İki ayrı istismar davası iki skandal karar: Tacize indirim, mahkumiyete istinaf engeli
Aksaray’da üvey çocuğuna istismarda bulunan kişinin cezasını istinaf ‘Delil yok’ diyerek kaldırdı. Eskişehir’de ise çocuklara istismarda bulunan okul müdürü iyi hal indirimi aldı.

Aksaray’da üvey kızına cinsel istismarda bulunduğu gerekçesiyle sanık Can Emrah Sert’e ‘çocuğun basit cinsel istismarı’ suçundan verilen 15 yıl hapis cezası istinaf mahkemesi tarafından kaldırıldı. Eskişehir’de ise 11 çocuğa cinsel tacizde bulunduğu gerekçesiyle yargılanan Okul Müdürü Mustafa Kartaler’e verilen hapis cezasına ‘iyi hal’ indirimi uygulandı.

Aksaray’da A.S, ikinci evliliğini yaptığı eşi Can Emrah Sert’in, kendisine şiddet uyguladığı ve ilk evliliğinden kızı E.Ç’ye cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla kasım 2020’de polise şikayette bulundu. Sert hakkında Aksaray 1’inci Ağır Ceza Mahkemesinde 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Dava öncesi yurt dışına kaçan Sert geçen yıl Gürcistan’da yakalandı. Türkiye’ye iade edilen sanık Sert, mahkeme tarafından zincirleme şekilde ‘çocuğun basit cinsel istismarı’ suçundan 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Sert kendisine iftira atıldığını öne sürerek karara itiraz etti. İtirazı değerlendiren istinaf mahkemesi “Şüpheden uzak kesin ve inandırıcı delil elde edilemediğinden” diyerek istismar sanığı için beraat kararı verdi. Sert için tahliye kararı da verildi.

Anne ve kızının avukatı Çağrı Ayhan Şenel, karara itiraz ettiklerini belirterek “2 yıl yargılama yapan ilk derece mahkemesinin verdiği kararı istinaf 15 günde kaldırdı” diyerek karara tepki gösterdi.

AKP’nin 2021’de Meclise sunduğu 4. Yargı Paketi’nde yer alan bir düzenleme ile cinsel suçlarda somut delil aranması şartı getirilmişti. Çocuk hakları ve kadın örgütleri düzenlemeye tepki göstermesine rağmen düzenleme Meclisten Cumhur İttifakı oylarıyla geçerek yasalaşmıştı. ‘4. Yargı Paketi cezasızlığı pekiştirip istismar faillerini cesaretlendirir’

SİSTEMATİK TACİZE ‘İYİ HAL’ İNDİRİMİ

Eskişehir’de ise 11 kız öğrenciye cinsel tacizde bulunduğu gerekçesiyle tutuklanan Okul Müdürü Mustafa Kartaler hakkında ise ‘Çocuğa karşı cinsel taciz ve cinsel istismar’ suçlarından mahkumiyet kararı verildi. Ancak mahkeme sanık için ‘iyi hal’ indirimi uygulayarak hapis cezasını 24 yıla düşürdü.

Alpu’da Ertuğrul Gazi İmam Hatip Ortaokulunda Rehber Öğretmen F.G, geçen yıl şubat ayında okul içinde yaptığı öğrenci görüşmelerinde, Müdür Mustafa Kartaler’in kız öğrencilerine cinsel tacizde bulunduğunu öğrendi. Soruşturma kapsamında öğrenciler, çocuk izleme merkezi uzmanları eşliğinde alınan ifadelerinde, elle ve sözlü olarak tacize uğradıklarını anlattı. Şikayetler üzerine gözaltına alınan Okul Müdürü Kartaler çıkarıldığı hakimlikçe tutuklandı.

Hazırlanan iddianameyle 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesinde hakkında dava açılan sanık Mustafa Kartaler önceki gün karar duruşmasına çıkarıldı. Mahkeme heyeti, savunmaların ardından Mustafa Kartaler’i ‘çocuğa karşı cinsel taciz ve cinsel istismar’ suçlarından iyi hal indirimi de uygulayarak toplam 24 yıl 2 ay 16 gün hapse mahkum etti.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Kadın katillerine haksız tahrik ve iyi hal indirim...

Zonguldak ve Mersin’de yaşanan iki kadın cinayetinde, sanığın biri ağırlaştırılmış müebbet hapis cez...

Haksız tahrik indirimleri faillere yol gösteriyor:...

Tuğba Dursun’u öldüren Burhan Dursun, “İhaneti affedemezdim” sözleriyle kendini savundu, avukatı hak...

DOSYA | Çocuk istismarı politiktir! Karanlık ağlar...

Çocuk istismarını daima gündemde tutmak, sorunu doğru tarif etmek, anlamak ve anlatmak gerekiyor. So...