'4. Yargı Paketi cezasızlığı pekiştirip istismar faillerini cesaretlendirir'
Avukat Sevil Aracı, 4. Yargı Paketi'ndeki cinsel istismar suçunda 'somut delil' aranması maddesinin Meclis Genel Kurulunda kabul edilmesini değerlendirdi.

Kamuoyunda 4. Yargı Paketi olarak bilinen Ceza Muhakemesi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin 14 maddeden oluşan birinci bölümü dün Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi.

4. Yargı Paketi'ndeki kamuoyunda çokça tartışılan cinsel istismar suçunda “somut delil” aranması da kabul edilen maddeler arasında. Katalog suçlarda bir kişinin tutuklanabilmesi, kuvvetli suç şüphesinin somut delillere dayanmasına bağlı hale getirildi.

Avukat Sevil Aracı, cinsel şiddet suçlarında uzun zamandır yargının delilleri yok saydığı, mağdur ifadelerinin görmezden gelindiği bir pratiğin olduğunu söylerken Yargı Paketi'nin de bu pratiğin yasal teknik altyapıya kavuşturulması anlamına geldiğini ifade etti: “Kendi takip ettiğimiz davalarda hem de kamuoyuna yansıyan istismar vakalarında özellikle de mağdurların beyanlarının delil kabul edilmediğini, yan deliller arandığını ve bu nedenle pek çok dosyanın cezasız bırakıldığını deneyimliyoruz. Bu Yargı Paketi, gerçekte olanın resmiyete kavuşturulması, yasal teknik altyapıya kavuşturulması anlamına geliyor. Biz özellikle de cinsel taciz suçlarında delil bulabilmenin zorluklarını anlatsak, tanık beyanı olarak mağdurun beyanının kabul edilmesi gerektiğini, mağdur beyanlarının çok önemli ve gerçek kabul edilmesi gereken, delil kabul edilmesi gereken unsurları olduğunu söylesek de daha önceki yargılamalarda da bunu gerçekleştiremiyorduk. Yargı Paketi'nin çıkmasıyla birlikte bu, somut bir dayanak da kazanmış olacak.”

Aracı, İstanbul Sözleşmesi’nde izlenmesi gereken yolun, mağdur beyanlarının nasıl ele alınması gerektiğine yer verildiğini söyledi ve “Cezalandırılmadığı zaman bu suçların ne kadar çoğalabileceği gözümüzün önünde olan şeyler” dedi. Yargı Paketi'nin bir müjde gibi açıklanmasına da tepki gösteren Aracı, bu kararın cezasızlığı pekiştirip failleri cesaretlendireceğini şu sözlerle ifade etti: “Kamuoyuna bir müjde verir gibi çıkarılan şeyler aslında cezasızlığı pekiştirecek ve bu suçları işleme niyetindeki kişileri daha fazla cesaretlendirecek diye endişeleniyoruz. Öyle de olacak muhtemelen. Bu suçların faillerinde ‘Ne olacak, zaten ispat edemezsin, 3-5 ay yatar çıkarım’ gibi yaklaşımlarla çok karşılaşıyorduk. Bu Yargı Paketinin çıkmasından sonra maalesef ki artacak. Zaten olanı resmiyete bağladılar diye özetleyebiliriz.”

Aracı, “Özellikle çocuk istismarı meselesi kamuoyunda bu kadar tartışılırken, toplumdan bu kadar tepki görürken, herkes buna isyan ederken tam tersi bir düzenlemeyi müjde verir gibi çıkarmaları, sanki kadınlara ‘Sizin için biz yokuz, biz şiddet uygulayanın yanındayız’ demelerinin bir şekli. Göstere göstere yapmaları çok kasıtlı bir tavır bence. Sözleşmeden çık, böyle bir kanun çıkar…” diyerek Yargı Paketi'ne tepki gösterdi.

Fotoğraf:DHA

İlgili haberler
Dördüncü Yargı Paketi Mecliste: ‘Somut delil’ isti...

Katalog suçlarda faillerin tutuklanmasında ‘somut delil’ şartını öneren dördüncü yargı paketi Meclis...

Çocukkarını istismarla suçlanan M.A.K. hakkında be...

Adana’da iki çocuğunu istismar etmek suçundan 35 yıl ceza alan M.A.K’nin cezasının bozulmasıyla başl...

4. Yargı Paketi’nde ‘Elmalı davası’ revizyonu günd...

Meclise sunulan 4. Yargı Paketi’nde Elmalı davası revizyonu gündeme geldi. AKP çocuğa yönelik istism...