HDP’li kadın vekiller uzman çavuş şiddetini Meclis gündemine taşıdı
HDP’li 22 kadın milletvekili Bingöl’de yaşanan uzman çavuş şiddetine ilişkin Meclis’e verdiği önergede, ‘Ferhat K. kolluk mensubu olmasından dolayı cezasız kalacağına mı güvenmektedir?’ diye sordu.

Bingöl’ün Karlıova ilçesinde R.Ö. isimli bir kadının Uzman Çavuş Ferhat K. tarafından fiziksel şiddete maruz bırakılması HDP’li milletvekilleri Meclis gündemine taşıdı. 22 kadın Milletvekili Bingöl’de yaşanan fiziksel şiddet suçu ve başlatılan yargı sürecine ilişkin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye 22 soru önergesi verdi.

Türkiye’de kadına yönelik şiddet suçlarına her geçen gün bir yenisi eklendiği belirten HDP’li kadın vekiller şunları ifade ettiler: “Son olarak Bingöl ilinin Karlıova ilçesinde Uzman Çavuş Ferhat K.’nin R.Ö. isimli kadına fiziksel şiddet uygulamasının basına yansıması üzerine kamuoyunda büyük bir tepki oluşmuştur. Bingöl’ün Karlıova ilçesi Turgut Özal TOKİ evlerinde Ferhat K. isimli uzman çavuş, aynı apartmanda oturan ve bodrum katında oyun oynayan çocukları kovalamış, çocuklardan biri olay sırasında apartman önünde oturan annesi R.Ö’ye koşarak yaşananları anlatmıştır. Duruma tepki gösteren anne R.Ö’yü ölümle tehdit eden uzman çavuş, daha sonra da kadına fiziksel şiddet uygulamıştır. Hastaneye kaldırılan R.Ö. darp raporu alarak uzman çavuş hakkında şikayetçi olmuştur. Yaşanan şiddet olayına şahit olan çocukların psikolojilerinin bozulduğu söylenmiştir. Uzman çavuş hakkında uzaklaştırma kararı verilmiş olmasına rağmen Karlıova İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde bulunan polislerin uzaklaştırma kararının uzman çavuşun eve gitmesine engel olmayacağını ifade ettikleri belirtilmiştir. R.Ö. uzman çavuşun apartmanda kadınları sürekli rahatsız ettiğini, kadınlara hakaretler ettiğini ve kavga çıkardığını dile getirmiştir. Uzman Çavuş Ferhat K., kendisini şikâyet edeceklerini söyleyen komşularına daha önce ‘Kime şikâyet ediyorsanız edin’ diyerek suç işlemeye devam etmiştir.”

22 Kadın vekil Fuat Oktay’a şu soruları sordu;

Bingöl’de R.Ö.’yü ölümle tehdit eden Uzman Çavuş Ferhat K.’ye verilen uzaklaştırma kararı yeterli midir?

Uzman Çavuş hakkında adli ve idari soruşturma açılmış mıdır? İdari soruşturma aşamasında uzaklaştırma kararı verilecek midir?

Bingöl Karlıova İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde bulunan polislerin uzaklaştırma kararının uzman çavuşun R.Ö.’nin evine gitmesine engel olmayacağına dair ifadeleri ne anlama gelmektedir?

R.Ö. ve ailesinin can güvenliği sağlanacak mıdır?

R.Ö.’nün Ferhat K. hakkında dile getirdiği “diğer komşuları rahatsız etme, hakaret etme, kavga çıkarma” gibi kamu huzurunu bozan davranışlarına dair bir yaptırım uygulanacak mıdır?

Ferhat K.’nin “kime şikayet ederseniz edin” demesinin sebebi nedir? Ferhat K. kolluk mensubu olmasından dolayı cezasız kalacağına mı güvenmektedir?

Hâlâ yürürlükte olan İstanbul Sözleşmesi’nin bu olay ile doğrudan ilişkili olan;

Mağdura hukuk yollarının ücretsiz anlatılması ve hukuk davalarının açılmasına dair 29. maddesi,

Mağdurun eşitliğinin gözetilmesi ve din, dil, ırk temelli bir ayrımcılık yapılmamasına dair 4. maddesi,

Çocuk tanıkların korunması ve yaşlarına uygun psikososyal danışmanlık hizmeti verilmesine dair 26. maddesi uygulanacak mıdır?

