İstanbul Sözleşmesi 10 yaşında, meydan okuyoruz!
İstanbul Sözleşmesi'nin 10. yılında ülkenin ve dünyanın dört bir yanından “vazgeçmiyoruz” sözüne ortak olacağız…

Bugün İstanbul Sözleşmesi’nin imzaya açılmasının 10. yıldönümü.

İstanbul Sözleşmesi, kadınların şiddete, eşitsizliğe, ayrımcılığa karşı ülkemizde ve dünyada verdikleri mücadelenin birikiminin bir belgesi. Sözleşme, eşitsizliği şiddetin temel kaynağı olarak görmesi, toplumsal cinsiyete dayalı şiddetin farklı türlerini açık biçimde tanımlaması, imzacı devletlere şiddeti önlemek için eşitliği sağlamak için somut adımlar atma görevi vermek, açık yükümlülükler tanımlamakla şiddete karşı mücadele için bir yol haritası olma özellikleriyle önemli bir belge.

Türkiye, 12 Mart 2012’de sözleşmeyi onaylayan ilk ülke olmuştu. Sözleşme Türkiye’de 1 Ağustos 2014 tarihinde yürürlüğe girdi. 20 Mart 2021 gecesi ise Cumhurbaşkanının bir gece yarısı meclis iradesini çiğneyerek aldığı kararla Türkiye İstanbul Sözleşmesi'nden tek taraflı olarak çekildi.

Bu karar, kadın cinayetleri ve şiddetin ifrata vardığı böylesi bir dönemde AKP iktidarının kadınların karşısında bir taraf olduğunun ilanı oldu. Bu karar, özellikle pandemi döneminde yoksulluk ve şiddet cenderesine hapsedilmiş milyonlarca kadına “Sizi şiddetten koruyucu hiçbir tedbir alınmayacak, devlet kadına yönelik şiddeti önlemek için hiçbir adım atmayacak” demenin belgesi oldu. Kadınların yaşamlarına ilişkin böylesi önemli bir kararın, iktidarın kirli ittifak ilişkilerine kurban edilmesini kabul etmiyoruz.

Kadınların canının iktidarın bekası uğruna feda edilebileceğinin ilamı, kadınların haklarıyla birlikte yaşama iradesine açıktan bir meydan okuma olan bu karara karşı biz de meydan okuyoruz!

Biz hayatımızı, haklarımızı hiçe sayan, kadınların kararını tanımayan bu hukuksuz, antidemokratik geri çekilme kararını tanımıyoruz! Haklarımızdan, hayatlarımızdan, İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz!

Biz şiddetin durdurulması, acil önlemler alınması, eşitlik, özgürlük ve demokrasi mücadelesinde kararlıyız. Bu kararlılığımız kadınlara, kadınların mücadelesine ve direncine olan güvenimizden…

Bugün pandemi kısıtlamaları dolayısıyla sokakta olamasak da birbirimize ses vermekte, sesimizi haklarımızı elimizden almaya niyet edenlere duyurmakta kararlıyız. Saat 11:00 itibariyle #İstanbulSözleşmesi10Yaşında diyerek videolar paylaşacağız. Ülkenin ve dünyanın dört bir yanından “vazgeçmiyoruz” sözüne ortak olacağız…

Ekmek ve Gül olarak tüm kadınlara çağrımızdır.

Siz de gün boyu #İstanbulSözleşmesi10Yaşında diyerek sosyal medyada videolarınızı paylaşın, şiddete karşı sözünüzü dile getirin, sizin için İstanbul Sözleşmesi’nin neden önemli olduğunu anlatın, başka kadınları da etiketleyin, sesimiz dilden dile çoğalsın…

Görsel: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz çünkü...

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Kararı ile feshedildiği açıklanan İstanbul Sözleşmesi nedir? Kadın...

İstanbul Sözleşmesi 10 yaşında: Kadınların mücadel...

Yarın İstanbul Sözleşmesi’nin imzaya açılmasının 10. yılı. İlk imzacı olmakla övünen Erdoğan, 20 Mar...

‘Yalnız olmadığımızı hissettikçe büyüyeceğiz’

‘Bu dünyayı biz kadınlar değiştireceğiz. Bizler mücadeleci kadınlarız. Kendimiz ve gelecek nesilleri...