Nazi işgali
Krijn Breur ile Nazi işgali sırasında direniş grubuna katılan, toplama kamplarına sürülen Hollandalı illüstratör Aat Breur, 31 Aralık 2002’de yaşamını yitirdi.
Avusturyalı öğretmen ve Nazi rejimine karşı direniş savaşçısı Stefanie Kunke tutuklandı, sürüldü ve toplama kampında öldürüldü.
Hitler faşizminin mağdurlarından Gertrud Müller, ırkçılığa, faşizme ve savaşa karşı düzenlenen eylemlerde toplama kampı dönemi elbiselerini giyerek ön saflarda yer aldı.
Bremenli Cato Bontjes van Beek 18 yaşındayken Nazi karşıtı ağ ‘Rote Kapelle/Kızıl Şapel’e katıldı. 1942’de tutuklandı ve bir yıl sonra, 22 yaşında, giyotinle öldürüldü.
Havemanln’lar başlangıçta komünistleri Antje’nin dikiş makinesinin bulunduğu küçük odaya sakladılar. Saklanan insanların sadece dikiş makinesi çalışırken hareket etmelerine izin verildi.
1933’te Nazi faşizmi nedeniyle sürgüne giden Lisa Tetzner’ın en önemli eseri savaş döneminde çocukların yaşadıklarını gerçekçi şekilde anlattığı Çocuk Cehennemi-67 Numaranın Çocukları dizisidir.
Nazi rejimine karşı yönelen ve Rusya’daki komünist sisteme yakın olan yeraltı direniş grubu Kızıl Şapel’e aktif destek sunan Annie Krauss, 5 Ağustos 1943’te idam edildi.
Faşizme karşı direnen, işçi ve kadın hakları savunucusu Hanna Kirchner (Stuntz), 24 Nisan 1889’da Frankfurt am Main’de doğdu, 9 Haziran 1944’te Berlin-Plötzensee’de idam edildi.
Çocukluğunda Hitler faşizmine maruz kalan Kerr, hem yazar hem de çizer olarak çocuk edebiyatı dünyasına başarılı eserler bırakmıştır.
Johanna Niederhellmann Nazilere karşı direnişte ekmeklerin içine halkı insanlık dışı rejime karşı çıkmaya çağıran bildiriler konulmasını ve dağıtılmasını sağladı.
Elizabeth Rose, cephedeki askerleri faşizme karşı tavır almaya teşvik eden mektuplar yazıyordu. 20 Mayıs 1943’te tutuklanan Rose, 2 Şubat 1945’te Berlin-Plötzensee Hapishanesinde infaz edildi.
‘Burası bir sanatoryum değil, Alman toplama kampıdır. Buradan sadece bir tek çıkış var o da krematoryumun bacası.’
Rosenstrasse’yi dolduran kadınların haykırışı, her türlü baskıyla mezarlık sessizliğine bürünmüş şehri sarsıyorudu. Nazi döneminde toplu sivil direnişin tek örneği olan bu olay belleklerden silindi.
Sivil ve Ekolojik Haklar Derneği, Şişli Belediyesi ve Anne Frank House iş birliği ile düzenlenen sergi 2. Dünya Savaşı ve Nazi zulmüne dikkat çekiyor. Sergi 2 Nisan’a kadar ziyaretçilerini bekliyor.
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.