Kolluk gücü mensuplarının işlediği fiziksel şiddet, tecavüz ve istismar suçlarının cezasızlıkla sonuçlanmaması adına neler yapılacaktır?

Bingöl ili başta olmak üzere Kürtlerin yoğunlukta yaşadığı illerde polis, jandarma, asker ve korucuların doğrudan ya da dolaylı olarak adının geçtiği kaç fiziksel şiddet, istismar ve tecavüz suçu vardır?

NE OLMUŞTU
Bingöl’ün Karlıova ilçesinde Ferhat K. adlı uzman çavuş, gürültü yaptığı bahanesiyle kovaladığı çocuğun annesi Rahime Ö.’yü darbetti.
8 yaşındaki çocuğu gürültü yaptığı bahane edilerek şiddete maruz bırakılan Rahime Ö. hastaneye gidip darp raporu aldıktan sonra uzman çavuş Ferhat K. hakkında şikayette bulundu.
‘EŞİM KANLAR İÇİNDEYDİ, GEREKEN YAPILMALI’
Yaşananlara dair Evrensel’e konuşan Rahime Ö’nün eşi Yüksel Ö., uzman çavuşun gürültü yaptığı gerekçesiyle çocuğunu kovaladığını ve eşinin bu duruma tepki göstermesi sonucu darbedildiğini söyledi.
Yüksel Ö., eşinin yaşadıklarını “Çocuklar binanın önünde gürültü yapıyorlar. Uzman da rahatsız olmuş demek ki çocukların seslerinden, 8 yaşındaki çocuğumu kovalıyor. Eşim de ‘Utanmıyor musun küçük çocuğu kovalıyorsun’ diyor. Uzman çavuş, eşime, ‘Asabımı bozma, gelir ağzını yüzünü kırarım’ diyor. Eşimi yumruklarla dövüyor” diye anlattı.
Darp raporu aldıklarını ve şikayette bulunduklarını aktaran Yüksel Ö., “Çocuğum bayağı korkmuş. Şahitlerimiz de var. Uzman çavuş benim kendisine saldırdığımı söylemiş emniyette ama ben geldiğimde eşim kanlar içindeydi. Olay yerinde polis ve site sakinleri vardı. Takipçisi olacağız bu olayın, gereken yapılmalı” dedi.
FAİL GÖZALTINA ALINDI
Faile ilişkin ilk etapta gözaltı işlemi uygulanmamış, sadece uzaklaştırma kararı verilmişti. Duruma tepki gösteren R.Ö, şikayetinde ısrarcı olduğunu belirtirmiş, Bingöl Baro Başkanı Ömer Faruk Hülakü ise suç duyurusunda bulunacaklarını söylemişti. Tepkiler üzerine açıklama yapan Karlıova Kaymakamlığı, “Bahse konu olay üzerine Kaymakamlığımızca ivedi olarak araştırma yapılmış ve akabinde olay hakkında adli ve idari soruşturma süreci başlatılmıştır” dedi. Uzman Çavuş Ferhat K’nin gözaltına alındığı, emniyetteki işlemlerinin sürdüğü kaydedildi.

Haber-fotoğraf: Evrensel

İlgili haberler
Uzman Çavuş Musa Orhan’ın tutuklanması talebiyle k...

Batman’da tecavüze maruz kalması sonucu intihar eden İpek Er’e yönelik cinsel saldırı suçu zanlısı M...

İpek Er’in annesi: İçim yanıyor, uzman çavuş en ağ...

Uzman çavuş Musa Orhan’ın cinsel saldırısına uğrayan İpek Er’in annesi Hakime Kılıç, ‘İçim yanıyor d...

Şırnak'ta 13 yaşındaki çocuğu istismara maruz bıra...

Şırnak'ta 13 yaşındaki bir kız çocuğunu istismara maruz bırakan ve çevredekilerin tepkisi üzerine gö...