİL IŞIK YAKTI

Ayasofya'nın müze olarak kalması taleplerine kulak tıkayan iktidarın siyasi bir hamle ile yapıyı ibadete açma çabalarına Danıştay yeşil ışık yakmıştı. Akçil'in başkanı olduğu dönemde Danıştay 10’uncu Dairesi, Ayasofya'yı müze yapan 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal ederek ibadete açılması önündeki engeli kaldırdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da Ayasofya'nın Diyanet İşleri Başkanlığına devredilerek ibadete açılması kararını imzaladı. Böylece Ayasofya Danıştay aracılığı ile ibadete açılmış oldu.

10 EKİM KATLİAMINDA KAMU SORUMLULUĞUN ÜZERİNİ ÖRTEN KARARDA DA İMZASI VAR

Akçil'in adı 10 Ekim Ankara Katliamında tazminatları düşüren, kamu sorumluluğunun üzerini örten kararda da yer alıyordu. Katliamda yaralananlar ve hayatını kaybedenlerin yakınları atamaya tepki gösterdi. Yapılan paylaşımda, "Türkiye'yi karanlığa teslim eden kararları ile AYM üyeliği yolunu açan Yılmaz Akçil'i, 10 Ekim Katliamı tazminat dosyalarında içtihatları dahi değiştirip tazminat miktarlarını düşüren, devletin hizmet kusurunu yok sayıp kamu sorumluluğunun üzerini örten kararları ile tanırız" denildi.

Fotoğraf: Wikimedia Commons/ Murat Karabulut (VOA)

İlgili haberler
İstanbul Sözleşmesinin feshini onaylayan hakim AYM...

Danıştay'da AYM üyeliği için yapılan seçimde en yüksek oyu alan 3 isimden Yılmaz Akçil, İstanbul Söz...

AYM, tehdit edilen kadının tedbir talebinin redded...

Anayasa Mahkemesi, iki erkek tarafından tehdit edilen Nuriye Ayhan Altıner isimli kadının tedbir tal...

Yargı Paketi taslağında AYM kararı tanınmadı: Kadı...

Yargı Paketi taslağında, AYM’nin iptal ettiği madde benzer şekilde yeniden düzenlendi. Gerekçede kad...