Haklıyız, birlikte kazanacağız!
Zonguldak Gökçebey’de kadınlar kahvaltıda bir araya geldi, çalışma hayatında ve günlük hayatta karşılaştıkları eşitsizlikleri dile getiren kadınlar taleplerini de sıraladı.

Zonguldak’ın Gökçebey ilçesinde Eğitim Sen Temsilciliğinin düzenlediği kahvaltıya bir araya gelen kadınlar, çalışma yaşamında ve günlük hayatta karşılaştıkları sorunları ve taleplerini konuştu.

Eğitim Sen Gökçebey Temsilciliği Kadın Sekreteri Şule Akyol doğum izinlerinin kadınların ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde yeniden düzenlenmesi, en az 24 haftaya çıkarılması, 8 Mart’ın kadınlar için ücretli izin günü sayılması, kapatılan kamu kreşlerinin yeniden açılması, işyerlerinde ve semtlerde ücretsiz kreşler açılması, Kadın ve Eşitlik Bakanlığı kurulması gibi önerileri sıraladı.

Akyol konuşmasına şöyle devam etti: “İş yerinde şiddeti, ayrımcılığı ve mobbingi önleyen düzenlemeler yapılmalı. Şiddet, ayrımcılık, mobbingin gerçekleştiği durumlarda etkili bir soruşturma mekanizması kurulmalı ve caydırıcı cezalar tanımlanmalı. Esnek-güvencesiz-kayıt dışı ve taşeron çalışmaya, kiralık işçilik uygulamasına son verilmeli, güvenceli iş, güvenli yaşam koşulları sağlanmalı. Kadınlara yönelik her türlü şiddeti ve ayrımcılığı önleyici yasal düzenlemeler acilen yapılmalı. İstanbul Sözleşmesi başta olmak üzere kadınlardan yana imza atılan uluslararası sözleşmelerin gereklikleri yerine getirilmeli.

Grevli toplu sözleşme hakkı, sendikal hak ve özgürlüklerin önündeki engeller kaldırılmalı. Kamu kurumlarının bütçeleri toplumsal cinsiyet eşitliği perspektifiyle hazırlanmalıdır. OHAL komisyonu derhal lağvedilmeli, KHK’lerle haksız hukuksuz yere işten çıkarılan tüm emekçiler görevlerine iade edilmeli. Eğitim ve sağlık alanı başta olmak üzere kamusal alanın tümüne yayılan dinselleştirme politikalarından derhal vazgeçilmeli.

Ve diyoruz ki; Çözüm, sorunları yaratan ve artıranlarda değil, örgütlü kadın mücadelesindedir. Bizler milyonlarız, haklı olanlarız. Gelin her birimiz haklı taleplerimizi, mücadeleyi sahiplenelim. Birlikte kazanalım.”

Kahvaltıya Gökçebey Belediye Başkanı Vedat Öztürk, Bakacakkadı Belediye Başkanı Oktay Albuz ve İl Genel Meclisi Üyesi Hasan Tülübaş da katıldı.

İlgili haberler
8 Mart: Mitler ve gerçekler

‘8 Mart’ın kökenine ilişkin eskiden beri yürütülen ama 8 Mart’ın son yıllarda ‘feminist grev günü’ i...

EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan’dan 8 Mart mesajı:...

Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan’dan 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü açıklaması: 8 Mart’ta...

Kadınlar krize, şiddete, eşitsizliğe, savaşa karşı...

8 Mart’a giderken hazırlıklar yapan, bildiriler dağıtan, buluşmalar gerçekleştiren kadın platformlar...