Hitler faşizmine maruz kalmış bir yazar ve çizer, Judith Kerr
Çocukluğunda Hitler faşizmine maruz kalan Kerr, hem yazar hem de çizer olarak çocuk edebiyatı dünyasına başarılı eserler bırakmıştır.

14 Haziran 1923'te Almanya'da (Berlin) doğan İngiliz yazar ve çizer Judith Kerr’i ‘Hitler Oyuncağımı Çaldı, Barış Gelene Dek, Bir Aile Buluşması, Kedi Mob’un Maceraları ve Çaya Gelen Kaplan’ kitaplarıyla tanıyoruz. Kerr ve ailesi, yalnızca Yahudi bir aile oldukları için değil, muhalif oldukları için de rejim düşmanlığıyla karşı karşıya kaldılar. Kerr, çocukluk döneminde faşizm nedeniyle ailesiyle Almanya'dan kaçmak zorunda kaldı. Önce İsviçre, sonra Fransa'da yaşayan aile, sonunda İngiltere'ye yerleşti. Yaklaşık on bir farklı okula giden ve II. Dünya Savaşı yıllarında Kızıl Haç'ta görev alan Judith Kerr'in otobiyografik eseri "Hitler Oyuncağımı Çaldı", dünya çapında büyük yankı uyandırmayı başardı.

Kerr, BBC'de muhabir ve editör olarak çalıştı. Orada çalışırken İngiliz televizyon yapımcısı Nigel Kneale ile tanıştı ve 1954 yılında evlendi. Çocukları Tacy ve Matthew, bugün oyuncu, ressam ve yazar olarak tanınıyorlar. 1971'de ‘Hitler Oyuncağımı Çaldı’ adıyla çıkardığı kitabında, 9 yaşındaki bir Yahudi çocuğun gözüyle Almanya'dan kaçışın, mülteci olarak yaşamanın hikayesini anlattı. 1975 yılında ‘Barış Gelene Dek’, 1979'da ise ‘Bir Aile Buluşması’nda Hitler faşizminden kaçan bir ailenin yaşadıklarını anlattı. Judith Kerr kendini bir yazardan çok çizer olarak gördü ve kitaplarını renkli, canlı resimlerle anlattı. İleriki yıllarda ‘Çaya Gelen Kaplan’ ve ‘Kedi Mob’ (dizi) kitaplarını yayımladı. Özellikle Kedi Mob, hem okuma zorluğu ya da okumayı sevmeyen çocuklara okumayı özendiren, hem de onlara araştırmayı, değişimden korkmamayı teşvik ediyor olması nedeniyle büyük ilgi gördü.

Kerr’in kitapları en az 25 dile çevrildi ve milyonlarca baskı yaptı. Judith Kerr, 22 Mayıs 2019’da Londra’da hayata gözlerini yumdu. 


Judith Kerr ve ailesi

İlgili haberler
‘Kadına yönelik şiddet engellenmedikçe daha çok Sa...

Evliliği boyunca şiddet gören Sakine, ayrılmasına rağmen tehdit edilmeye devam ediyor. Kendi annesin...

Hepsi hepimizin meselesi

Şimdi; çocuk istismarını aklama meselesi yeniden gündemde örneğin... Kadınlara mı havale edilecek me...

GÜNÜN FİLMİ: Radyoaktif

Radioactive, Marjane Satrapi'nin yönettiği ve Rosamund Pike'ın Maria Skłodowska-Curie rolünü oynadığ...