İstanbul Sözleşmesi'ni savunan kadınlar duruşmaya giremeden gözaltına alındı
İstanbul Sözleşmesi'ne sahip çıktıkları için yargılanan 33 kadın, duruma öncesi avukat ve arkadaşlarının polis şiddetine maruz kalmasını protesto ederek, savunma yapmadı. Duruşma ertelendi.

Ankara Kadın Platformu'nun 12 Ağustos 2020 tarihinde İstanbul Sözleşmesi’nden geri çekilme tartışmalarına karşı yaptığı eylemin ardından 33 kadın hakkında açılan davanın ilk duruşması Ankara 28’inci Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü. Ankara Adliyesi önünde davayla ilgili yapılmak istenen basın açıklamasını engelleyen polis, kadınlara biber gazı sıktı, 8 kişiyi gözaltına aldı. Kadınların gözaltılar nedeniyle duruşmaya girmemesi ve savunma vermemeleri nedeniyle bir dahaki duruşma 26 Kasım’a ertelendi.

Ankara Kadın Platformu'nun, geçen yıl İstanbul Sözleşmesi için yaptığı eylem nedeniyle 33 kadın hakkında dava açılmıştı. Emniyet fezlekesinden oluşan tek paragraflık iddianamede, “2911 sayılı gösteri ve yürüyüş kanununa muhalefet” gerekçesiyle, kadınlar hakkında 1 yıl 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası isteniyor.


Fotoğraf: Evrensel

BİBER GAZI SIKIP GÖZALTINA ALDILAR

Duruşma öncesi Ankara Adliyesi ve duruşma salonunun önü polis barikatlarıyla çevrildi. Duruşma öncesi basın açıklaması yapmak isteyen kadınlar, adliye bahçesine alınmadı. Açıklamaya gelenleri dağıtmaya çalışan polis, kadınlara biber gazı sıktı. Polis şiddetine tepki gösteren kadınlar, "İstanbul Sözleşmesi yargılanamaz" sloganları attı. Müdahalede 8 kadın gözaltına alındı. Adliye önünden Sıhhiye Köprüsü’ne doğru yürüyen kadınlar duruma tepki gösterdi. Polisler, yapılan yürüyüşe de biber gazıyla gazıyla müdahale etti.

KADINLAR DURUŞMAYA GİRMEDİ

Haklarında dava açılan kadınlar, açıklamada bulunan kadınların gözaltına alınmasını protesto ederek, duruşmaya salonuna girmedi. Kadınlar, duruşmayı salon önünden takip etti. Uluslararası Af Örgütü'nden temsilciler ve gazeteciler de salona alınmadı. Dava avukatları, polisin müdahalesi ve sanık kadınların gözaltına alınması sebebiyle kadınların bu halde savunma vermeyeceğini, duruşmanın ertelenmesini talep etti.

Mahkeme heyeti duruşmayı 26 Kasım’a erteledi.

Fotoğraf: MA

İlgili haberler
Belediye işçisi kadınlar: İstanbul Sözleşmesi bizi...

Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube üyesi işçi kadınlar İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyeceklerini belirte...

Polonya Meclisinde İstanbul Sözleşmesi'nden çekilm...

Polonya Parlamentosunun alt meclisi, ülkenin İstanbul Sözleşmesi’nden ayrılıp ayrılmayacağını belirl...

İzmir Barosu: İstanbul Sözleşmesi yürürlüktedir, h...

İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına tepki gösteren İzmir Barosu, Cumhurbaşkanı kararının usuls...