Rize’de 8 Mart Dünya Emekçi kadınlar Günü dolayısıyla Çaykur işçisi kadınların katılımıyla toplantı düzenlendi. Gıda-İş Rize Şubesinin çağrısı ile gerçekleştirilen toplantıda Sendika Genel Sekreteri Olcay Ozak, kadın işçilere sendikalaşmanın önemini ve sınıf mücadelesi içerisinde kadınların rolünü anlattı.
Yaklaşık 40 kadının katıldığı toplantıda ilk olarak kadınların tarih sürecinde ve yakın dönemde yaşadıkları günlük ve ekonomik sorunları anlatan bir sinevizyon gösterimi yapıldı.
‘SENDİKA DEĞİŞTİRMEK İSTEDİĞİMİZDE BASKI GÖRÜYORUZ’
Çeşitli ilçelerden gelen kadın işçiler toplantıda 8 Mart’a ilişkin görüşlerini aktardı, iş yerlerinde karşılaştıkları sorunları ve taleplerini anlattı.Toplantıya Çayeli’den gelen bir kadın işçi, iş yerinde erkeklerin kadın işçileri yok saydığını, işe girişlerde önce erkeklerin kart bastığını, diğer tüm alanlarda da erkek egemen yapının hakim olduğunu söyledi.
İşçiler ayrıca sendikalaşmak istediklerinde baskı ve şantajla karşılaştıklarını da söyledi. Hak aramaya kalktıklarında “terörist” diye damgalandıklarını söyleyen işçiler, “Sendika değiştirmek istediğimizde promosyondan faydalanamazsınız diye korkutmaya çalışıyorlar” dedi.
#8M #8M2020
— Evrensel Gazetesi (@evrenselgzt) March 8, 2020
Çaykur işçisi kadınlar Gıda-İş Sendikasının çağrısı ile düzenlenen 8 Mart toplantısında bir araya geldi.
Sendika değiştirmek istediğimizde baskı görüyoruz.
Patronlar kadınları ucuz emek olarak görüyor.https://t.co/Lwaqc18ElO pic.twitter.com/2srVkAUW94
‘PATRONLAR KADINLARI UCUZ EMEK OLARAK GÖRÜYOR’
Etkinlikte konuşan Gıda-İş Genel Sekreteri Ozak ise 163 yıl önce kadınların dokuma fabrikasında çıkan yangın nedeniyle hayatlarını kaybetmesinden dolayı 8 Mart’ın Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilan edildiğini söyledi.Rize, İstanbul ya da Denizli’deki tüm kadın işçilerin sorunlarının ortaklaştığını söyleyen Özak, patronların kadınları ucuz emek olarak gördüğüne dikkat çekti.
Pek çok örgütsüz iş yerinde kadın işçilere asgari ücretin dahi altında bir çalışma dayatıldığını vurgulayan Özak, “Sınıf mücadelesinde kadın ve erkek yan yana durmalı. Bir araya gelerek bu mücadeleyi büyütmeliyiz. Bizim bir araya gelişimizin nedeni işçi oluşumuzdur” dedi.
İlgili haberler
Gıda-İş: Eşitlik sağlanmadıkça şiddetle mücadele e...
Gıda-İş’ten 25 Kasım bildirisi: Kadınların her alanda yaşadığı sorunlara acil çözümler bulunmalı!
Kadınlar krize, şiddete, eşitsizliğe, savaşa karşı...
8 Mart’a giderken hazırlıklar yapan, bildiriler dağıtan, buluşmalar gerçekleştiren kadın platformlar...
AKP iktidarlarında 15 bin 557 kadın öldürüldü
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun hazırladığı ‘Kadın Hakları İhlalleri Raporu’na göre 2...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.