Haklarında para cezası kesilen Mersinli kadınlar itirazda bulundu
İstanbul Sözleşmesi ve Pınar Gültekin eylemlerine katıldıkları için haklarında idari para cezası uygulanan Mersin Kadın Platformu üyeleri, cezaların iptaline yönelik itiraz için başvuruda bulundu.

Mersin Kadın Platformu üyeleri, Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezindeki avukatlar aracılığıyla 35 kadına kesilen toplamda 70 bin liralık idari para cezalarının iptali için Mersin Adliyesi Sulh Ceza Hakimliğine başvuruda bulundu. Yapılan itirazların ardından adliye binası önünde toplanan kadınlar, konuya ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi. 

Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezinden Avukat Zelal Akgül konuya ilişkin hazırlanan basın metnini okudu.

Akgül, “Şiddet sadece ülkemizde değil tüm dünyada dramatik boyutlara ulaşmış durumdadır ve hızla artmaktadır. Kadınlar ise şiddetin yükseldiği her tarihsel süreçte olduğu gibi saldırıların ilk hedefi olmaya devam etmektedir. Bunun en son örneği; Mersin Kadın Platformunun temmuz ve ağustos aylarında yapmış olduğu basın açıklamalarına yönelik olarak verilen idari para cezasıdır” dedi.

İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme söylemleri ve tüm ülkede artarak işlenen kadın cinayetlerine yönelik tepkilerini göstermek için yapmış oldukları basın açıklaması ve etkinliklerinden dolayı birçok kadın hakkında keyfi idari para cezaları uygulandığını kaydeden Akgül, verilen bu idari para cezalarının amacının, esasında kadın mücadelesini yıpratmak, ekonomik olarak zorda bırakmak ve toplum nezdinde kadın mücadelesini kıymetsiz kılmaya çalışmak olduğunu söyledi.

Mersin Kadın Platformunun yaptığı basın açıklamaları ve İstanbul Sözleşmesinin önemini vurgulamak için yapılan etkinliklerin hukuka uygun olduğunu belirten Akgül, “Verilen idari para cezalarının iptali amacıyla yapılan itirazlarla yanlıştan dönüleceğine inancımız tamdır. Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kadınlara yönelik işlenen cinayet ve şiddetin son bulması için İstanbul Sözleşmesinin tam ve eksiksiz bir biçimde uygulanmasını talep ediyoruz. Kazanımlarımızdan ödün vermeyeceğimizi, mücadelemizin devam edeceğini belirtiriz” diye konuştu.

Basın metninin okunmasının ardından haklarında idari para cezası uygulanan KHK’li Akademisyen Esra Ergüzeloğlu ve İHD Mersin Kadın Komisyonu Yöneticisi Zeynep Kaya Çavuş da konuya ilişkin kısa açıklamalar yaptı.

Ergüzeloğlu, “İstanbul Sözleşmesi’nin gerekliliğini vurguladığımız için biz kadınlara toplamda yaklaşık 70 bin TL idari para cezaları uygulandı. Bizler bu cezaların anlamını biliyoruz. Bizleri sokaklardan çekmek, evlerimize kapatmak istiyorlar. Biz bu tutuma sonuna kadar karşı çıkacağız. Kadın mücadelesine herkesin katkılarını bekliyoruz” dedi.

Kaya Çavuş ise, “Anayasal hakkımız olan ifade özgürlüğü için kadınlar sokaklarda hayatları için mücadele ediyorlar. Mersin’de 30’un üzerinde kadın bu mücadelede idari para cezaları ile engellenmeye çalışıldı. Her bir kadına ortalama 7 kere ceza kesildi. Bu cezalarla ilgili Mersinli Kadınlar İnsan Hakları Derneğine (İHD) müracaat ederek, hak ihlalleri kapsamında davaların takip edilmesini istedi. Biz İHD olarak bu davaların takipçisi olacağız” ifadelerini kullandı.

İlgili haberler
Haklarında para cezası kesilen Mersinli kadınlar:...

5 ve 18 Ağustos’ta ‘İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz eylemine katılan Mersin Kadın Platformu ü...

Mersin Kadın Platformu: Sanıkları tutuklu yargıla,...

Mersin Kadın Platformu üyeleri, sanıkların tutuklu yargılanması ve iyi hal gibi ceza indirimlerinin...

Pınar Gültekin’in katledilmesine kadınlardan tepki...

Kadınlar #PınarGültekin'in vahşice katledilmesine ve kadın katliamlarına karşı her yerde sokağa çıkt...