Hindistan’da eşcinsellik artık suç değil!
Dünyanın ikinci en kalabalık ülkesi olan Hindistan’da, en üst mahkeme olan Anayasa Mahkemesi eşcinsel ilişkiyi suç olmaktan çıkardı.

Hindistan Anayasa Mahkemesi tarihi bir karara imza atarak ülkede eşcinsel ilişkiyi suç olmaktan çıkardı.

Anayasa Mahkemesi böylelikle sömürge döneminden kalan ve eşcinsel ilişkinin "doğaya aykırı suç" olarak nitelendirildiği Hindistan Ceza Kanunu'nun 377. maddesiyle ilgili 2013 yılındaki onay kararını da bozmuş oldu.

Hindistan'daki bu yasa eşcinsel ilişkiyi suç olarak niteleyen en eski yasalardan biri ve şimdiye kadar kaldırılamadı.

Mahkemenin dışında bekleyen göstericiler kararı duyunca kutlamalara başladı, bazıları da gözyaşlarına boğuldu.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Dipak Misra kararını okurken "Bedensel ilişkiyi yasa dışı saymak mantıksız, keyfi ve bariz biçimde anayasaya aykırı" dedi.

1860'da İngiliz yöneticiler tarafından hazırlanan Hint Ceza Yasası'nın 377. bölümüne göre bugüne dek işlenen yasada “Doğanın düzenine karşı cinsel ilişki” yasaktı. Yasaya göre ‘Suçlular’ hapis cezasına çarptırılıyordu. 

HIV ve cinsel sağlık konularında çalışan bir sivil toplum örgütü olan Naz Foundation ve The Lalit Suri Hospitality Group'un yönetici direktörü olan Keshav Suri bu tarihi kazanımı “Hindistan'ın toplumunu, yönetimini ve insan haklarını görme biçimimizi değiştirecek bir karar” olarak değerlendirdi.

Eşcinsellerin onlarca yıldır verdiği mücadele karşısında çok önemli bir kazanım olan bu karar ne yazık ki ancak sadece ilişkiyi suç olmaktan çıkarmış durumda. Birçok ülke gibi Hindistan’da da eşcinsel evlilik hala yasak ve toplum eşcinsel ilişkiye hala ‘normal’ gözüyle bakmıyor ve bunun için iktidarların çok bir çabası da olmuyor! Ancak bu kazanım yasağın devam ettiği diğer ülkelere umut olma niteliği de taşıyor.

Kaynak: BBC Türkçe
Bloomberg.com


İlgili haberler
Hindistan’da ilk trans hakim

Hindistan’da bir mahkeme türü olan Lok Adalat’a 29 yaşındaki trans Joyita Mondal Mahi hakim olarak a...

GÜNÜN İLKİ: Nepal’de evlenen ilk trans kadın

40 yaşındaki trans kadın Monika Shahi Nath, 22 yaşındaki Ramesh Nath Yogi ile evlenerek “Nepal’de ev...

GÜNÜN CİNSİYETÇİSİ: ‘Eşcinsel aslanların tedaviye...

Kenya'da, erkek aslanların cinsel ilişkiye girmesi 'Homoseksüel bir çifti görüp kötü etkilenmişler'...